21. november 2024
Paver

Word on Fire udgiver pave Benedikt XVI’s samlede værker på engelsk

Pave Benedikt XVI hilser på pilgrimme under sin ugentlige generalaudiens på Peterspladsen i Vatikanet den 26. oktober 2006. | Credit: giulio napolitano/Shutterstock

Af Matt McDonald │ NCR │ 25. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Biskop Robert Barrons medieselskab Word on Fire planlægger at udgive mere end to dusin bind af Joseph Ratzingers samlede værker på engelsk fra før og under hans tid som pave Benedikt XVI, herunder titler, som i øjeblikket kun er tilgængelige på hans modersmål, tysk.

Projektet, som vil omfatte bøger og akademiske artikler, vil kræve en lille hær af oversættere og redaktører under ledelse af Tracey Rowland, en australsk teolog, der har skrevet to bøger om den afdøde paves tanker, og som vandt Ratzinger-prisen for teologi i 2020.

Den nye serie vil appellere til »alle katolikker i hele verden, som er interesserede i at forene tro og fornuft«, sagde Rowland til National Catholic Register, CNA's søsternyhedspartner, i et telefoninterview.

Hun identificerede også præster, seminarister og teologistuderende som et sandsynligt publikum sammen med protestanter, der er interesserede i den afdøde paves analyse af Skriften og kristologien.

Rowland fremhævede Ratzingers lettilgængelige stil, der behandler sofistikerede emner i et enkelt sprog.

»Han er let at læse for folk, der ikke er professionelle teologer,« sagde Rowland. »Jeg tror, at han altid skrev med et pastoralt mål for øje. Han skrev altid for at hjælpe folk med at forstå noget.«

Arrangørerne af projektet forestiller sig 25 bind på engelsk med en forhåbentlig hastighed på omkring to om året over en halv snes år eller mere, startende i slutningen af 2025 med »Jesus fra Nazareth«-trilogien.

I sin levetid arbejdede Ratzinger sammen med Ignatius Press, som udgav engelske oversættelser af nogle af hans bøger, herunder »Introduction to Christianity« og »The Spirit of the Liturgy«, blandt mange andre.

Mark Brumley, redaktør for Ignatius Press, fortalte Register, at Ignatius giver underlicens på rettighederne til Ratzingers titler til Word on Fire for at producere den nye engelsksprogede version af »Collected Works of Joseph Ratzinger«, og at Ignatius er glade for at arbejde sammen med Barrons udgivelsesarm.

Jason Paone, redaktør for Word on Fire Academic, sagde til Register, at den nye serie vil gøre mere af den afdøde paves arbejde tilgængeligt for et større publikum.

»Det er vigtigt af flere grunde. Joseph Ratzinger er en af de mest fremtrædende teologer nogensinde. Han skrev teologi som en filosof. Nogle gange skrev han filosofi som en teolog. Han er også en af de vigtigste kirkeledere. Han er en virkelig vigtig figur i modtagelsen og fortolkningen af Det andet Vatikankoncil,« siger Paone.

»Han har fortolket koncilet og implementeret det og bragt kirken ind i en ny moderne form, der stadig respekterer traditionen,« sagde Paone. »Han har en enorm respekt for kirkens tradition, men han er heller ikke bange for at engagere sig i den moderne verden.«

Ratzinger (1927-2022) var pave fra 2005 til 2013, hvor han trak sig tilbage. Han var professor i teologi i sit hjemland Tyskland, da pave Paul VI udnævnte ham til ærkebiskop af München og Freising og gjorde ham til kardinal i 1977. I 1981 udnævnte pave Johannes Paul II, som nu er helgenkåret, ham til leder af Troslærekongregationen. Han fungerede i den rolle, indtil han efterfulgte Johannes Paul i Peters stol.

Beundrere mener, at Ratzinger bør kanoniseres som helgen, og nogle har opfordret til, at han bliver udnævnt til kirkens doktor.

»Normalt er kirkedoktorer mennesker, der løser en eller anden teologisk krise i kirkens liv,« siger Rowland. »Jeg synes, at Joseph Ratzingers værker giver os en slags mesterklasse i fundamental teologi, og derfor synes jeg, at han fortjener titlen kirkedoktor.«

Hun sammenlignede ham med den hellige John Henry Newman (1801-1890), en engelsk konvertit til katolicismen, hvis værker studeres af katolske teologer for at hjælpe med at forstå troen bedre.

En nylig hilsen fra biskop Barron til Danmark


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.