I en samtale med en delegation fra Det Lutherske Verdensforbund peger pave Frans på den fælles fejring af jubilæet i Nicea og på Fælleserklæringen om retfærdiggørelse som "tegn på håb" på vores fælles økumeniske rejse.
Af Christopher Wells │ Vatican News
Oversættelse Kuno Arnkilde
Pave Frans bød torsdag en delegation af ledere fra Det Lutherske Verdensforbund velkommen til Vatikanet og beskrev deres besøg som "en vigtig gestus af økumenisk broderskab".
Idet han mindede om et tidligere møde med lutheranere i 2021, fremhævede pave Frans den kommende årsdag for det første koncil i Nikæa som "en økumenisk begivenhed". Den nikænske trosbekendelse "er et økumenisk bånd, der har sit centrum i Kristus", sagde paven og citerede det fælles ord, som LWF's generalsekretær, pastor Anne Burghardt (som var til stede ved torsdagens møde) og kardinal Kurt Koch fra Dicastery for Promoting Christian Unity udsendte under føderationens nylige generalforsamling i Krakow.
"I denne sammenhæng", sagde han, "mindede I med rette om et smukt tegn på håb, som har en særlig plads i historien om forsoning mellem katolikker og lutheranere."
Jesus, økumeniens 'hjerte'
Pave Frans vendte sig derefter mod den tidligere fælles erklæring om læren om retfærdiggørelse, som blev underskrevet for 25 år siden, og hvor katolikker og lutheranere blev enige om det fælles mål om at "bekende Kristus i alle ting".
"Jesus Kristus er økumeniens hjerte," sagde paven. "Han er den inkarnerede guddommelige barmhjertighed, og vores økumeniske mission er at bære vidnesbyrd om dette."
Erklæringen er "endnu et tegn på håb i vores forsoningshistorie", sagde han, mens han opfordrede katolikker og lutheranere til at fejre årsdagen for dens underskrivelse "som en fest for håbet".
En dialog om sandhed og næstekærlighed
Derefter bemærkede pave Frans "vores fælles åndelige oprindelse" i "én dåb til syndernes forladelse" og opfordrede lutheranere og katolikker til "tillidsfuldt at fortsætte som håbets pilgrimme" i den igangværende dialog "om sandhed og næstekærlighed".
Som afslutning på sine bemærkninger mindede den hellige fader om en historie om den ortodokse biskop John Zizioulas, som for sjov sagde, at foreningen af kristne først ville blive opnået på dommedag ved tidernes ende.
"Men i mellemtiden," sagde pave Frans og citerede stadig den afdøde biskop, "er vi nødt til at vandre sammen: rejse sammen, bede sammen og udføre næstekærlige gerninger sammen."