Helgener og kirkelærere

Helgen forener kristne og muslimer

Skt. Charbel Makhlouf (1828-1898) │ Foto: Hannah Brockhaus

Catholic News Agency, CNA
Annaya, Libanon, den 24. Juli 2023
Af: Hannah Brockhaus
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Skt. Charbel Makhlouf (1828-1898) er kendt i Libanon for mirakuløse helbredelser af dem, der besøger hans grav for at søge hans forbøn - både kristne og muslimer.

"Skt. Charbel har ingen geografiske eller bekendelsesmæssige grænser. Intet er umuligt for [hans forbøn], og når folk beder [om noget], svarer han,” fortalte Fader Louis Matar, koordinator for Shrine of St. Charbel i Annaya, Libanon, til CNA.

Matar talte på arabisk og sagde med hjælp fra en tolk, at helligdommen, som omfatter klosteret, hvor den maronitiske katolske præst, munk og eremit boede i næsten 20 år, modtager cirka 4 millioner besøgende om året, inklusive både kristne og muslimer.

Matar, som er ansvarlig for at arkivere de tusindvis af medicinsk verificerede helbredelser, der tilskrives den maronitiske præst og munks forbøn, sagde, at mange mirakuløse helbredelser er blevet opnået af muslimer.

Siden 1950, det år hvor klostret begyndte at registrere de mirakuløse helbredelser formelt, har de arkiveret mere end 29.000 mirakler, sagde Matar. Før 1950 blev mirakler kun bekræftet gennem en præsts vidne. Nu, med mere avanceret medicinsk teknologi tilgængelig, kræver påståede mirakler medicinske dokumenter, der viser personens første sygdom og senere deres uforklarlige gode helbred.

Et af de mirakler, Matar dokumenterede i slutningen af december 2018, var en 45-årig italiensk kvinde. Da hun led af en neurologisk sygdom, blev hun indlagt, efter at det blev opdaget, at hun havde forsøgt at begå selvmord ved at indtage syre.

På hospitalet opdagede lægerne, at skaden på hendes spiserør og tarme var så omfattende, "den sidste mulige måde at helbrede hende på var at tro på Gud og bede," kommenterede Matar.

Kvindens forældre begyndte at bede og inviterede andre til at bede sammen med sig. En søster fra den maronitiske ritus hørte om anmodningen og gav dem hellig olie fra Skt. Charbel. Efter at de havde spredt olien på den lidende kvindes mave, bryst og hoved, blev hun helbredt.

Dette var blot et af syv mirakler, der blev arkiveret den måned, sagde Matar og kaldte hver enkelt "et fænomen."

"Skt. Charbel er et værktøj til at nå Gud,” sagde han.

Helligdommen for Skt. Charbel er sammensat af klosteret Skt. Maron, hvor helgenen boede i 19 år med stor hengivenhed til bøn, manuelt arbejde og kontemplativ stilhed; og det nærliggende eremitbo, hvor han levede i streng askese og dyb forening med Gud i de sidste 23 år af sit liv.

Ved klostret kan pilgrimme besøge en kirke bygget i 1840, et lille museum med genstande og relikvier fra helgenen og stedet for hans første grav. Skt. Charbels grav er siden 1952 placeret inde i et særligt, hulelignende kapel, der er indbygget i ejendommen.

Selv mens han levede, observerede Charbels overordnede Guds "overnaturlige kraft" i arbejde i hans liv, og endda nogle muslimer kendte ham som en, der udførte mirakler.

Dybt hengiven til Guds tilstedeværelse i eukaristien fik han et slagtilfælde, mens han fejrede den maronitiske katolske kirkes liturgi den 16. december 1898, og døde juleaften samme år. Han blev helgenkåret i 1977 af pave Paul VI.

Denne artikel blev oprindelig publiceret på CNA den 10. januar 2019.