Tidebøn er en samling af bibelske salmer, bønner, hymner og læsninger, som er et led i Kirkens stadige Gudsdyrkelse: Jeg priser dig syv gange om dagen (Sl 119,164).
De klassiske tidebønner er: Matutin, som er nattens tidebøn, morgenbønnen laudes, prim ved dagens første time, terts ved den tredje time, sext ved den sjette time, non ved den niende time, vesper ved mørkets frembrud, og komplet ved dagens slutning.
Som følge af 2. Vatikankoncils liturgireform er der sket flg. ændringer: Prim er blevet afskaffet, og de øvrige kan fordeles således: Læsningernes tidebøn (nyt navn for matutin) kan bedes nårsomhelst; Morgenbønnen (laudes); Middagsbønnen (terts, sext, non) kan dog bedes i løbet af dagen); sidst på dagen: Vesper, og Bøn før natten (komplet).
Denne officielle Kirkens bøn er særlig betroet alle gejstlige fra og med diakonvielsen, samt ordensfolk, som dog ikke anvender helt de samme tekster (se: breviar), og heller ikke beder tidebønnerne på samme måde (individuelt eller fælles, reciteret eller sunget som korbøn). Også lægfolk beder tidebønnerne, evt. i forkortet udgave.
Katolske klostre, og enkeltpersoner, beder tidebønnen forskellige. Nogle munke- og nonneklostre beder den traditionelle tidebøn, før 2. Vatikankoncil, andre beder tidebønnen efter 2. Vatikankoncil.
Tre begreber det kan være relevant at kende:
Breviar: Den bog (eller de bøger), som indeholder tidebønner. Gejstlige har pligt til at bede breviar. Nogle lægfolk beder også breviar, evt. i forkortet udgave.
Tidebog: Bearbejdet udgave på dansk fra 1987 af det romerske breviar fra 1971, til brug for gejstlige og lægfolk i bispedømmet København. Se foto.
Universalis: En populær delvis gratis app, der bl.a. andet indeholder tidebøn på mange af verdens sprog - også på dansk. Læs mere HER
Det er på nuværende tidspunkt uvist om der bliver udgivet en ny tidebønsbog for Den katolske Kirke i Danmark. Man kan være heldig at købe den antikvarisk eller evt. blive skrevet op til et brugtkøb hos Sankt Andreas Bibliotek
Kilde: Delvis fra Katolsk Minileksikon