16. oktober 2024

Gud og Auschwitz – dialog, ansvar, tilgivelse

Dr. Manfred Deselaer

I syv samtaler med Robert Rauhut forsøger Dr. Manfred Deselaers bl.a. at besvare følgende spørgsmål: Hvor var Gud i Auschwitz? Og hvor var mennesket på dette sted af rædsel?

Fra hvilket perspektiv ser polakker, tyskere og jøder på Auschwitz? Og hvad kendetegner en autentisk dialog i sandhed og kærlighed i dag? Hvordan er det muligt at tilgive?

De hellige Maximilian Kolbe og Edith Stein tjener som vejvisere for os.


Episode 1
En personlig vej til Auschwitz

Dr. Manfred Deselaer

I det første program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om hans personlige rejse gennem livet, som også førte ham til Auschwitz. I dag har han som katolsk præst, der er tysker, arbejdet i Polen i mere end 30 år. Han arbejder i Center for Dialog og Bøn i Oswiecim. I samtalen bliver det klart, hvor meget personlige møder har formet og også ændret ham

Læs mere


Episode 2
Auschwitz - Hvad var det? Hvad symboliserer det?
Hvor var Gud?

I det 2. program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om den katastrofe, der fandt sted i Auschwitz, og hvad dette sted symbolsk står for i dag. Der er forskellige perspektiver på dette sted - bl.a. et tysk, polsk og jødisk perspektiv - og de har stor betydning for dialogen. Endelig handler det om at forstå spørgsmålet "Hvor var Gud i Auschwitz?"

Læs mere


Episode 3
Lejrkommandanten i K.L. Auschwitz - Rudolf Höß

I det 3. program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om lejrkommandanten for koncentrationslejren Auschwitz Rudolf Höß. Dr. Manfred Deselaers har skrevet en vigtig biografi om ham. Den handler ikke kun om Rudolf Höß' liv, men også om de store spørgsmål om samvittighed, ansvar og tilgivelse.

Læs mere


Episode 4
Jødisk teologi efter Auschwitz - Perspektiver

I det fjerde program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om det jødiske perspektiv på Auschwitz. Hvordan tænker sekulære jøder om denne katastrofe? Og hvad kendetegner en jødisk teologi efter Auschwitz? Og endelig: Hvordan ser en tysk teologi efter Auschwitz ud i sammenligning?

Læs mere


Episode 5
Polsk teologi efter Auschwitz - Maximilian Kolbe

I det femte program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om polsk teologi efter Auschwitz. Dette bliver synligt i det vidnesbyrd om tro og liv, som den hellige Maximilian Kolbe har givet. Diskussionen bringer os tættere på denne figur. Endelig kigges der på det russiske perspektiv efter Auschwitz: Hvad er konsekvenserne for konflikterne i nutiden?

Læs mere


Episode 6
En vej til Auschwitz - Edith Stein

I det 6. program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om den hellige Edith Stein. Hendes vigtigste livsfaser bliver genkaldt. Fokus er på Edith Steins person i forbindelse med Auschwitz. Hun udgør en vigtig bro mellem jøder og kristne. Desuden understreges hendes betydning for Europa i dag.

Læs mere


Episode 7
Tre paver i Auschwitz og den kristne-jødiske dialog efter Auschwitz

I det 7. program taler Dr. Manfred Deselaers med Robert Rauhut om paverne Johannes Paul II, Benedikt XVI og Frans' forskellige besøg i Auschwitz. Det handler også om den kristne-jødiske dialog efter Auschwitz i kærlighed og sandhed.

Dr. Manfred Deselaers ser på personlige oplevelser, møder og venskaber.

Læs mere



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER