Af Marguerita Hvid Spangsberg
Den 27.maj 2022 udkommer ”Kom og vær med”, som er en bog målrettet forældre og voksne, der arbejder med børn og unge i en kirkelig sammenhæng. Bogen består af bidrag fra 25 mennesker fra hele det danske kirkeliv – herunder også et bidrag fra katolske Eva Maria Nielsen. Det er altid prisværdigt at se, at Bibelselskabet også favner Den katolske Kirke på lige fod med andre frikirker og forgreninger i folkekirken. Det økumeniske islæt er dog ikke noget, der umiddelbart har betydning for indholdet, så det "pynter" mest.
Hver bidragyder har skrevet en udlægning af en bibeltekst (fra ”Bibelen 2020”) og knyttet en kreativ familie/børneaktivitet til, som kan være med til at fremme forståelsen og sætte samtalen i gang om et bestemt emne fx taknemmelighed, relationer, faste og gudsrelation.
Set i lyset af, at mange i dag søger informationer og materialer online er det modigt af Bibelselskabet at udgive en stor og billedrig bog. Der findes formentlig heller ikke så mange dansksprogede sider med kirkelige, kreative idéer, så det er altid kærkomment med et dansk materiale.
Til hvert kapitel er der efter bibeltekst og bidragyderens udlægning af teksten billeder af voksne og børn, der arbejder med de mange kreative forslag. Selvom der er god plads på siderne kunne de godt have været opsat mere læservenligt. Teksterne drukner lidt i de mange billeder og opskrifter på kreative aktiviteter, som øjnene søger, ligesom den står meget tæt og komprimeret.
Som hjemmemor med små børn er det helt klart de aktiviteter, der er enklest at gå til, der er de bedste fx at stable sten i naturen, klippe hjerter ud og lave små får, der skal gemmes i huset. Andre aktiviteter er enten målrettet lidt større børn eller børn i fx børneklubber, minikonfirmander i folkekirken eller 1.kommunionsbørn i Den katolske Kirke.
Derudover er der også en række aktiviteter, som i mine øjne egentlig ikke er specielt kreative, men som blot kan illustrere et kristent budskab. For eksempel at kigge på et billedalbum sammen, bage pandekager og gå en tur i byen, skoven og kirken. Det kan selvfølgelig påminde os om, at det vi laver med vores børn i hverdagen og på udflugter, kan pege på Gud og vores relation til ham og hinanden. Men det ville være ønskværdigt, hvis bogen havde indeholdt flere konkrete, kreative idéer (toiletruller og æggebakker kan fx bruges til mange sjove aktiviteter). Ellers bliver det alligevel hjernen (ordet), der er i centrum og ikke kroppen, som bogen ønsker og som vi katolikker jo ikke er bange for at bruge i vores tro.
Marguerita Hvid Spangsberg, cand.mag.