Vi skal genopdage Helligånden

Pastor Lars Messerschmidt

Tidligere generalvikar for Den katolske Kirke i Danmark, Lars Messerschmidt, holdt pinseprædikenen på Vor Frue Kloster i Høsterkøb. Han sagde bl.a.:

Jeg er ikke sikker på, at de fleste katolikker forstår hvad Kirken ér. De tænker på en institution; en pave der sidder nede i Rom osv. - Nej, Kirken er først og fremmest Kristi nye legeme. Det er meget vigtigt at bruge ordet "legeme" som grunddefinition på Kirken, fordi det er noget organisk; et organisk forhold mellem Kristus og os. Ikke et institutionelt forhold.

Vi har udviklet et institutionelt forhold til Kirken, og så forsvinder Helligånden. Hvis vi ser på Kirken som den ydre struktur, som en organisation og spørger mennesker, så aner de ikke hvem Helligånden er. Man fokuserer forkert på Kirken og det er grunden til at Kirken hele tiden skal fornyes og have en ny Pinse. Vi skal genopdage Helligånden som dén der skaber nyt.

Vi kan ikke fortjene Helligånden, gøre os nok så dydige, og så giver Gud os Helligånden. Det er helt forkert. Vi skal blive nye mennesker, og det kan vi kun når Gud indånder - i os - sin egen ånd, der skaber et nyt menneske ud af os, og det er denne forvandling, denne nyskabelse som Jesus selv taler så meget om.

Vi skal radikalt set blive anderledes, og det kan vi ikke ved at sætte et program op og gå på kurser. Vi kører videre som om Kirken er en institution. Vi har ikke noget forhold til Helligånden.

Og hvilken indflydelse har Kirken på Verden i dag? I Danmark? - næsten ingen og hvorfor? Fordi vi ikke giver plads til Helligånden. Vi kører vores eget løb, og det kan være i den bedste mening, vi bruger alle vore resurser, men vi mangler Helligånden! - Først skal vi tage imod Helligånden, og så kan Helligånden bruge os ude i verden til sin guddommelige nyskabende gerning. Dét er Pinsens program.

%d bloggers like this: