16. oktober 2024

12 nøgler til Karmels skapular

Ordet "skapular" kommer fra det latinske "scapulae", som betyder "skuldre" │ Foto: Kuno Arnkilde

Af CNA Staff
Catholic News Agency, den 16. juli 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Pave Pius XII sagde engang: "Hengivenheden til det karmelitiske skapular har bragt en regn af åndelige og timelige nådegaver ned over verden."  På festen for Vor Frue af Karmel den 16. juli er her 12 nøgler til at forstå det brune skapular, og hvordan det bruges.

1. Det er ikke en amulet

Det er ikke en slags smykke eller en automatisk garanti for frelse, og det er heller ikke en dispensation fra at leve det kristne livs krav.

Skt. Claude de la Colombière sagde: "Du spørger, hvad nu hvis jeg gerne vil dø med mine synder? Jeg svarer dig, så skal du dø i synd, men du vil ikke dø med dit skapular."

2. Det er et klædningsstykke

Ordet "skapular" kommer fra det latinske "scapulae", som betyder "skuldre". Oprindeligt var det en beklædningsgenstand båret over ud over ordensdragten af skuldrene af munke, når de arbejdede.

Karmeliterne adopterede det som et tegn på særlig hengivenhed til Vor Frue, idet de forsøgte at efterligne hendes hengivenhed til Kristus og næsten.

3. Det er en gave fra Jomfru Maria

Ifølge traditionen blev skapularet, som det kendes nu, givet af Jomfru Maria selv til Skt. Simon Stock den 16. juli 1251.

Maria sagde til ham: "Det skal være et tegn og et privilegium for dig og for alle karmeliter: Den, der dør iført skapularet, vil ikke lide i den evige ild." Senere tillod Kirken også lægfolk at bære skapularet.

4. Det er en mini-ordensdragt

Skapularet er som en miniature af karmeliternes ordensdrag, som alle, der har hengivenhed for dets betydning kan bære som et tegn på deres indvielse til Jomfru Maria.

Skapularet består af en snor, der bæres om halsen med to små stykker brunt stof påsat for enderne. Det ene er placeret på brystet og det andet på ryggen, og det bæres normalt under tøjet.

5. Det er en tjenesteuniform

Kirkelæreren Skt. Alphonsus Liguori sagde: "På samme måde som mænd er stolte over, at andre bærer deres uniform, sådan er Vor Frue, Vor Moder Maria, glad, når hendes tjenere bærer deres skapular som tegn på, at de har indviet sig til at tjene hende, og de er medlemmer af Guds Moders familie."

6. Det har tre betydninger

Skapularet står for Marias moderlige kærlighed og beskyttelse, for at tilhøre Maria og for Kristi milde åg, som hun hjælper os med at bære.

7. Det er et sakramentalie

Det brune skapular anerkendes af Kirken som et sakramentalie - det vil sige et tegn, der hjælper os til at leve et helligt liv og øge vores hengivenhed i troen.

Skapularet bringer ikke i sig selv nådegaver ligesom sakramenterne, men det disponerer den person, der bærer det, til Herrens kærlighed og til omvendelse, hvis det modtages med andagt.

8. Det kan gives til en ikke-katolik

En dag blev en døende gammel mand bragt til St. Simon Stock Hospital i New York City. En sygeplejerske bemærkede, at han havde det brune skapular på og tilkaldte en præst. Da der blev bedt rundt omkring ham, genvandt manden bevidstheden og fortalte præsten, at han ikke var katolik, men bar skapularet på grund af et løfte til sine venner. Præsten spurgte manden, om han ville blive katolik, og inden han døde, modtog manden dåben og de syges salvelse.

9. Det blev set i en af åbenbaringerne i Fatima

Lucia, et af det tre børn, der modtog visionerne fra Vor Frue af Fatimas rapporterede, at Maria ved sin sidste åbenbaring i oktober 1917 viste sig med karmeliternes dragt med skapularet i hånden, og sagde, at hendes sande børn vil bære det med ærbødighed.

Maria bad også om, at de, der indviede sig til hende, skulle bære det som et tegn på denne indvielse.

10. Skapularet er fundet ubeskadiget efter begravelse

Den salige pave Gregor X blev begravet med sit skapular, og 600 år senere, da hans grav blev åbnet, var genstanden intakt. Noget lignende skete med Skt. Alphonsus Liguori.

Skt. John Bosco og Skt. Johannes Paul II bar også skapularet, og Skt. Peter Claver gav dem, han omvendte, et skapular.

11. Der er en foretrukken måde at modtage skapularet

Pålæggelsen af skapularet bør helst ske i et fællesskab, og i ceremonien skal den åndelige betydning og hengivelsen til den hellige jomfru komme klart til udtryk.

Det første skapular skal velsignes af en præst og placeres på modtageren, mens han beder følgende bøn: "Modtag dette velsignede skapular og bed den hellige Jomfru Maria, at du i kraft af hendes fortjenester må bære det uplettet af synd, og at hun vil beskytte dig mod al modgang og føre dig til det evige liv."

12. Kun det første scapular, du modtager, skal velsignes

Når det første scapular, man modtager, er velsignet, behøver de efterfølgende skapularer ikke at blive det. De, der er slidte, bør, hvis de blev velsignet, ikke smides væk, men bør brændes eller begraves, sådan som man bør behandle sakramentalier.


Denne artikel blev først bragt af ACI Prensa, CNA’s spansk-sprogede nyhedspartner.
Den blev oversat og tilpasset af CNA og offentliggjort på CNAs hjemmeside den 15. juli 2022.