16. oktober 2024

Seks nye udgaver af Bibelen fra Bibelselskabet

Bibelselskabet │ Foto: Carsten Lundager.

Af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Det er en helt ny kollektion af Bibler, der den 5. april 2023 udkom fra Bibelselskabet. Selve indholdet – Bibelen – er den samme, som vi kender, i den autoriserede oversættelse fra 1992, men omslagene, som er skabt af designerne Alette Bertelsen og Henriette Mørk, er nok værd at lægge mærke til som en fornyelse med æstetisk værdi i sig selv.

De seks nye udgaver omfatter både standardudgaver i hardback-indbinding, en Bibel indbundet i skind og Bibler beregnet til gave med lærredsomslag og papirovertræk. Motiverne på omslagene illustrerer på nogle udgaver Livets træ og på andre en sol eller et korsmønster.

Formålet med de nye udgivelser er ifølge Generalsekretær i Bibelselskabet Johannes Baun, ”at der altid skal være en Bibel til enhver smag. Både til dem, der kender Bibelen i forvejen, og for dem der får Bibelen i hånden for allerførste gang.”

Dette formål imødekommes af, at hver Bibel indeholder en vejledning til, hvordan man finder rundt i Bibelen; en liste over forkortelser, så det bliver muligt at tyde henvisninger til skriftsteder; en liste over personer, der optræder i Bibelen med henvisning til, hvor man kan læse om dem; og en ordliste med forklaringer til begreber i Bibelen, som ikke er alment forståelige i dag, f.eks. betegnelser for tid, mål og vægt og mange andre begreber. I slutningen af hver Bibel findes kort over de bibelske steder både i Det Gamle og Det Nye Testamente.

KATOLSK LIV har modtaget to af de nye Bibler til anmeldelse: Bibelen med apokryfer og Familiebibelen.

I den katolske kirke anvendes Bibelen med apokryfer, og derfor retter denne udgave sig til katolikker, men vil være en berigelse også for kristne af andre konfessioner.

Bibelens ”apokryfe” bøger – det betyder de ”skjulte” eller ”gemte” bøger – består af elleve bøger, som Luther ikke mente hørte til blandt ”Den hellige Skrifts kanoniske bøger”, men som han dog fandt kunne være gode og nyttige at læse. Den katolske kirke har imidlertid fra begyndelsen anset disse bøger for også at guddommeligt inspirerede og derfor en ligeværdig del af Bibelen sammen med Det Gamle og Det Nye Testamente; tekster fra de apokryfe bøger indgår derfor også i den katolske kirkes liturgi. Der er tale om tekster, som både hører til blandt de historiske tekster i Bibelen, såsom de to Makkabæerbøger; til visdomslitteraturen såsom Visdommens bog og Siraks bog. Der er også spændende episke beretninger i Tobits bog og Judits bog foruden mere profetiske bøger. De er bestemt både interessante og gode at læse for enhver kristen, for også de handler om, hvem Gud er, og hvordan han handler.

Familiebibelen er beregnet til bryllupsgave. En smuk og slidstærk, men alligevel utroligt fin udgave i hardbackindbinding, der indledes med nogle sider, som brudeparret kan udfylde med minder fra deres bryllup og siden med mærkedage for den familie, der bliver deres. Den har et efterord af psykolog og familieterapeut Annette Due Madsen og overlæge og psykiater Jørgen Due Madsen, som mange vil kende for den brevkasse, de bestyrer i Kristeligt Dagblad. Efterordet består af gode og kloge råd til et godt ægteskab. Dermed vil bogen være en oplagt og smuk gave til brudepar – og som ”ekstraudstyr” er den forsynet med citater fra Bibelen om kærlighed.

Der ser virkelig med de nye udgaver af Bibelen ud til at være en Bibel ikke blot til enhver smag, men også til ethvert behov.

Oversigt over bibler - klik for download


Annette og Jørgen Due Madsen
har skrevet efterord til Familiebibelen.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER