21. november 2024

Sankt Andreas Kirke i Ordrup

Menighed, slægt og lokalsamfund fejrede 150 år for kirkens opførelse

Lis Berling van der Kroon og Theo van der Kroon med Lis’ børn og børnebørn. Ole Linnemann-Schmidt gift med Lilan Maria Hauschild der takkede for at slægten blev inviteret til jubilæet - og sognepræst pastor Quang Minh Nguyen

Fredag, den 26. maj var der endnu engang fest i Den katolske Kirke i Danmark. Katolikker elsker at holde fest, og efter pinsehøjtidelighed bringer KATOLSK LIV │ EWTN Danmark en udførlig foto- og videoreportage fra dén eftermiddag i Ordrup, nord for København, hvor hovedsageligt lokalbefolkningen fejrede opførelsen af deres kirke, Sankt Andreas Kirke, der dagen forinden blev opført for 150 år siden. En kirke med en historie der også fortæller en stor del af Den katolske Kirkes nyere historie i Danmark.

Dengang var der fem katolikker i et næsten øde område nord for København, og alligevel syntes en lokal enke, der havde været gift med Carl Ernst Berling (jo, ham med Berlingske Tidende) at området trængte til en katolsk kirke. Hun hed Polly Berling og var konverteret til katolsk tro. Al dette og meget, meget mere kan man læse i et festskrift som blev solgt af en ivrig ung generation under den efterfølgende reception.

Vi er klar med foto og video efter pinse. Ovenstående er et familiefoto på dagen med efterkommere til Polly Berling.

Menighedsrådets formand Frode Lundsteen Hansen og sognepræst pastor Quang Minh Nguyen med gaven fra Gentofte Kommune.

Sankt Andreas Kirke ligger i Gentofte kommune og borgmesteren, Michael Fenger, overrakte en gave ved den efterfølgende reception. KATOLSK LIV │ EWTN Danmark bringer hele hans tale på video efter pinse.

Festskriftet

Sankt Andreas Kirke i Ordrup har en - efter danske forhold - lang og omskiftelig historie, der spejler store dele af den danske katolske kirkes historie efter religionsfriheden 1849. Her fortælles hele historien fra dengang i 1873, da enkefru kammerherreinde Polly Berling byggede kirken, til i dag, hvor den er annekskirke i Sankt Andreas og Thérèse menighed. Og selvfølgelig hører vi også om de lyske jesuitter, de franske dominikanere, om udrensningen og hvidmalingen 1958 og om renoveringen i 2007-2008, som genskabte den oprindelige farverigdom.

Festskriftet er skrevet af historiker Sebastian Olden-Jørgensen og udgivet i kommission hos Katolsk Forlag - mail: info@katolskforlag.dk