En stræben mod fuldkommenhed

- glimt af livet i to danske klostre

Kortfilmen er 35 år gammel, men selv om meget er ændret siden dengang, er det meste det samme i de to danske kvindelige benediktinerklostre: "Benediktinerinderne af den hellige Lioba" på Frederiksberg og "Vor Frue Kloster" på Åsebakken nord for København.

Det er en lyd/dias produktion produceret af Ulla Dyrborg og Eva Signe Svendsen. En video om nonner der fortæller om deres kald og om livet inden for murene, hvor de har afgivet evige løfter om lydighed, kyskhed og fattigdom, og fører et liv, der sætter spørgsmålstegn ved de materielle ting i samfundet.

Lovprisning

Søster Anna-Maria siger bl.a i filmen.: "Jeg elsker vores korbøn. Det er vores lovprisning af Gud. Vi yder en tjeneste, en gudstjeneste, for os selv, men også for de mennesker som ikke har tid til lovprisning, fordi de arbejder eller ikke kender Gud. Vi har et stedsfortrædende aspekt i denne lovprisning. Samtidigt er det også Gud som taler til os. Når jeg begynder at bede, er det mig der taler til Gud, men efterhånden som det udvikler sig, bliver det et personsforhold, så bliver jeg mere åben og oplever, at det er Gud der taler til mig.

Ægteskab, sex og moderfølelser

Et andet sted siger sr. Anna-Maria om ægteskab og sex: "Man kan godt leve et liv uden at have et seksualliv, for jeg lever mit liv på en anden måde. Det personforhold jeg har til Gud fylder mig totalt. Så det seksuelle behov står i baggrunden. Vi har mere tid til Gud og det er ikke fordi vi undertrykker det seksuelle eller ser ned på det, for det er en del af menneskelivet. Det hører til indenfor ægteskabet, i følge katolsk opfattelse, men vi bruger tiden til noget andet. En frihed som er Gud og det religiøse liv, til bønslivet. Det at jeg har fundet mig selv i mit kald gør mig lykkelig. Det seksuelle træder i baggrunden, jeg føler ikke et behov for det. Og så tænker folk "at hun må da have knald i låget, der må være noget galt" - men det føler jeg ikke der er, fordi mit liv i klosteret fylder mig så meget.

Jeg har frivilligt givet afkald på et seksuelt samvær og det føles da også nogle gange som et afkald, f.eks når jeg ser små børn og tænker hvis det var mine egne. Jeg elsker børn, holder virkelig meget af dem, og det sker da også at der kommer moderfølelser op i mig, absolut, for jeg er jo stadig kvinde. Men alligevel siger jeg til mig selv; ja, jeg har givet afkald på noget der er godt og skønt i sig selv, men jeg har fået noget der fylder mig mere - så jeg føler ikke at jeg har givet afkald.

Men hvis jeg ikke levede bønslivet og levede dette liv med Gud - så kunne jeg ikke, og så ville det også være absurd at gøre det. Det ville være forkert.

En stræben mod fuldkommenhed - glimt af livet i to danske klostre.
Instruktion og producent: Ulla Dyrborg og Eva Signe Svendsen
Statens Filmcentral / Det Danske Filminstitut - 1988/89