16. oktober 2024
Nekrolog

Nekrolog for Vassula Rydén – 25. september 2024

Vassula Rydén, en af vor tids mest fremtrædende mystikere

Vassula Rydén, en af vor tids mest fremtrædende mystikere med et profetisk kald, døde den 25. september efter en kortvarig sygdom, som fulgte en kompliceret operation. Hun efterlader sig to sønner og utallige læsere af de åbenbaringer, hun delte med verden. Hun vil blive dybt savnet.

Født i 1942 som medlem af det græsk-ortodokse mindretal i Egypten voksede Vassula op i Alexandria og senere i Lausanne, Schweiz. Som hustru til en svensk FN-diplomat levede hun et liv præget af kunst og tennis, indtil den 28. november 1985, hvor hun første gang oplevede en åbenbaring fra sin skytsengel Daniel. Herefter fulgte åbenbaringer fra Gud Fader, Kristus, Helligånden, Jomfru Maria og flere helgener og engle. I alt nåede hun at nedskrive 13 bind med åbenbaringer, som er blevet oversat til mere end 40 sprog. I løbet af sit liv holdt hun over 1170 foredrag i mere end 85 lande.

Hendes budskaber fokuserede på enhed – enhed mellem mennesker og Gud, enhed i familier, i verden, blandt kirker og mellem folkeslag og religioner. I en verden præget af splittelse, høje skilsmisserater og konflikter kan dette kald til enhed synes fjernt, men Vassula troede på, at enhed er muligt. Kristus lovede i hendes budskaber, at han ville fuldbringe enheden, hvis blot vi tog det første skridt: At forene påskedatoerne, der stadig fejres på forskellige tidspunkter i henholdsvis juliansk og gregoriansk kalender. Påsken i 2025 fejres fælles som et resultat af et kalenderteknisk sammenfald, og vi er mange, der håber, at kirkelederne vil fortsætte denne fælles fejring fremover.

Vassula var klar over, at enheden mellem kirkerne var udfordrende. Hun foreslog retræter og pilgrimsrejser som en måde, hvorpå vi kunne opleve en smagsprøve på denne enhed. Selvom kirkerne ikke er strukturelt forenet, mente hun, at vi kan bede sammen og styrke vores tro gennem økumeniske venskaber og trospraksis. Gennem hele sit liv opfordrede hun utrætteligt til denne form for enhed, som mange har nydt godt af.

Vassulas pilgrimsarbejde omfattede også at hjælpe de fattigste i verden gennem Beth Myriams – huse for de fattige. I dag findes der 33 sådanne huse, som drives ved hjælp af donationer, uden administrative omkostninger.

Som mange profeter før hende var Vassula et modsigelsens tegn. Hun blev modsagt af både ateister, rationalister og kirkelige autoriteter, som havde svært ved at acceptere, at Gud kunne vælge en almindelig kvinde til at formidle sit budskab om kærlighed og frelse. Hun opnåede ingen officiel kirkelig anerkendelse i sin levetid, men hun fandt alligevel støtte fra lægfolk til kardinaler og patriarker fra forskellige kristne kirker. Det var historisk, at hun som samtidig ortodoks mystiker førte en dialog med Den Katolske Kirkes Troslærekongregation fra 2002 til 2004, hvor hun besvarede kritiske spørgsmål, der var rejst i 1995 i en såkaldt Notifikation. Som resultat af dialogen blev det udstedt en Nihil Obstat og Imprimatur, der tilkendegiver, at man ikke finder noget i en given bogudgivelse, der er imod katolsk troslære.

Vassulas største arv vil sandsynligvis være de budskaber, hun har efterladt sig. Budskaberne har en stor styrke og dybde og indebærer en betydelig vækst når man sammenligner de tidlige og senere skrifter hen over årene. Budskaberne vil ikke overtrumfe den Bibelske normative Åbenbaring, men er en genopfriskning og aktualisering af Guds ord ind i vores tid; det minder os om Bibelens sandheder og de steder, vi ikke efterlever dem. Troende oplever, at Gud giver sig til kende i ånden gennem læsningen af budskaberne og at ”Guds Ord gør det, det siger”, også når han taler i dag. Det forener os med Kristus og hans vilje, ligesom i klassisk Lectio Divina, den meditative læsning af Guds Ord.

Den 8. juli 1992 sagde Gud til Vassula: “Jeg og du vil sprede Mit Budskab; Jeg vil sende dig til lidt flere nationer, og så, når Jeg føler, du har fuldført din opgave, skal du vende tilbage til Mig; Jeg, Jeg Selv, skal komme og hente dig.” Det synes, at denne tid nu er kommet.

Æret være Vassulas minde, og æret være Gud, som nu har kaldet hende hjem efter et liv dedikeret til enhedens apostolat.

Niels Christian Hvidt


Opklaring

Det er kommet redaktionen på KATOLSK LIV for øre, at Vatikanet har udtalt sig imod Vassula Rydén på en række områder, og da KATOLSK LIV kun har til hensigt at være loyal overfor Kirken, bringer vi nedenfor ordlyden på den Notifikation som Vatikanet udsendte i 1995.

Vi ser ingen grund til at fjerne nekrologen, da den er udtryk for hengivenhed til en afdød kristen, som havde stor kærlighed til Kirken og udviste økumenisk iver gennem sit liv.

