16. oktober 2024

5 fakta om kardinal Burke

Raymond Leo Cardinal Burke under højtideligheden for Peter og Paulus i Peterskirken i Vatikanet, 29. juni 2019.
Foto: Daniel Ibáñez/CNA

Af Jonah McKeown
CNA, Catholic News Agency, 6. december 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

I sidste uge dukkede rapporter op om, at kardinal Raymond Burke - en fremtrædende amerikansk ærkebiskop - snart vil miste sine nuværende bolig- og lønprivilegier i Vatikanet. Da der fortsat kommer detaljer frem om situationen, er der her nogle vigtige fakta om kardinal Burke.

1. Han er tidligere leder af Kirkens højeste domstol.

Burke er født i Wisconsin og blev ordineret til præst i 1975 af pave Paul VI. Efter at han blev bispeviet i 1995 af pave Johannes Paul II, var Burke hyrde for bispedømmet La Crosse, Wisconsin, og mens han var der, grundlagde han helligdommen for Vor Frue af Guadalupe. I 2003 blev han udnævnt til ærkebiskop af St. Louis, en post han havde fra 2004-2008.

I 2008 udnævnte pave Benedikt XVI Burke, der var bredt respekteret for sin ekspertise inden for kanonisk ret, til præfekt for Den Apostoliske Signatura - leder af Kirkens højeste domstol. Året efter udnævnte pave Benedikt Burke til Kongregationen (nu Dikasteriet) for Biskopper, som er ansvarlig for at anbefale kandidater til bispeværdigheden til paven. Burke fortsatte sin tjeneste som præfekt for Den Apostoliske Signatura indtil 2014. På sin personlige hjemmeside bemærker Burke, at han har "skrevet og talt vidt og bredt om den romersk-katolske kanoniske lov, den hellige eukaristi, andagten til Jesu helligste hjerte, andagt til Vor Frue af Guadalupe og menneskelivets hellighed."

2. Han har offentligt kritiseret forskellige pavelige initiativer

Burkes offentlige spørgsmål ved initiativer ledet af pave Frans begyndte for alvor i 2016, da han sammen med tre andre kardinaler først privat indsendte dubia - formelle anmodninger om afklaring - til pave Frans angående fortolkningen af hans apostoliske formaning Amoris Laetitia, som blev udsendt efter Familiesynoden i 2015. (Så vidt vides, har paven aldrig svaret på disse anmodninger.) Kardinalerne udsendte dubia offentligt to måneder senere, hvilket gav anledning til betydelig debat i Kirken og i medierne.

I et interview året efter udtalte Burke, at han fejlagtigt er afbildet som en "fjende" af pave Frans, men understregede også sin opfattelse af, at de nuværende splittelser i Kirken kræver svar på anmodninger om afklaring.

"Den hastende karakter af et svar på dubia stammer fra den skade, der er påført sjæle af den forvirring og de fejl, som er resultatet af, at de fundamentale spørgsmål, som er rejst, ikke besvares i overensstemmelse med Kirkens lære og praksis," sagde kardinal Burke på det tidspunkt.

Senere, i 2019, var Burke kritisk over for den synode i Pan-Amazon-regionen, som pave Frans indkaldte, og hævdede, at synodens arbejdsdokument virkede til "ikke kun at være i dissonans med hensyn til Kirkens oprindelige lære, men endda i modsætning til den."

Da pave Frans i 2021 greb til at begrænse brugen på verdensplan af den traditionelle latinske messe, kaldte Burke de nye restriktioner "alvorlige og revolutionære" og stillede spørgsmålstegn ved pavens autoritet til at begrænse brugen af ritualet.

I efteråret 2023 var Burke en af fem kardinaler, der sendte et nyt sæt af dubia til pave Frans for at bede om afklaring af Kirkens holdning til udvikling af troslæren, velsignelsen af par af samme køn, autoriteten af den igangværende Synode om Synodalitet, ordination af kvinder og sakramental absolution. Burke har insisteret på, at dubiae hverken var rettet mod pavens person eller hans hensigter, men blot mod at værne om Kirkens evige lære.

Kardinalen har også udtalt sig om andre varme emner, såsom da han i 2021 udgav et længere forsvar for, hvad han kaldte en "hellig pligt" fra katolske biskoppers side til at anvende kanonisk lov ved at rådgive aborttilhængere blandt politikere til ikke at modtage den hellige kommunion. Han skrev for nylig en bog, der i detaljer beskriver hans synspunkter om at fremme en større respekt for eukaristien og om at skelne de tilfælde, hvor eukaristienburde nægtes mennesker, der er i en tilstand af åbenbar alvorlig synd.

I 2010 ophøjede pave Benedikt den dengang 62-årige ærekbiskop Burke til rang af kardinal.

3. Pave Frans har gradvist reduceret i kardinal Burkes officielle roller

I slutningen af 2013, året hvor pave Frans blev valgt, afviste den nye pave at genudnævne Burke som medlem af Dikasteriet for Biskopper.

Året efter fjernede pave Frans Burke fra sin post som præfekt for Den Apostoliske Signatura og udnævnte ham i stedet til en stort set ceremoniel rolle som kardinal protektor for Malteserordenen - en rolle dedikeret til den åndelige velfærd hos medlemmerne af lægordenen fra middelalderen.

På trods af at han havde den post indtil i år, var Burke angiveligt blevet udelukket fra aktiv involvering i flere år, efter at pave Frans udnævnte den daværende ærkebiskop Angelo Becciu i 2017 som sin særlige delegerede til at føre tilsyn med ordenens reform. Burke blev således sat på sidelinjen under de omfattende institutionelle reformer af ordenen, der siden har fundet sted.

4. Burke overlevede et alvorligt sygdomsforløb med COVID

Burke blev indlagt med COVID-19 i august 2021 og lagt i respirator. Burke havde fortalt om sin diagnose fire dage tidligere, efter at han blev syg under et besøg i Wisconsin.

En uge senere rapporterede man fra helligdommen Vor Frue af Guadalupe, som på det tidspunkt udsendte officielle nyheder fra kardinalen, at Burke var i "alvorlig, men stabil tilstand", men at de næste par dage ville være kritiske. Man bad om fortsat bøn for Burke og hans familie, især ved at bede rosenkransen og deltage i messen. Den 21. august erklærede helligdommen, at han var kommet ud af respiratoren og var ved at forlade hospitalets intensivafdeling.

I midten af oktober meddelte Burke, at han var kommet sig så meget, at han igen kunne fejre den daglige messe. Det vides ikke, om Burke var vaccineret mod virussen, men han har været en udtalt modstander af obligatoriske vacciner såvel som lukning af kirker.

5. Kardinal Burke har til hensigt at blive i Rom

​Kardinal Burke bor i Rom og har udtrykt sin hensigt om at blive boende der, selvom han skal finde og betale for sin egen bolig, og han fortalte i sidste uge Wall Street Journal, at "det er min pligt som kardinal at blive i Rom."