16. oktober 2024
Verdenskirken

Den tidligere amerikanske nuntius Viganò skal gennem en kirkelig retssag for skisma og afvisning af pave Frans

Ærkebiskop Carlo Vigano. | Credit: Edward Pentin/National Catholic Register

Ærkebiskop Carlo Maria Viganò hævdede torsdag, at Vatikanets Dikasterium for Troslæren har indledt en sag mod ham for den påståede forbrydelse skisma.

Af AC Wimmer
CNA Newsroom, 20. juni 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde

Ærkebiskop Carlo Maria Viganò hævdede torsdag, at Vatikanets Dikasterium for Troslæren har indledt en sag mod ham for den påståede forbrydelse skisma.

Med henvisning til et dokument, som han offentliggjorde på sin hjemmeside og lagde ud på de sociale medier, skrev den tidligere pavelige nuntius i USA, at han var blevet indkaldt til Rom den 20. juni for at blive stillet for en udenretslig straffeproces på grund af anklagerne.

"Jeg er blevet indkaldt til det hellige kontors palads den 20. juni, personligt eller repræsenteret af en kanonisk advokat", skrev prælaten på X. "Jeg går ud fra, at dommen allerede er blevet forberedt, da det er en udenretslig proces."

De specifikke anklager mod Viganò omfatter offentlige udtalelser, som angiveligt benægter de grundlæggende elementer, der er nødvendige for at opretholde fællesskabet med den katolske kirke. Dette omfatter benægtelse af pave Frans' legitimitet som den retmæssige pave og direkte afvisning af de doktriner, der blev fastlagt under Det Andet Vatikankoncil.

Viganò, som fungerede som apostolisk nuntius i Washington D.C. fra 2011 til 2016, kommenterede, at han betragtede anklagerne mod ham "som en ære".

Vatican News rapporterede, at Dicastery for the Doctrine of the Faith ikke har kommenteret den påståede procedure.

CNA kontaktede Vatikanet for at få en bekræftelse og kommentar.

Viganò skabte overskrifter i 2018 med en påstand - fulgt op af flere breve - om, at højtstående prælater havde været med til at dække over påståede sexovergreb begået af den tidligere kardinal Theodore McCarrick. Han opfordrede også pave Frans til at træde tilbage.

Ifølge Vatican News sagde Vatikanets statssekretær, kardinal Pietro Parolin, torsdag som reaktion på nyheden: "Ærkebiskop Viganò har indtaget nogle holdninger og foretaget nogle handlinger, som han må stå til ansvar for."

Parolin tilføjede: "Jeg er meget ked af det, fordi jeg altid har værdsat ham som en stor arbejder, meget trofast over for Den Hellige Stol, en person, der i en vis forstand også var et eksempel. Da han var apostolisk nuntius, gjorde han et godt stykke arbejde."

Dette er en historie under udvikling...