Men vi vil samtidigt gerne rette ind og redaktionen beklager, at vi ikke har været bekendt med Vatikanets holdning til Vassula Rydén og hendes budskaber. Af resursemæssige grunde har vi valgt en maskinoversættelse, men du kan læse Vatikanets engelske udgave HER

Hvis der sker yderligere udvikling, vil vi holde dig informeret på denne side.

Kongregationen for troslæren

NOTIFIKATION*

Mange biskopper, præster, ordensfolk og lægfolk har søgt en autoritativ dom fra denne kongregation om fru Vassula Rydens aktivitet, en græsk-ortodoks bosiddende i Schweiz, som i tale og skrift spreder budskaber i katolske kredse over hele verden, der tilskrives påståede himmelske åbenbaringer.

En rolig, opmærksom undersøgelse af hele spørgsmålet, som denne kongregation har foretaget for at »prøve ånderne for at se, om de er af Gud« (jf. 1 Joh 4,1), har - ud over positive aspekter - bragt en række grundlæggende elementer frem, som må betragtes som negative i lyset af den katolske lære.

Ud over at påpege den mistænkelige karakter af de måder, hvorpå disse påståede åbenbaringer har fundet sted, er det nødvendigt at understrege flere doktrinære fejl, de indeholder.

Blandt andet bruges der et tvetydigt sprog, når der tales om personerne i den hellige treenighed, så de guddommelige personers specifikke navne og funktioner forveksles. Disse påståede åbenbaringer forudsiger en nært forestående periode, hvor Antikrist vil sejre i kirken. I millenarisk stil profeteres det, at Gud vil foretage en endelig, herlig indgriben, som vil indlede en æra med fred og universel velstand på jorden, selv før Kristi endelige komme. Desuden forudsiges den snarlige ankomst af en kirke, som vil være en slags pankristent fællesskab, hvilket er i strid med den katolske lære.

Det faktum, at de førnævnte fejl ikke længere optræder i Rydens senere skrifter, er et tegn på, at de påståede »himmelske budskaber« blot er resultatet af private meditationer.

Desuden vækker fru Rydens sædvanlige deltagelse i den katolske kirkes sakramenter, selv om hun er græsk-ortodoks, stor forundring i forskellige kredse i den katolske kirke. Hun ser ud til at sætte sig ud over al kirkelig jurisdiktion og alle kanoniske normer og skaber faktisk en økumenisk uorden, der irriterer mange autoriteter, præster og troende i hendes egen kirke, da hun sætter sig selv uden for sidstnævntes kirkelige disciplin.

I betragtning af den negative effekt af Vassula Rydens aktiviteter, på trods af nogle positive aspekter, anmoder denne kongregation om biskoppernes indgriben, så deres troende kan blive passende informeret, og så der ikke gives mulighed for udbredelse af hendes ideer i deres bispedømmer. Endelig opfordrer Kongregationen alle de troende til ikke at betragte fru Vassula Rydens skrifter og taler som overnaturlige og til at bevare renheden i den tro, som Herren har betroet Kirken.

Vatikanstaten, den 6. oktober 1995.
Joseph Card. Ratzinger

Præfekt
Tarcisio Bertone, S.D.B.
Ærkebiskop emeritus af Vercelli

* L'Osservatore Romano, engelsk udgave, nr. 43, 25. oktober 1995, side 12.


Kommentar fra en læser

Det er sandt, at Kirken udsendte en notifikation i 1995 med forbehold overfor Vassula Rydéns skrifter, men det var ikke kirkens sidste ord. Fra 2002-2004 havde Cardinal Ratzinger en direkte dialog med hende, der endte med en opdatering og et personligt møde mellem Vassula og Cardinal Ratzinger, et halvt år inden han blev pave. Hele dialogen kan læses her: www.cdf-tlig.org

Ved mødet mellem Ratzinger og Vassula sagde han bl.a. til hende:

When Mrs. Rydén asked Cardinal Ratzinger during this audience what the CDF would reply when asked about her status, he answered: "Well, we would say that there have been modifications in the sense that we have written to the interested bishops that one should now read the Notification in the context of your preface and with the new comments that you have made.”

Endvidere har to Biskopper (Biskop Felix Toppo og Ærkebiskop Ramon Argüelles) udstedt Imprimatur og Nihil Obstat for budskaberne, hvilket indikerer, at der ikke er noget i budskaberne, som er imod Bibelsk og katolsk lære. Kirken bedømmer generelt set åbenbaringer (som fx Medjugorje og Sandt Liv i Gud Budkaberne) på 2 ting. Er de i overensstemmelse med kirkens lære, og hvilke frugter har de givet?

Desuden kan tilføjes, at jeg som praktiserende katolik har mødt en del katolikker på min vej, der enten har mødt Sandt Liv i Gud på deres vej ind i kirken, eller som frafaldne katolikker der er kommet tilbage til kirken efter læsning af SLIG budskaberne. Og, de er alle blevet trofaste overfor kirken. Dette er Helligåndens værk.

Hvis man ønsker en kort og klar gennemgang af Vatikanets holdning til Vassula kan man endvidere læse katolske præst Fr. John Abbertons artikel HER

Frank Bjergkilde


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.