7. november 2024
KirkenTrosliv

Det vi sjældent taler om: Lev livet med døden, dommen, himlen og helvede for øje

Gustave Doré, 'Kristendommens triumf over hedenskabet' (1868) │ Foto: Public domain

KOMMENTAR: I moderne tid har den katolske kirke ikke i tilstrækkelig grad undervist i eller understreget de fire sidste ting i det liturgiske, kateketiske og andagtsmæssige liv.

Fader Jeffrey Kirby │NCR │ 2. november 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Selv om den kristne tro er funderet i nuet, bliver den kun forstået og værdsat fuldt ud, når den placeres og leves i evighedens lys. Selv om vi kan modtage mange velsignelser ved Guds nåde i dette liv, kan ingen af dem sammenlignes med den himmelske herlighed, der er vundet for os i Jesus Kristus.

Ingen jordisk velsignelse, hvor følelsesmæssigt tilfredsstillende eller fysisk behagelig den end måtte være, kan komme i nærheden af det evige liv, som tilbydes os i Herren Jesus.

Sankt Paulus vidner om den ufattelige glæde, der venter dem, der elsker Gud: »Men som der står skrevet: 'Hvad intet øje har set, intet øre hørt, intet menneskehjerte fattet, hvad Gud har beredt for dem, der elsker ham' - det har Gud åbenbaret for os ved Ånden; for Ånden gennemsøger alt, selv Guds dybder« (1 Kor 2,9-10).

Som sådan er vi troende kaldet til at se ethvert offer, lidelse, velsignelse, triumf og glæde i dette liv som en del af Guds forsynsplan, hvormed han giver os nåde til at arbejde på vores frelse i Jesus Kristus og dermed have det store håb om en dag at glæde os med ham i evig salighed.

Igen hjælper Paulus os. Han lærer os: »Jeg mener, at lidelserne i denne tid ikke er værd at sammenligne med den herlighed, som snart skal åbenbares for os. For hele skabningen venter med længsel på, at Guds børn skal åbenbares« (Rom 8,18-19).

Kirken underviser i sandhederne om det evige liv hele året, men den bruger især november måned til både at bede for de troende, der er gået bort, og til at minde de troende om de fire sidste ting.

Der var engang, hvor de fleste troende katolikker kunne remse de fire sidste ting op - død, dom, himmel og helvede. Men i dag kender et flertal af katolikkerne ikke engang begrebet, endsige er i stand til at nævne dem. Denne situation er et af mange tegn på, at vores liturgiske, kateketiske og andagtsmæssige liv som kirke ikke i tilstrækkelig grad har undervist i eller understreget de fire sidste ting.

Som et eksempel kan nævnes, at kirken i begyndelsen af "de dødes måned" fejrer Alle Sjæles Dag. Den hellige dag er en af de få gange, hvor en præst kan tilbyde tre messer på én dag. (Det var i øvrigt af denne grund, at fader Karol Wojtyła, den kommende pave Johannes Paul II, bad om at blive præsteviet på Allehelgensdag - så han kunne holde tre messer på Alle Sjæles Dag, hans første hele dag som præst. Anmodningen var et tegn på hans katolske tro og hans viden om de evige ting. Og derfor er det ingen overraskelse, at han holdt de tre messer for de afdøde medlemmer af sin familie).

På grund af vores nuværende forsømmelse af de fire sidste ting tilbyder menighederne desværre ikke uden videre de traditionelle tre messer på Alle Sjæles Dag. Når sådanne messer tilbydes nogle steder, kommer der meget få mennesker. Det er en beklagelig ting at se vores kirker være tomme den 2. november, netop den dag, hvor vi er kaldet til at mødes, mindes, bede og ofre for de trofaste afdøde.

Det er troen på Jesus Kristus og hans opstandelse, der giver os vished om evigt liv. Hvis troen er drænet og træg, kan den ikke give den nødvendige styrke og vished, som er nødvendig for at tro og indrette vores liv efter de fire sidste ting.

Som en hjælp til at opbygge og forme vores tro kan vi se på Herren Jesu liv og lære og især reflektere over de livreddende og evige sandheder, der er åbenbaret for os gennem hans påskemysterium, nemlig hans lidelse, død og opstandelse.

I Herrens påskemysterium ser vi de fire sidste ting:

Herren accepterer døden, selv en uværdig død. Vi er kaldet til at ofre vores dødsproces og død til Gud i Jesus Kristus. Som Den Katolske Kirkes Katekismus så smukt lærer os: »I døden kalder Gud mennesket til sig. Derfor kan den kristne opleve en længsel efter døden som Paulus': »Min længsel er at gå bort og være sammen med Kristus« (Filipperbrevet 1,23). Han kan forvandle sin egen død til en handling af lydighed og kærlighed til Faderen efter Kristi eksempel« (1011).

I påskemysteriet opfyldte og ophævede Herren Jesus Faderens dom over verden. Al dom hviler nu i Jesus Kristus, som Johannes skriver:

»Faderen dømmer heller ikke nogen, men han har givet al dom til sin Søn, for at alle skal ære Sønnen, ligesom de ærer Faderen. Den, der ikke ærer Sønnen, ærer ikke Faderen, som har sendt ham. Amen, amen, jeg siger jer: Den, der hører mit ord og tror på ham, som har sendt mig, har evigt liv og skal ikke dømmes, men er gået over fra døden til livet« (Joh 5,22-24).

Ved at samarbejde med Guds nåde i dette liv kan vi modtage frihed fra fordømmelse og en dom til evigt liv. Når vi dør, vil vi blive bedt om at aflægge regnskab for vores liv. Hvis vi har levet for Kristus, vil vi dele det evige liv med ham.

Når de troende begynder at forstå døden og dommen, har de naturligvis spørgsmål om skærsilden og undrer sig over, hvorfor den ikke er en af de sidste ting. Svaret er, at skærsilden ikke er en sidste ting, fordi det er en forbigående tilstand af renselse. Det er Herren Jesus, der fuldfører sin frelsende mission i vores liv og renser os for tilgivelig synd, tilknytning til synd og den timelige straf, som vores synder har forårsaget, og dermed forbereder os på himlens glæder.

I Herrens påskemysterium bliver himlen igen åbnet for os, og helvede bliver væltet indefra og ud. Tilstanden med evig pine er overvundet. Den har kun magt over dem, der vælger den. Men for dem, der elsker Gud, bliver himlens salighed åbenbaret, og nåden bliver hældt ind i deres hjerter gennem hele livet, så de kan blive klar til det evige liv i Gud.

De fire sidste ting udspringer af påskemysteriet, og en stærk tro på dem bør styre og lede hele den kristne livsførelse. De skal være kendt og efterlevet af alle.

November er en god måned for os til at lære de fire sidste ting at kende og forpligte os til en livsstil, der forbereder os på dem.

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.

Helgenkalender