16. oktober 2024

Pave Frans og Ukraines præsident Zelenskij mødtes i Vatikanet

Pave Frans mødtes med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy i Vatikanet den 13. maj 2023. Det var deres første møde siden begyndelsen af den totale krig med Rusland. | Vatican Media

Af Hannah Brockhaus fra CNA
Vatikanstaten, 13. maj 2023
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Pave Frans og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyy, mødtes lørdag den 13. maj i Vatikanet. Det var deres første møde siden Rusland indledte en total krig i Ukraine for over 14 måneder siden. Mødet varede omkring 40 minutter.

De to mødtes i et lille kontor ved siden af Paul VI-salen, som ligger tæt på pave Frans' residens i Vatikanet.

Pave Frans hilste på Zelenskij ved døren til bygningen. De to gav hinanden hånden, og den ukrainske præsident lagde sin hånd på sit hjerte og sagde på engelsk "great honor".

Vatikanets pressekontor sagde, at Frans og Zelenskyy talte om den humanitære og politiske situation i Ukraine midt i konflikten.

"Paven forsikrede om sine konstante bønner, hvilket fremgår af hans mange offentlige appeller og kontinuerlige påkaldelser til Herren om fred siden februar sidste år", sagde pressekontoret. "Paven understregede især det presserende behov for 'gestus af medmenneskelighed' over for de mest skrøbelige mennesker, de uskyldige ofre for konflikten."

Zelenskyys gaver til Frans var et maleri af Jomfru Maria og barnet med titlen "Loss 2022-58", der handler om børns død i konflikten, og en collage lavet af skudsikker plade, træ og maling fra en serie kaldet "Protect the Defender" (beskyt forsvareren). Collagen indeholder også et billede af Jomfru Maria.

Den ukrainske præsident tilbragte i alt omkring en time i Vatikanet.

Han talte også med Vatikanets udenrigsminister, ærkebiskop Richard Gallagher. De talte på engelsk i overværelse af Ukraines ambassadør ved Pavestolen, Andrii Yurash.

Lørdag formiddag mødtes Zelenskij med Italiens præsident Sergio Mattarella og senere med premierminister Giorgia Meloni.

Meloni og Zelenskij holdt en næsten 30 minutter lang fælles pressekonference om eftermiddagen, inden den ukrainske præsident tog til Vatikanet for at mødes med pave Frans.

"Vi satser på Ukraines sejr", sagde Meloni på pressekonferencen. "Vi vil fortsat yde støtte, herunder militær støtte, så Ukraine kan komme til forhandlingerne med en solid position."

Zelenskij takkede Meloni for at have budt ham velkommen til Italien og for at have givet ukrainske borgere husly under krigen.

Meloni sagde, at Italien var Zelenskij's første stop på en rundrejse i Europa i denne måned.

Den ukrainske præsident skal efter planen optræde direkte på en af Italiens statslige tv-kanaler, Rai 1, i en særlig udgave af programmet "Porta a Porta" lørdag aften.