16. oktober 2024
Under redigering ...

Paven fejrer fred med 50.000 børn fra hele verden

Pave Frans taler til børn fra hele verden under den første WCD - World Children's Day

Pave Frans beder børn, der er samlet på Roms stadion til den første World Children's Day (WCD), om at bede for deres jævnaldrende, der lider under krig og uretfærdighed, og opfordrer dem til at blive ved med at drømme om en bedre fremtid.

Af Lisa Zengarini │ Vatican News
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Omkring 50.000 børn fra flere lande verden over samledes på Roms Olympiske Stadion lørdag eftermiddag for at møde pave Frans og sammen med ham reflektere over deres betydning for verdens fremtid som led i den første World Children's Day (WCD) nogensinde. Fred var hovedtemaet for begivenheden.

Paven ankom kl. 16.40 i sin pavemobil og blev mødt med klapsalver og salmen "En smuk verden", som blev sunget af koret fra bispedømmet Rom.

Hos børn taler alt om liv og fremtid

Derefter henvendte han sig til det unge, livlige publikum med en kort indledende tale, hvor han opfordrede til svar fra børnene.

Paven indledte sin tale med at bemærke, at i børn "taler alt om liv og fremtid", og med at bekræfte, at kirken "som en mor" byder dem velkommen og ledsager dem "med ømhed og håb".

Han forklarede, at han blev inspireret til at indkalde til World Children's Day af det møde, han holdt med børn i Vatikanet den 7. november om temaet "Lad os lære af drenge og piger". "Jeg indså, at vores samtale måtte fortsætte og udvides til at omfatte flere børn og unge," sagde han.

Bed for børn, der lider under krige og uretfærdighed

Paven gik derefter i gang med en række spørgsmål til børnene med udgangspunkt i de mange krige, der raser i flere dele af verden. "Er I kede af krigene?", "Er krig en god ting?"; "Er fred smukt?" spurgte han og opfordrede det unge publikum til at bede for børn, der lider under krige, ikke kan gå i skole, er sultne eller forsømte.

Pave Frans henledte derefter deres opmærksomhed på mottoet for begivenheden "Se, jeg gør alting nyt." (Åb 21,5) "Det er smukt, fordi det fortæller os, at Gud skaber nye ting.", sagde han.

Fortsæt med at være glad

Til sidst opfordrede den hellige fader børnene til at gå videre med mod og glæde, som er "sjælens sundhed", og sagde, at Jesus elsker dem. Han sluttede af med at invitere dem til at bede Ave Maria sammen med ham.

En livlig dialog om fred og tro

Efter sin åbningstale fortsatte pave Frans sin dialog med nogle børn, der repræsenterede de fem kontinenter, og som stillede ham flere spørgsmål: "Er det sandt, at fred altid er mulig?", spurgte Jeronimo fra Colombia, og Frans mindede endnu en gang om vigtigheden af at sige undskyld og bede om tilgivelse. Hvad kan børn gøre for at gøre verden bedre?" spurgte Lia Marise fra Burundi. "Lad være med at skændes, hjælp andre", svarede paven. En pige fra Indonesien, som pave Frans besøger i september, spurgte, hvilket mirakel han ville vælge at udføre. "At alle børn har, hvad de skal bruge for at leve, spise, lege og gå i skole.

Det er det mirakel, jeg gerne vil udføre," forsikrede han efter at have svaret Federico, en italiensk dreng, der spurgte ham, hvordan vi kan hjælpe børn, der lider.

"Der er børn, som ikke kan få opfyldt deres basale behov. Vi burde alle være lige, men det er ikke tilfældet," erkendte pave Frans. "Det sker på grund af egoisme, på grund af uretfærdighed ... Lad os alle arbejde for, at der ikke er så meget uretfærdighed i verden," sagde han.

Pave Frans bad dem derefter om at samles i stilhed for at tænke på alle de børn, der ikke har noget at spise.

Messe for den første WCD, der fejres på søndag på Peterspladsen

Dialogen blev afbrudt af musik, en kort video og endda en kort fodboldkamp med italienske fodboldspillere i en festlig atmosfære, og den sluttede med, at børnene tilbød paven deres tegninger. De vil se ham igen på søndag på Peterspladsen, hvor han vil fejre messen for denne første Verdensdag for Børn på højtideligheden for den allerhelligste treenighed.