Af Jonah McKeown │ CNA │ 12. november 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │EWTN Danmark
Ærkebiskoppen af Canterbury Justin Welby meddelte tirsdag, at han træder tilbage og siger, at han tager »personligt og institutionelt ansvar« for den dårlige håndtering af en række højt profilerede misbrugssager i den anglikanske kirke, siden han overtog bispesæddet i 2013.
»Jeg håber, at denne beslutning gør det klart, hvor alvorligt Church of England forstår behovet for forandring og vores dybe engagement i at skabe en mere sikker kirke. Når jeg træder tilbage, gør jeg det i sorg med alle ofre for og overlevende efter overgreb,« sagde Welby, der blev valgt som den 105. ærkebiskop af Canterbury i 2012, i en udtalelse.
Selvom Welby ikke selv blev anklaget for overgreb, blev han kritiseret for sin reaktion på en række overgrebssager i den kirke, han stod i spidsen for. Kravet om Welbys afgang er i de seneste dage blevet skærpet af ofre for en berygtet anglikansk serieovergrebsmand, John Smyth.
Den afdøde Smyth var en fremtrædende advokat, der arbejdede frivilligt på kristne sommerlejre i 1970'erne og 1980'erne, og det viste sig senere, at han havde begået fysiske overgreb, seksuelle overgreb og psykologisk tvang mod over 100 drenge og unge mænd i flere lande.
En længe ventet rapport på 253 sider fra den 7. november, skrevet af den uafhængige anmelder Keith Makin, indeholdt en skarp anklage mod Welbys håndtering af Smyth-sagen.
Ifølge rapporten krydsede Smyths veje med Welbys i den periode, hvor Smyth begik sine overgreb. Welby insisterede på, at de to aldrig var tætte, selv om de i en periode udvekslede julekort, og Welby gav mindre donationer til Smyths mission i Zimbabwe.
Andre kirkefunktionærer blev angiveligt gjort opmærksomme på Smyths misbrug så tidligt som i 1982. I 2013, efter at være tiltrådt som ærkebiskop, blev Welby mundtligt informeret om Smyths misbrug, men sagde, at han fejlagtigt troede, at politiet og de lokale myndigheder var blevet informeret, og valgte ikke at foretage sig yderligere, står der i rapporten.
Rapporten kritiserer også Church of England selv for ikke at have prioriteret beskyttelse på trods af, at den havde formelle beskyttelsespolitikker, og siger, at implementeringen af disse politikker var inkonsekvent og ofte utilstrækkelig.
»Welby antyder, at han helt sikkert ville have været 'mere aktiv', hvis han havde kendt til forseelsernes alvor i 2013. Beviserne i denne gennemgang tyder på, at man vidste nok til at have rejst bekymring, da man blev informeret i 2013«, står der i rapporten.
»Vores mening ... er, at Justin Welby havde et personligt og moralsk ansvar for at forfølge dette yderligere, uanset hvad de gældende politikker på det tidspunkt krævede.«
Efter udgivelsen af en dokumentarfilm i 2017, der offentligt afslørede Smyths overgreb, udsendte Welby en erklæring og gav interviews, hvor han udtrykte sin bekymring for ofrene, som følte, at Welbys reaktion var forsinket og ikke prioriterede deres behov. Til sidst mødtes han med nogle af ofrene i 2021 og udsendte en offentlig undskyldning på kirkens vegne.
Welby sagde i sin erklæring, at opfordringerne til hans afgang i de seneste dage efter offentliggørelsen af Makin-rapporten »fornyede min længe følte og dybe følelse af skam over den engelske kirkes historiske sikkerhedssvigt.«
Han bad om forbøn for sin kone, Caroline, og deres seks børn.
»Jeg tror, at det at træde til side er i den engelske kirkes bedste interesse, som jeg elsker højt, og som jeg har været beæret over at tjene. Jeg beder til, at denne beslutning fører os tilbage til den kærlighed, som Jesus Kristus har til os alle,« slutter han.
Welbys tilbagetræden er yderligere kontekstualiseret af de seneste års opgør med misbrug af børn i Storbritannien, hvor en uafhængig undersøgelse fra 2022 afslørede konsekvente og udbredte svigt på tværs af forskellige institutioner, herunder Church of England, i forhold til at beskytte børn tilstrækkeligt mod seksuelt misbrug og udnyttelse.
Rapporten kritiserede kirken for gentagne gange at have prioriteret sit omdømme frem for børns trivsel og en tendens til at minimere alvoren af lovovertrædelserne og bemærkede, at kirkens beskyttelsesordninger var stærkt underbemandede indtil 2015, hvor ressourcerne blev øget betydeligt under Welbys ledelse.
Som leder af Church of England mødte Welby stor modstand fra konservative anglikanske ledere, efter at han i begyndelsen af 2023 stod i spidsen for Church of Englands styrende organ, der stemte for at velsigne par af samme køn.
Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA), som hævder at repræsentere hele 75 % af verdens anglikanere, udsendte dengang en erklæring, hvori de beskyldte Church of England for at bryde fællesskabet med de provinser, der fortsat er tro mod et bibelsk syn på ægteskabet som værende mellem én mand og én kvinde. Debatten om ægteskab mellem to personer af samme køn havde ulmet i anglikanismen i årtier, og det anglikanske fællesskab blev splittet i 2003, da den amerikanske Episcopal Church stemte for at ordinere en homoseksuel mand i et forhold mellem to personer af samme køn.
I løbet af sin embedsperiode deltog Welby i flere økumeniske møder og aktiviteter med pave Frans.
I sommeren 2023 rejste paven sammen med Welby og formanden for Church of Scotland, Iain Greenshields, på en »pilgrimsrejse for fred« til Sydsudan. Da de protestantiske ledere mødtes med omkring 2.500 sydsudanesiske flygtninge den 4. februar 2023, sluttede de sig til pave Frans for at give deltagerne en sidste velsignelse. Senere optrådte de sammen ved en økumenisk bønnetjeneste, som tiltrak omkring 50.000 mennesker.
I januar fejrede Welby en anglikansk liturgi i den katolske basilika Sankt Bartholomæus, som ligger på Tiberøen i Roms Tiberflod, som en del af bønneugen for kristen enhed. Welby fejrede også en økumenisk anden vesper sammen med pave Frans i forbindelse med højtideligheden for Paulus' omvendelse i basilikaen Sankt Paul uden for murene.
Annoncer og betalingsmure
Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.
HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.
Læs mere om økonomisk hjælp - HER