21. november 2024

Chat om liv og død

Caritas i Tyskland forsøger at henlede opmærksomheden på problemet med selvmord blandt unge med forskellige flyers og reklamekampagner │ Foto: M. Nowak

Artikel i "bonifatiusblatt" maj 2023
Tekst og foto: Markus Novak
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Et online rådgivningscenter for unge i krisesituationer. De unge frivillige er i kontakt med projektets målgruppe; unge der ofte står ved livets afgrund og måske har selvmordstanker.

Selvmord er den næsthyppigste dødsårsag blandt unge mennesker i Tyskland. Ifølge det føderale statistiske kontor døde 9.215 personer af selvmord alene i 2021, heraf 495 personer under 25 år. I det foregående år tog 508 unge mennesker deres eget liv.

"DET LADER MIG IKKE KOLD", siger Paula, når hun taler om sit frivillige arbejde. "Men", tilføjer hun eftertænksomt, "jeg kan ikke tillade, at mit arbejde går mig på, så jeg er nødt til at holde en vis afstand." Den 23-årige psykologistuderende udveksler tanker med Flo en eftermiddag; han er også frivillig og siger ligeledes, at han også ofte "er målløs" i sit arbejde.

De er begge frivillige i Caritas-projektet [U25], et online rådgivningscenter for unge i krise. Som "peers" (et udtryk for aldersgruppen 16-25 år - red.) henvender projektet sig til unge mennesker, der ofte står på livets afgrund og måske har selvmordstanker. Udvekslingen finder sted online og anonymt, derfor har Paula og Flo andre navne til dagligt og under chatten anvender de heller ikke deres eget navn.

Frivillige Paula (tv.), Flo er med på Zoom i midten og Christina Obermüller (th.) │ Foto: M. Nowak

Anonymiteten er en af opskrifterne på succes for online ungdomsrådgivningen, mener Christina Obermüller, leder af rådgivningen i Berlin [U25]. "Vi har registreret, at de unge ikke kommer til rådgivningscentrene", siger Caritas-socialrådgiveren. Det første online-rådgivningscenter blev oprettet i Freiburg i 2002. Projektet voksede hurtigt til elleve rådgivningstjenester i hele landet. Projektet [U25] i Berlin, som åbnede i 2013, har i øjeblikket 40 frivillige unge, som er kontaktpersoner for unge i krisesituationer. Interesserede der søger rådgivning melder sig via en kontaktformular og holder skriftlig kontakt med en "peers", ofte i flere måneder. Obermeier forklarer, at projektet i Berlin alene følger omkring 150 personer, der søger rådgivning, hvert år.

Interessen er ganske vist større end udbuddet, for halvdelen af tiden er lyset rødt på hjemmesiden [U25], da man ikke kan modtage nye henvendelser, fordi de frivillige i forvejen følger mange. "Der er unge mennesker som indtrængende forventer vores støtte, og vi er nødt til at lukke vores dør af kapacitetsmæssige årsager", beklager Obermeier. Paula og Flo formår i øjeblikket kun at ledsage én person regelmæssigt, men selv det er meget tidskrævende, "fordi e-mails ikke bare kan besvares som i et S-toget. Man har brug for ro", siger Paula.

Hun har erfaring som frivillig fra en "Sorgtelefon" og en teoretisk baggrund fra sin uddannelse som psykolog. Ikke desto mindre er den uddannelse, som "peers" på forhånd får af Caritas, nyttig, siger hun. "Jeg lærer og indser, hvor vigtigt det er, at give folk udelt opmærksomhed for at kunne udløse nye tiltag hos dem", siger den 24-årige.

Flo, der er datalogistuderende sad ofte ved sin computer, da han blev medlem af [U25], og har en lignende holdning. I øjeblikket har han et job og fortsætter med at være frivillig online-rådgiver. Han bliver motiveret, når han oplever en positiv udviklingsproces blandt de mennesker, der søger rådgivning, siger den 24-årige. "Det viser, at vi udfører et vigtigt arbejde." Han fortæller for eksempel, at det er lykkedes hans nuværende ung, der søger rådgivning, at blive udskrevet fra behandling og vedkommende håber snart at kunne klare sig i hverdagen igen. "Det berører mig meget," siger han.

