Anmeldelse af ”Drengen der ville tælle stjernerne og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente” af cand.mag. Marguerita Olga Hvid Spangsberg
Den 11.april udgav Bibelselskabets Forlag den ny gendigtning af Morten Pontopiddans den gamle børnebibel ”Bibelske historier fortalt for børn” fra starten af 1900-tallet.
Bogen hedder ”Drengen der ville tælle stjernerne og mange flere af de allerbedste historier fra Det Gamle Testamente” og er en flot hardback med guldindtrykket bogstaver og stjerner, snor og stofomslag på bogryggen. Den kunne godt blive det nye gaveeksemplar til dåbsforældre, ligesom Sigurds Barretts børnebibel har været det i en årrække i Folkekirken.
Bogens fortællinger fra Det Gamle Testamente er gendigtet af Louise Langhoff Koch [redaktør i Det Danske Bibelselskab - red.] og illustreret af Birgitte Ahlmann, som har tegnet til flere af Gyldendals klassiske eventyrbøger og sangbog.
Tegningerne virker derfor straks genkendelige i en bogglad børnefamilie med netop disse bøger på hylden samtidig med, at genkendeligheden kan give et indtryk af, at bogen ’blot’ er en samling eventyr. På den anden side, så kan den mere bløde titel og forsideillustration måske være med til at fange ikke-kirkelige børn og forældre.
En børnebibel er i sagens natur en genfortælling og fortolkning af Bibelen og det specielle ved denne bog er, at det er en genfortælling af en ældre genfortælling. Pontoppidans gamle genfortælling af Det Gamle Testamente er god, fordi den holder sig tæt til de oprindelige gammeltestamentlige historier og skriver i korte og præcise sætninger, som er nemme for børn at forstå. Den starter også – modsat de fleste andre børnebibler – ikke med skabelsesberetningen, men om Moses i sivkurven som en rammefortælling omkring en del af de andre historier.
Louise Langhoff Koch holder sig til den samme gode rammefortælling og har medtaget de vigtigste og bedste gammeltestamentlige historier. Det nye ligger i sproget, som Langhoff Koch nænsomt har omskrevet og forkortet, så gamle ord og formuleringer, der er ikke længere tidssvarende, er væk.
Det synes jeg overordnet lykkedes godt, men enkelte steder bliver det alligevel lidt for simpelt for eksempel i historien om Kain og Abel, hvor der i Pontoppidans udgave står: ”Pas på, sagde hans moder, at dit onde sind ikke får magt over dig” mens der i Langhoff Kochs udgave står: ”Kain, sagde hun, - tænk dig nu om! Du skal passe på ikke at være for tarvelig”.
Det er selvfølgelig ikke rart at være en tarvelig bror, men et ”ondt sind”, synes jeg, er en mere gennemgribende sproglig beskrivelse af, hvad der kan ske med et menneske, der ikke holder sig til Gud. En børnebibel for (større) børn skal skrive til børn, men det er vigtigt, at ordene ikke mister deres alvor og tyngde, fordi de dermed slipper troens mysterier og dermed også de allerstærkeste pointer nemlig, at vores sjæl høre hjemme hos Gud, men også er fordærvet af både arvesynd og vores syndige tanker, ord og gerninger.
På samme måde som sprog og indhold hænger sammen, så er illustrationer et meget vigtigt sprog, som særligt optager børn. I den oprindelige bog var historierne illustreret af Gustave Dorés kobberstik i sort-hvid. Selvom den type billeder har trange kår i en farverig børneverden i dag, så udpegede min 5-årige datter alligevel dem som de bedste. Hvorfor? Fordi de ligner rigtige mennesker i levende og dramatiske situationer. Birgitte Ahlmanns illustrationer er dog bestemt flotte i deres afdæmpede farvevalg tegnet uden for mange forstyrrende detaljer
Jeg vil trods mine kritikpunkter anbefale børnebiblen ”Drengen der ville tælle stjernerne” til andre, da den medtager alle de vigtigste og dramatiske historier fra Det Gamle Testamente og fortæller, så den fanger historielystne børn mellem 5-10 år. Jeg vil dog samtidig tillade mig at beholde og læse højt fra min ”Bibelske historier fortalt for børn” af Pontoppidan, da jeg ikke synes, at den nye bog fuldt ud kan erstatte den gamle trods det berettigede og naturlige sproglige løft.
Illustrator
Birgitte Ahlmanns tegninger er kendt og elskede fra udgivelser som Gyldendals store sangbog for de små og Klassiske eventyr af Grimm og H. C. Andersen.
Birgitte Ahlmann er uddannet fra Danmarks Designskole og School of Visual Arts i New York og har illustreret en lang række børnebøger, undervisningsbøger og materialer. Hun underviser desuden børn i billedkunst, bl.a. for Folkekirkens Skoletjeneste.
Drengen der ville tælle stjernerne
Gendigtet af Louise Langhoff Koch
Illustrator: Birgitte Ahlmann
160 sider, indbundet med lærredsryg og læsebånd
Bogen er udkommet hos Bibelselskabet
Format: 200 x 250 mm.
ISBN: 987-87-7232-317-6
Vejl. udsalgspris 299,95 kr.