26. april 2025
Anmeldelse │ Omtale

Anmeldelse af Maria fra Magdala

“Maria fra Magdala - En fortælling om Jesus og hans tid” udkom på Bibelselskabets Forlag den 14. marts

Af Marguerita Hvid Spangsberg, cand.mag.

Den 14. marts udgav Bibelselskabets Forlag “Maria fra Magdala - En fortælling om Jesus og hans tid”, som er en graphic novel lavet i et samarbejde mellem forfatter, journalist og podcastvært Kristian Leth og den anerkendte tegneserietegner Peter Snejbjerg.

Bogen er skrevet til større børn, for eksempel konfirmander i undervisningen eller som konfirmationsgave, men den kan også godt læses med lidt yngre børn, der har et forkundskab til bibelhistorier.

I bogen møder vi Maria Magdalene - Maria fra Magdala - som er besat af dæmoner og næsten har opgivet håbet om helbredelse. Sammen med sin bror Yosi opsøger de profeter, der påstår, at en ny tid er på vej. Det er dog først, da hun møder Jesus, at der sker et mirakel og må forlade alt for at følge ham.

Som i Ignatius af Loyolas bibelmeditationer, hvor man lever sig sanseligt ind i bibelhistorier, følger læseren med Marias øjne de vigtigste øjeblikke Jesu liv samt hans disciple og folkeskaren af mænd og kvinder, der drages eller provokeres af Jesus ord og gerninger.

Kristian Leth har udvalgt mange vigtige bibelske scener, for eksempel forklaringen på bjerget, bespisningen af de 5000 og tempelrenselsen, som med enkelte talebobler fortæller kernen i Jesu lære. Bogens sprog udmærker sig ved, at det både er enkelt og samtidig bibeholder stærke bibelske citater fra Jesus. Den forsøger ikke at have et poppet og moderne sprog, som genren - fordomsfuldt - lægger op til.

Bogen afsluttes med at følge Maria Magdalena i påskeugen og dermed kulminationen på Jesu liv på jorden med hans død og opstandelse. Denne del ville jeg ønske havde været længere. Når man har læst den dramatiske indledning og de øvrige dele af bogen føles afslutningen forholdsvis kort og hurtigt afsluttet omend den med rette medtager alle påskens helligdage fra palmesøndag til påskemorgen.

Med sine flotte grafiske illustrationer i afdæmpede farver leder bogen tankerne hen på den efterhånden klassiske tegneserie “Menneskesønnen” (1995) af Peter Madsen. Tegningerne er detaljerige og fortjener at blive nærstuderet og set flere gange. Flere af siderne er også uden eller med meget få ord, hvor tegningerne taler overbevisende for sig selv.

I en ellers alt for visuel tid, hvor børn og unges læsefærdigheder desværre er for nedadgående, er det opmuntrende, at der udkommer en grafisk bog med dybde både i tekst og tegning. Forhåbentlig vil den blive læst med nysgerrighed af mange børn og unge, som kan åbne Bibelens og troens univers for dem.

Læs pressemeddelse og se eksempler fra den grafiske roman - HER