16. oktober 2024
Verdenskirken

Kvindelig anglikansk biskop deltager i møde med pavens kardinalråd

Pave Frans mødes med kardinalrådet den 5. februar 2024 i Vatikanet. | Foto: Vatican Media

Af: Almudena Martínez-Bordiú, ACI Prensa Staff
Catholic News Agency, CNA, 6. februar 2024
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Pavens kardinalråd afsluttede den 6. februar et møde i Vatikanet med pave Frans for at reflektere over "kvinders rolle i Kirken".

I mødet den 5.-6. februar deltog også tre kvinder, herunder en kvindelig anglikansk biskop, Jo Bailey Wells.

Wells er vicegeneralsekretær for Anglican Communion [det verdensomspændende fællesskab af selvstændige anglikanske eller episkopale kirker, o.a.], og hører til den første generation af kvinder, der blev ordineret til præster i Church of England i 1995. Hun er i øjeblikket gift med en anglikansk præst og er mor til to børn.

Wells er også kendt som fortaler for "ligestilling mellem kønnene" og for at have stået i spidsen for et tværreligiøst møde i Kasakhstan i oktober 2022 med deltagelse af pave Frans. Hun har også været kapellan for ærkebiskoppen af Canterbury.

​Til stede ved mødet med den hellige Faders kardinalråd var også Giuliva di Berardino, en viet kvinde af Ordo Virginum ("Jomfruordenen") fra stiftet Verona, Italien, og Linda Pocher, underviser ved Det Pavelige Fakultet for Uddannelsesvidenskab, "Auxilium"; hun deltog også i det sidste møde i 2023.

I denne seneste session, ligesom i den, der blev afholdt i december 2023, dykkede medlemmerne af rådet dybere ned i emnet om kvinders rolle i Kirken.

Under mødet i 2023 inviterede paven teologer til at reflektere over Kirken som "kvinde og ægtefælle" og sagde, at "en af de synder, der er begået" har været tendensen til at "maskulinisere Kirken."

Kardinalrådet, også kendt som "C9" pga. sine ni medlemmer, er den gruppe af kardinaler, der samarbejder direkte med pave Frans om at lede Kirken. Det har sin oprindelse i de generelle samlinger, der gik forud for konklavet, hvor pave Frans blev valgt.

C9-gruppen har fungeret siden september 2013, kun seks måneder efter at pave Frans overtog embedet som Peters efterfølger.

Dens formål er at hjælpe paven "i ledelsen af den universelle Kirke" samt at arbejde på en revision af den apostolske konstitution Pastor Bonus, der styrer den romerske kurie, som pave Frans har udtalt.

Medlemmerne af C9 er kardinal Pietro Parolin, Vatikanets statssekretær; kardinal Fernando Vérgez Alzaga, præsident for guvernementet Vatikanstaten; kardinal Fridolin Ambongo Besungu, ærkebiskop af Kinshasa, Den Demokratiske Republik Congo; kardinal Oswald Gracias, ærkebiskop af Bombay, Indien; kardinal Seán Patrick O’Malley, ærkebiskop af Boston; kardinal Juan José Omella, ærkebiskop af Barcelona, Spanien; kardinal Gérald Lacroix, ærkebiskop af Quebec, Canada; kardinal Jean-Claude Hollerich, ærkebiskop af Luxembourg og kardinal Sérgio da Rocha, ærkebiskop af San Salvador de Bahía, Brasilien. Sekretær for rådet er Marco Mellino, titularbiskop af Cresima, Tunesien.

Ambongo, formand for Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar (SECAM), er blevet en af hovedstemmerne imod Fiducia Supplicans, dokumentet fra den 18. december 2023 fra Dikasteriet for Troslæren, der tillader velsignelsen af homoseksuelle par.

Kardinal Lacroix er for nylig som led i en retssag mod hans ærkebispedømme blevet anklaget for at have misbrugt en 17-årig pige for næsten fire årtier siden. Kardinalen afviser "kategorisk" påstanden.

Denne artikel blev først publiceret af ACI Prensa, CNA’s spansk-sprogede nyhedspartner.
Den er oversat og tilpasset af CNA.