16. oktober 2024
Verdenskirken

Pave Frans forkynder “Bønnens år” som forberedelse til jubelåret 2025

Pave Frans har annonceret et bønneår, der begyndte søndag, den 21. januar 2024, for at forberede Kirken på det kommende jubelår. │ Foto: Vatican News

Catholic News Agency, CNA, Vatikanet den 21. Januar 2024
Af: Courtney Mares
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Pave Frans annoncerede søndag den 21. januar et Bønnens år som forberedelse til Den Katolske Kirkes jubelår i 2025.

I sin Angelustale sagde paven, at et Bønnens år, der begynder den 21. januar, vil være "et år viet til at genopdage den store værdi og det absolutte behov for bøn i sit personlige liv, i Kirkens liv og i verden."

"Kære brødre og søstre. De kommende måneder vil føre os til åbningen af den hellige dør, hvormed vi vil indlede jubelåret," sagde pave Frans fra vinduet i Det Apostolske Palads.

"Jeg beder jer om at bede mere intenst for at forberede os til at leve denne nådens tid godt og for at opleve kraften i Guds håb. Det er derfor, vi i dag begynder et bønnens år.”

Paven sagde, at Vatikanets Dikasteri for Evangelisation vil udsende materialer for at hjælpe katolske menigheder til bedre at kunne deltage i Bønnens år. Den Hellige Stols pressekontor har også meddelt, at der vil finde et pressemøde om Bønnens år sted den 23. januar.

Vatikanet og byen Rom forventer, at omkring 35 millioner mennesker vil strømme til den evige stad til håbets jubelår 2025 - det første almindelige jubelår siden det store jubelår i 2000.

Et jubelår er i Den Katolske Kirke et særlig helligt nådeår og et år for valfarter. Det finder typisk sted en gang hvert 25. år, selvom paven kan forkynde ekstraordinære jubelår oftere, såsom det var tilfældet i 2016 med Barmhjertighedens år og Troens år i 2013.

Jubelår har bibelske rødder. Tredje Mosebog opfordrede til, at jubelår skulle afholdes hvert 50. år til frigivelse af slaver og eftergivelse af gæld som tegn på Guds barmhjertighed. Denne praksis blev genindført af pave Bonifatius VIII i 1300.

Jubelåret 2025 begynder den 24. december 2024 (juleaften) og slutter den 6. januar 2026.

De hellige døre er en central del af ethvert jubelår. Disse døre, der findes ved Peterskirken og ved Roms andre store basilikaer, er forseglet indefra og åbnes i jubelåret.

Åbningen af de hellige døre symboliserer tilbuddet om en "ekstraordinær vej" mod frelse for katolikker under et jubelår. Pilgrimme, der går igennem en hellig dør, kan modtage en fuldstændig aflad under de sædvanlige betingelser.

Pave Frans forkyndte Bønnens år fra vinduet i Det Apostolske Palads efter at have præsideret over messen i Peterskirken på Guds ords søndag.

I sin refleksion over søndagens evangelium i sin Angelustale sagde pave Frans, at "Herren elsker at inddrage os i sit frelsesværk."

"At bringe Guds frelse til alle var for Jesus den største glæde, hans mission, meningen med hans eksistens ... Og i hvert ord og hver gerning, som vi slutter os til ham med i det smukke eventyr med at give kærlighed, lys og glæde formerer de sig ikke kun omkring os, men også inden i os,” sagde han.