Opgaven med at tjene Gud gælder til sidste åndedrag

Udsigt til Santa Chiara - Assisi

Theodor er en temperamentsfuld munk, ikke et fromt hængehoved, der hælder vievand ud af ørerne. Tværtimod krydrer han sin beretning med væsentlige detaljer og anskuelige billeder. Det er livfuldt og spændende og katolsk kristendom, hvor opgaven med at tjene Gud gælder til sidste åndedrag.

Af Hans Jensen

Året er 1984. Stedet er San Francesco basilikaen i Assisi. Personen er Theodor på 37 år. Modstræbende er han taget på studietur til Assisi med en gruppe HF’er, ledet af præsten og forfatteren Lene Højholt. Ved nedgangen til krypten i basilikaens underkirke sætter han sig på en bænk og døser hen.

I en slags vågen drømmetilstand får han et syn: Han ser sig selv nede i krypten ved den hellige Frans’ grav, forfærdelig bange uden at forstå hvorfor. Gruppen kommer ned i krypten og tager fat i ham. Han sparker vildt omkring sig og råber om hjælp, mens de bærer de ham hen til alteret, hvor han besvimer. I samme øjeblik vågner han op på bænken og begynder at tude som en pisket.

Theodor er så kraftigt mærket af oplevelsen, at han de næste tre dage går rundt og tuder ved enhver lejlighed. Han er grådlabil som et spædbarn, men kan ikke holde det tilbage, selv om han langtfra er en type, der ynker sig selv. Der er tale om noget ganske anderledes, om ”store indre følelser og en sjælelig krise, der var sluppet løs, som jeg ikke kunne få styr på”, fortæller han i bogen Broder Theodor - vejen til et liv som munk i Assisi af Maria From og Bo Pedersen.

Oplevelsen sætter så dybe spor i Theodor, at han lægger sit liv om. I de efterfølgende år rejser han adskillige gange til Assisi. Og i 1988 vender han på ny tilbage; denne gang for at konvertere til Den katolske Kirke og blive franciskanerbroder.

I bogen følger vi Theodor på hans livsvej, fra den fattige opvækst i Flensborg i 1947 til det endegyldige valg som munk ved aflæggelsen af de evige løfter: fattigdom, lydighed, cølibat i 1994. En begivenhed, som hans mor, der var enke, overværede.

Allerede som barn var han optaget af kristendommen og begyndte at gå i kirke. Det fortonede sig i ungdomstiden, hvor han gik op i fester, forelskelser og pigtrådsmusik, dans, amatørteater og meget andet. Med gevaldig livsappetit, humor og nysgerrighed udfoldede han sig som bager, kok, bartender, køkkenleder, fabriksarbejder, højskolelærer, teaterinstruktør og danser m.m. i Danmark, der var blevet hans ny fædreland takket være lærer Karl Andresen på den danske skole i Vanderup ved Flensburg, hvor Theodor havde trådt sine barnesko.

Som 3-årig havde Theodor været på sin første rejse til Danmark. Han var et skravl og døjede bl.a. med en slem eksem, som han blev behandlet for i København. Senere, som feriebarn hos danske familier på Hindsholm på Fyn, oplevede han lykkelige perioder: ”Det var Karl, der sørgede for, at jeg som otteårig for første gang kom i paradis.” Som 13 årig begynder han at drømme om at flytte hjemmefra, væk fra Tyskland og ”hjem” til Danmark, og det er den samme lærer, der hjælper ham med at virkeliggøre ønsket.

Sommeropholdene på Fyn er også Theodors første møde med grundtvigianismen; her erfarer han som purung en levende kristendom, der ”helt sikkert har været med til at præge den måde, jeg har valgt at være katolik på, og den måde, jeg lever som franciskaner på”.

Theodors beretning om sit liv og sin tro, om sin vej til at blive munk, er vedkommende læsning. Hans betragtninger og overvejelser om verden i dag og hans virke som franciskaner og guide i Assisi ligeledes, omend nogle også kalder på undtagelsesvis imødegåelse. Bogens illustrationer fra Assisi kombineret med forfatternes stemningsfyldte skildringer af byen, dens arkitektur, kirker, steder og dagligliv fungerer fint som supplement til Theodors beretning.

I mere end 30 år har broder Theodor være guide i Assisi. Med sin umiddelbare menneskelighed og umiskendelige humor, sin usentimentale væremåde og sit uimponerede væsen fortæller han levende og engageret om Assisi og den hellige Frans. Theodor er en temperamentsfuld munk, ikke et fromt hængehoved, der hælder vievand ud af ørerne. Tværtimod krydrer han sin beretning med væsentlige detaljer og anskuelige billeder. Det er livfuldt og spændende og katolsk kristendom, hvor opgaven med at tjene Gud gælder til sidste åndedrag.

På Assisi-Kredsens talrige ture gennem årene til Assisi er Theodor blevet en uundværlig broder og guide. Også for denne anmelder, som hermed anbefaler bogen varmt.

Broder Theodor: Vejen til et liv som munk i Assisi. Maria From & Bo Pedersen. Forlaget Momenta, 2021. 260 s. ill. Pris kr. 299,95

 

Hans Jensen

Tdligere mangeårig ekspeditionssekretær
på bispekontoret i København.

 

%d bloggers like this: