16. oktober 2024

Hvor kan man i Skriften læse at paven er Peters efterfølger

Cand.mag Kirsten Kjærulff svarer på spørgsmål om katolsk tro.

Kære "Spørg Katolsk Liv"

I Matt 16,19 siger Jesus til Peter: "Og jeg vil give dig Himmerigets nøgler, og hvad du binder på jorden, det skal være bundet i Himlene, og hvad du løser på jorden, det skal være løst i Himlene."

Jesus skal altså forlade denne verden fysisk, men vil fortsat være her ved Helligånden, og apostlen Peter indsættes som hans efterfølger.

Mit spørgsmål er da: Hvor kan man i Skriften læse, at denne opgave går videre til Peters efterfølgere?

Fred og alt godt.
Martin


Kære Martin,

Det står nævnt forskellige steder, at Jesus indsætter og udsender apostlene som sine efterfølgere, dem, som på en særlig måde er indviet til præstedømmet med de særlige opgaver, som dette embede indebærer. Det kan læses bl.a. i Joh. 20,21-23: ”Ligesom Faderen har udsendt mig, sender jeg også jer” Og da Han havde sagt det, åndede Han på dem og siger til dem: ”Modtage Helligånden! Hvem I forlader synder, dem er de forladt, og hvem I nægter forladelse, dem er den nægtet”.

Og slutningen af Mattæusevangeliet: ”Mig er givet al magt i Himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage, indtil verdens ende”.

Jesus giver dem magt til på sine vegne at forvandle brød og vin til Hans eget legeme og blod med det formål, at vi alle skal blive ét legeme med Ham. Han giver dem magt til at døbe, til at helbrede, til at forlade synder i sit navn. Han giver dem magt til alt dette ved at indgyde dem sin Ånd, Helligånden, som giver dem Hans egen guddomskraft til at føre Hans gerning videre på jorden, ”indtil verdens ende”. Heraf følger jo rent logisk, at det må være et præstedømme, som skal gå i arv, så at det rækker ud over Jesu tid og ned gennem hele historien. Præstedømmet er et særligt guddommeligt kald, som man modtager fra Gud, et kald, der bekræftes ved sakramental håndspålæggelse. Se f. eks. Tim 1,6 ”den nådegave fra Gud, du fik ved min håndspålæggelse”, og 1 Tim 1,14: ”forsøm ikke den nådegave, du har, den som blev givet dig ved profeti og med håndspålæggelse af ældsterådet.”

Petersembedet, det at være leder af hele den nye Kirke, må derfor naturligt nok også være et embede, som går i arv ved håndspålæggelse af dem, der tidligere har modtaget denne håndspålæggelse. Hvordan man så vælger denne leder, fremgår ikke umiddelbart af Skriften, men det er sikkert gået for sig lige som i dag, hvor alle de salvede ledere (”ældsterådet” eller biskopperne) samles for at vælge den, man synes bedst kan varetage dette hverv.

At man faktisk respekterede denne autoritet allerede helt fra begyndelsen, fremgår af beretningen i Apg 15, 1-29) om apostelmødet i Jerusalem. Her er det helt klart, at Peter optræder som lederen, hvis lederskab respekteres af de andre apostle.

Konklusion: Det er en konsekvens af inkarnationens mysterium, at Guds Ånd fortsat vil inkarnere sig i fysiske mennesker i menneskenes historie. Alternativet ville jo være, at enhver ville kunne påberåbe sig Helligånden og dermed gøre alle opfattelser lige ”sande”. Det er jo i høj grad det, som sker i det verdslige samfund i dag, hvor relativismen og subjektivismen er blevet det altdominerende tankemønster. Derfor har så mange mennesker svært ved at acceptere, at Den katolske Kirke fastholder en absolut og guddommelig Sandhed og et særligt af Jesus indstiftet præstedømme, som er noget andet end det almindelige præstedømme, som vi alle har del i.

Venlig hilsen
Kirsten Kjærulff


Vil du læse flere spørgsmål og svar om katolsk tro - klik HER │ Har du selv et spørgsmål om katolsk tro? - skriv til info@katolskliv.dk

Nogle spørgsmål og svar har tidligere været bragt i det katolske bispedømmes udgivelse Katolsk Orientering under "Spørg brevkassen". Kirsten Kjærulff har foreslået dem optaget i Katolsk Liv. Biskop Czeslaw Kozon har givet tilladelse til at indhold fra Katolsk Orientering kan bringes i Katolsk Liv når kilden angives.



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER