16. oktober 2024
Under redigering ...

Er alle religioner lige? En katolsk præst svarer

Symboler fra flere af verdens førende religioner. | Kredit: Shutterstock

ACI Prensa Staff, 19. februar 2024
Af: By Walter Sanchez Silva
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Fader Eduardo Hayen Cuarón, direktør for ugeavisen Presencia i bispedømmet Ciudad Juárez i Mexico, svarede for nylig på spørgsmålet om, hvorvidt alle religioner er lige, gode og sande.

Præsten besvarede på det følgende stillede spørgsmål på mediet "X" den 4. februar:

"Jeg er en fordomsfri person, og jeg mener, at alle religioner er lige; de er alle som floder, der på den ene eller anden måde løber ud i havet. Så længe religioner leder mennesket til at gøre godt, er enhver religion god og sand, ikke?"

Hayen svarede, at "det er godt at have et åbent sind for at prøve at opfatte alt det gode i religionerne. Der er ingen tvivl om, at muslimer er meget opmærksomme på bøn og faste; buddhisterne gør også afbigt på kroppen, og Jehovas Vidner er ihærdige med at promovere deres blad ved at banke på døre."

"Men at bedømme en religion ud fra nogle gode elementer, den måtte have, er ikke et gyldigt kriterium for at sige, at det er den sande religion. Ikke alle religioner er sande. "Nej," sagde præsten.

"Hvis vi er enige om, at der kun er én Gud," fortsatte den mexicanske præst, "så er der kun én guddommelig sandhed, og derfor er én religion den sande. Så pas på ikke at være så fordomsfri, så åben, at du til sidst efterlades i en skræmmende åndelig forvirring.

Chesterton (kendt engelsk forfatter og journalist - red.) sagde, at "det at have et åbent sind er som at have en åben mund: Det er ikke et mål, men et middel. Og målet, sagde han, er at lukke munden på noget solidt."

Præsten sagde også, at han på et tidspunkt i sit liv også troede på "fortællingen om, at enhver religion fører til Gud, og at vi derfor ikke skal bekymre os om at finde den sande."

"Mange religioner lærer ting, der er i modstrid med andre religioner, så de er ikke alle sande. Bliv ikke forvirret. "Hvis der kun er én Gud, er der kun én religion, der er den sande," fortsatte han.

Afslutningsvis sagde Hayen, at "dét altid at leve med et åbent sind kan være et problem, når man skal finde noget solidt, som man kan basere sit liv på. Jeg håber, at din søgen er oprigtig, for når det kommer til at finde ud af, hvad den sande religion er, må du gå så dybt som muligt. Hvis du finder den, vil dit liv have ramt hovedet på sømmet."

Hvad er den sande religion?

Den Katolske Kirkes Katekismus anerkender ethvert menneskes ret til religionsfrihed og fastslår, at det er de kristnes pligt at inspirere ethvert menneske til kærlighed til sandheden og det gode.

Nr. 2105 i katekismen påpeger i denne forbindelse, at "pligten til at tilbyde Gud ægte tilbedelse vedrører mennesket både individuelt og socialt. Dette er 'den traditionelle katolske lære om individers og samfunds moralske pligt over for den sande religion og Kristi ene Kirke'."

Katekismen forklarer, at "kristnes sociale pligt er at respektere og vække kærligheden til det sande og det gode i hvert enkelt menneske". Det kræver, at de gør dyrkelsen af den ene sande religion kendt, som findes i den katolske og apostoliske Kirke."

"Kristne er kaldet til at være verdens lys. Således viser Kirken Kristi kongedømme over hele skaberværket og i særdeleshed over de menneskelige samfund," lærer katekismen.