"Nogle gange føler jeg, at dette er det eneste sted, hvor der bliver lyttet til mig uden at jeg bliver bedømt. Hvor jeg kan skrive alt, og jeg tror faktisk, at det har reddet mig nogle gange", citerer socialrådgiver Obermüller fra en anonyme rådgivningssøgende. Det er rørende, siger Caritas-medarbejderen. Mange af de unge har en følelse af, at der ikke bliver lyttet til dem. De leder efter en mulighed for at henvende sig et sted, hvor de kan betro sig - uanset hvad problemet er.

Christina Obermüller leder Berlin [U25]-projektet │ Foto: M. Nowak
Obermüller følger korrespondancen, som altid er anonym, med Caritas' fuldtidsansatte medarbejdere, og der er også regelmæssig supervision for de 40 frivillige online-rådgivere, fordi de også kommer i stressede situationer. At høre om selvmordstanker er en stor udfordring, indrømmer Obermüller. Selvmord er den næsthyppigste dødsårsag blandt unge mennesker i Tyskland. Ifølge det føderale statistiske kontor døde 9.215 personer af selvmord alene i 2021, heraf 495 personer under 25 år. I det foregående år tog 508 unge mennesker deres eget liv.

Skyldes disse tal Corona-pandemien? Online-rådgivningen [U25] var trods alt tilgængelig for de unge selv under nedlukningen, siger Obermeier. De unge havde endnu ikke udviklet overlevelsesstrategier, fordi de næppe havde oplevet kriser før. "Når puberteten, stress i skolen og krav fra forældre kommer oveni, føles presset hurtigt", siger Obermüller. Hvis unge mennesker i sådanne vanskelige situationer anonymt kan omtale deres selvmordstanker for nogen, mindsker det presset. "De er ofte selv bange for sådanne tanker og for ikke at blive taget alvorligt."

De peer-rådgivere, der opfanger de unge som søger rådgivning, giver ikke gode råd, præciserer Paula. "Der er risiko for at have misforstået noget. Gode råd kan også give bagslag," erfarer hun. Det handler om at styre tankerne i en anden retning. "Det er den rådgivningssøgendes behov og ikke vores behov for at hjælpe nogen, der skal opfyldes."

Selvmord er stadig et tabubelagt emne, især blandt unge mennesker. Det er skræmmende, og der hersker myter om, at man ikke må tale om det for ikke at give andre mennesker disse tanker, forklarer Obermüller, som kommentar til den samfundsmæssige debat. "Men det er netop, når vi taler om det, at vi signalerer, at der også er tilbud om hjælp."

Derfor gør [U25] også slægtninge og venner opmærksomme på emnet. Og ikke kun med flyers. For eksempel blev sloganet "En samtale kan redde liv" opsat i S-togene, og Caritas uddanner hele tiden nye peer-rådgivere, som anonymt og online støtter unge mennesker i krisesituationer, så flere af disse unge når frem til [U25]-frivillige: "At jeg kan sige helt åbent, hey jeg har det ikke godt, jeg har selvmordstanker og skader mig, det kan jeg kun takke jer for", citerer Caritas-medarbejderen en anden anonym tilbagemelding. "Så jeg takker jer for at I tager mine følelser og tanker alvorligt."

Paula er frivillig ved rådgivningscentret hos Caritas Tyskland │ Foto: M. Nowak

 


Bonifatiuswerk

Læs mere om Caritas-projektet [U25] hos Bonifatiuswek - HER
Artiklen er udgivet i den seneste udgave af "bonifatiusblatt" udgivet af Bonifatiuswerk i Tyskland.
Tekst og foto gengives med tilladelse. Oversættelse Kuno Arnkilde.


Firmelsens Sakramente

Firmelsens sakramente (her i Sverige af kardinal Arborelius, biskop af Stockholm) er en fortsættelse af dåben (Foto: Bonifatiuswerk).

Bonifatiuswek støtter [U25] projektet i forbindelse med dette års firmeleseskampagne.



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER