16. oktober 2024
Pave FransTrosliv

Paven: Penge, magt og nydelse kan gøre os til slaver

Pave Frans vinker til folkemængden, der er samlet på Peterspladsen for at høre hans Angelus-tale søndag den 9. juni 2024. | Kredit: Vatikanets medier

Pave Frans opfordrede søndag folk til at reflektere over, om de ofrer deres sindsro og frihed for at blive slaver af penge, magt og nydelse. I sin Angelus-tale den 9. juni bad paven folk om at overveje de fristelser, der kan fængsle os, og den frihed, der findes i Kristus.

Af Courtney Mares │CNA │ Vatikanet 9. juni 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde

"Hvis vi lader os styre af søgen efter nydelse, magt, penge eller konsensus, bliver vi slaver af disse ting," sagde han.

"Hvis vi i stedet lader Guds frit givne kærlighed fylde os og udvide vores hjerte, og hvis vi lader den flyde over spontant ved at give den tilbage til andre med hele os selv uden frygt, beregning eller betingelse, så vokser vi i frihed og spreder dens gode duft omkring os i vores hjem, i vores familier og i vores samfund."

I sin tale fra vinduet i Vatikanets apostoliske palads fremhævede paven de mange måder, hvorpå "Jesus var en fri mand".

Jesus var ikke slave af rigdom, men omfavnede "et fattigt liv fuld af usikkerhed, hvor han frit tog sig af de syge og alle, der kom for at bede ham om hjælp, uden nogensinde at bede om noget til gengæld."

"Han var fri med hensyn til magt," tilføjede Frans. "Selv om han kaldte mange til at følge ham, tvang han aldrig nogen til at gøre det, og han søgte heller aldrig støtte fra de magtfulde, men tog altid de mindstes parti og lærte sine disciple at gøre det samme."

Herren var også fri for behovet "for berømmelse og anerkendelse, og af den grund opgav han aldrig at sige sandheden", sagde han.

Pave Frans understregede, at Jesus aldrig holdt op med at sige sandheden "selv på bekostning af ikke at blive forstået eller blive upopulær - selv til det punkt, hvor han døde på korset." Paven tilføjede, at Jesus ikke lod sig "skræmme, købe eller korrumpere af noget eller nogen."

Pave Frans bad folk om at bruge lidt tid på at reflektere over "denne Jesu frihed" og derefter undersøge deres samvittighed for at finde ud af, om der er områder i livet, hvor de er "fanget af myterne om penge, magt og succes".

Efter at have ledt folkemængden på Peterspladsen i Angelus-bønnen på latin kom paven med en lidenskabelig appel om fred i Det Hellige Land, hvor han bad folk om at bede for våbenhvileforhandlingerne og opfordrede det internationale samfund til at sikre, at den humanitære hjælp når frem til dem, der har størst behov for den.

I sin Angelus-tale den 9. juni bad pave Frans folk om at bede for de mennesker, der lider i Myanmar og i Ukraine, og han gav en særlig hilsen til nogle ukrainere, der var blandt publikum og viftede med flag. Kredit: Vatikanets medier

Pave Frans bad også folk om at bede for de mennesker, der lider i Myanmar og Ukraine, og gav et særligt skulderklap til nogle ukrainere, der var i mængden og viftede med flag.

"Må Jomfru Maria hjælpe os med at leve og elske, som Jesus lærte os, i Guds børns frihed," sagde pave Frans.