Hvordan betragter katolikker synoden om synodalitet?

Pave Frans inde i synodesalen under møder om synoden om familien i Vatikanstaten den 21. oktober 2015. (foto: L'Osservatore Romano)

"Ambivalens" virker som den bedste måde at karakterisere, hvordan katolikker betragter synoden om synodalitet, som begynder i næste måned. Og forståeligt nok: Der er grunde til både at se frem til synoden, men også til at være bekymret for, hvordan den kan udfolde sig.

På den ene side er "synodalitet" i autentisk katolsk tradition et smukt aspekt af Kirkens forståelse af sig selv som "ét legeme, men mange dele." Det understreger både, at Helligånden er til stede i hjertet af enhver døbt troende, og også at Kirken i sig selv er hierarkisk, med nogle kaldet og ordineret til positioner med autoritet.

På den anden side er der grunde til at være bekymrede for, at dette ønskede resultat ikke vil ske, for det meste fordi nogle, der er involveret i at styre denne synode, ser ud til at fungere med en anden - og mangelfuld - forståelse af synodalitet, en der ikke er i overensstemmelse med magistral læring, såsom Det 2. Vatikankoncils dogmatiske konstitution om Kirken, Lumen Gentium.

Så hvordan skal katolikker reagere på denne synode? - Kort sagt skal vi bede og deltage. Og i den rækkefølge.

Først bør vi vende os til Gud i bøn. Vi bør bede Ham om at beskytte sin Kirke og vejlede de involverede og ansvarlige for synoden, men vi bør også bede for os selv.

Synoden åbner den 9. oktober og lukker i 2023 hvor verdens biskopper samles.

Læs hele artiklen på National Catholic Register

%d bloggers like this: