16. oktober 2024
Trosliv

Ana Finat – aristokrat, influencer og konvertit: At stole på Gud giver enorm frihed

Ana Finat sagde, at det var »meget skræmmende« at skrive sin konverteringshistorie, især på grund af konsekvenserne for hendes mand og døtre. | Kredit: Med tilladelse fra Ana Finat

Af Nicolás de Cárdenas │ Madrid, Spanien, 12. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Den spanske influencer og aristokrat Ana Finat, en efterkommer af den hellige Frans Borgia, har netop udgivet historien om sin omvendelse, hvor hun beskriver, hvordan hun gik fra verdslighed og frygt for Gud til at genvinde friheden ved at stole på hans barmhjertighed.

I den spansksprogede bog »When I Met the God of Love: How the Love of Christ Freed Me from the Chains of the World« fortæller Finat sin livshistorie, som adskiller sig meget fra almindelige dødeliges på grund af hendes familiemiljø - især i barndommen - men som samtidig er meget lig de fleste i hendes generation, når det gælder verdslighed og fremmedgørelse fra troen.

»Da jeg voksede op, distancerede jeg mig fra Gud, fordi det generede mig, og fordi jeg var oprørsk,« indrømmede hun i en samtale med ACI Prensa, CNA's spansksprogede nyhedspartner. I den periode levede hun som så mange andre unge i sin generation: »Jeg røg mine første cigaretter, jeg prøvede mine første joints, vi gik meget ud og drak, og jeg tilbragte mere tid på gaden med at pjække end i skolen,« forklarer hun i bogen.

Hun levede heller ikke kysk, hvilket førte til, at hun blev uventet gravid som 20-årig. Desuden ville hun senere bruge assisteret reproduktionsteknologi, som er i strid med den katolske kirkes lære.

Heldigvis faldt hun ikke for fristelsen til at abortere sit barn: »Jeg overvejede aldrig at få en abort. Graviditeten gjorde mig nervøs; jeg vidste godt, at det ikke ville blive nemt, fordi vores forhold [til hendes daværende kæreste] ikke var godt, men jeg var spændt på det liv, der var på vej. Fra begyndelsen bød jeg [barnet] velkommen med stor entusiasme. For mig var det en gave, for jeg vidste, hvad der ventede mig til at begynde med, for jeg var også meget umoden,« forklarer hun.

'Det eneste, der får dig til at stoppe, fordi det virkelig fylder dig, er Kristus'

Sådan var det, indtil Finat deltog i et Life in the Spirit-seminar, en karismatisk retræte arrangeret af ærkebispedømmet Toledo i Spanien, hvorefter hun gav sine sociale medier til Gud (hun har i dag mere end 30.000 følgere på Instagram). I bogen siger hun, at efter den oplevelse »var jeg endelig fri.«

Finat forklarede, at hun efter mødet med Helligånden forstod, at »det giver en enorm frihed at opgive alle sine bekymringer, alle sine ængstelser og stole på Gud. At vide, at der er nogen, der er større, som tager sig af dig, som elsker dig som en far, som den bedste far, som ikke adskiller sig fra dig. Overgiv dig også til Helligånden, at Helligånden leder dig ... alt det giver en masse frihed.«

Influenceren følte sig også befriet fra den måde, hun så sig selv på: »Jeg var helt opslugt af nutidens verden, af de sociale medier med deres forfængelighed og egoisme,« sagde hun, og adskilt fra Gud erkendte hun, at «jeg gjorde, hvad jeg havde lyst til. Jeg var ligeglad. Jeg tænkte kun på mig selv. Det er mig først og så alt andet.«

Men denne verdslige livsstil opfyldte ikke hendes dybeste forhåbninger: »Man tror, at det har opfyldt en, men så indser man, at det har det ikke. I sidste ende er det eneste, der får dig til at stoppe, fordi det virkelig opfylder dig, Kristus,« fortalte hun.

At skrive sin omvendelseshistorie »var meget skræmmende«, indrømmede hun, især på grund af konsekvenserne for hendes mand og døtre, og fordi det ikke er let »at fortælle ting med følsomhed, uden sygelighed.« Efter at have modtaget tilbuddet fra forlaget har Finat heldigvis også fået støtte fra fader Santiago Arellano, som er præst i ærkebispedømmet Toledo, og som er hendes åndelige vejleder.

Det var heller ikke let at ændre sit liv, fordi hendes nærmeste »ikke forstod noget som helst«, og derfor »var der mange sammenstød.« Men med tiden ændrede tingene sig: »Når de ser, at alt, hvad du oplever, fører dig til at være bedre sammen med dem, at elske dem mere, at gøre mere for dem, at leve mere for dem, og forandringen er god, er det absurd for dem at kæmpe, fordi det hele er til deres eget bedste. Nu er de alle sammen glade,« fortæller hun med et smil.

Det var også svært at ændre retningen på hendes sociale medier, for hun tænkte, at hvis hun begyndte at tale om Gud og ikke om de begivenheder, hun blev inviteret til, eller om bestemte tøj- og kosmetikmærker, ville hun miste følgere. Så hun overvejede at forlade Instagram.

Men efter at have givet sine sociale medier til Gud, besluttede hun sig for at fortsætte på trods af de angreb, hun fik, »især da jeg postede ting om abort. Der blev folk virkelig vrede«, eller når hun talte om aktiv dødshjælp. Hun har også fået støtte i en sådan grad, at »jeg på mirakuløs vis er blevet ved med at få flere følgere,« fortæller Finat glad.

»Vi har de samme kampe« som den hellige Frans Borgia og den hellige Teresa af Ávila

Siden sin barndom havde Finat hørt historier derhjemme om sin families bånd til den hellige Frans Borgia, den hellige Teresa af Ávila og den hellige Louis Gonzaga. Især med Borgia, som var generaloberst i Jesu Selskab, og hvis ældste søn, Juan, var den første greve af Mayalde, en titel, som Anas forældre havde.

Efter sin omvendelse dykkede Ana ned i deres historier og forklarede, at »selv i en anden æra havde de de samme kampe, som jeg har.« Hun mener især, at den hellige Teresa ville være blevet tiltrukket af »samtalerne og frivoliteterne med det høje samfund i Ávila«, og den hellige Frans Borgia ville være blevet fristet af »verdens magt«. Det var ikke uden grund, at han var vicekonge i Catalonien i kejser Carlos I af Spaniens tjeneste.

I sidste ende sagde Finat, at hun føler sig »super-identificeret med dem«, og hun anbefaler sig selv til disse helgener på en særlig måde. Samtidig er det en udfordring for hende: »At have den slags forfædre i familien sætter barren meget højt. På den ene side føler man sig forfærdelig, lillebitte... Men på den anden side vækker det også et ønske om at efterligne dem.«

Siden sin omvendelse har Finat sammen med sin søster Casilda været involveret i to meget specifikke apostolater i ærkebispedømmet Toledo: Pueblo de Alabanza (Lovprisningens folk), som fremmer lovprisning sammen med Life in the Spirit Seminars, og Anawim Family, som forsøger at hjælpe mennesker i nød.

Denne historie blev først udgivet af ACI Prensa, CNA's spansksprogede nyhedspartner. Den er blevet oversat og tilpasset af CNA.