Brand ødelægger halvdelen af lyskapeller i Lourdes


Brand ødelægger halvdelen af "Lysets Kapeller" ved Lourdes-helligdommen i det sydlige Frankrig. Lourdes er det vigtigste katolske valfartssted med seks millioner pilgrimme årligt.


Af CNA Staff
Denver Newsroom, den 12. juli 2022
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Halvdelen af lyskapellerne ved Vor Frue af Lourdes-helligdommen i Frankrig blev ødelagt af en brand natten mellem den 10. og 11. juli. Branden blev hurtigt bragt under kontrol.

"Endnu et hårdt slag for helligdommen i Lourdes, som ikke havde brug for det," tweetede Fr. Olivier Ribadeau Dumas, rektor for Vor Frue af Lourdes-helligdommen, idet han beklagede ødelæggelsen.

"Men det vigtigste er, at der ikke var nogen skader, og at pilgrimme kan fortsætte med at bede i de tilbageværende kapeller og fortsætte med at tænde stearinlys," skrev han.

I en erklæring anslog helligdommen at skaderne beløb sig til lidt mere end 1,5 millioner dollar.

En intern undersøgelse blev sat i gang, men årsagen til branden menes at være en ulykke, ifølge La Croix International, en fransk katolsk avis. Vincent Neymon, direktør for kommunikation og ressourcer for valfartsstedet Lourdes, spekulerede i, at vinden fik et stearinlys til at antænde trærammen i et af kapellerne.

Beliggende siden 2018 på bredden over for helligdommens bade, er Lyskapellerne et af de mest stille steder til indre samling, lige ved siden af grotten, hvor den unge Bernadette Soubirous modtog åbenbaringerne af jomfru Maria.

Fire af de otte kapeller, der blev ødelagt, ligger længere nede ad floden, som løber gennem helligdommens grund. De sidste to kapeller er dem, der hidtil har været brugt til at placere de tungeste og største lys.

Også statuen af Vor Frue placeret ved siden af floden ud mod lyskapellerne blev beskadiget. Mange pilgrimme overlader tillidsfuldt deres rosenkranse i hendes hænder. Hvert år bruges der 380 ton stearinlys i disse kapeller.

Selvom aktiviteten i Lourdes-helligdommen gradvist er øget siden pandemien, er knap halvdelen af de besøgende, den havde før 2020, vendt tilbage. Mens bispedømmers pilgrimsrejser for syge fra hele verden så småt er begyndt at vende tilbage til helligdommen, har de haft færre deltagere for en sikkerheds skyld.

Denne nyhed blev først publiceret af ACI Prensa, CNA’s spansksprogede nyhedspartner. Den er oversat og tilrettet af CNA.

 


Det største katolske valfartssted

Indtil vinteren 1858 var Lourdes en upåagtet lille by ved foden af de franske Pyrenæer-bjerge. Men så skete noget skelsættende. Den kun 14-årige Bernadette Soubirous så ved flere lejligheder i perioden februar til juli 1858 jomfru Maria åbenbare sig i Massabielle-grotten, der dengang lå i udkanten af byen.

I dag er grotten byens absolutte centrum for de mange millioner pilgrimme, der årligt besøger Lourdes.

Den Nordiske Valfart til Lourdes finder sted i perioden 25. juli til 1. august - læs mere om valfarten