Bidragsydere:
Anmeldt af Birgit Bidstrup Jørgensen fra TEAM Katolsk Liv
BIBELSELSKABETS NYE BOG er tiltænkt konfirmander. Godt nok bliver unge katolikker ikke konfirmeret; de bliver firmet. Ligesom konfirmationen bekræfter og fuldender firmelsen dåbens sakramente. Men med firmelsen, som i Den katolske Kirke er et selvstændigt sakramente, følger noget mere, når biskoppen tegner et kors i de unges pande, mens han siger: ”Vær beseglet med Helligånden, Guds gave”. Det sker, for at de skal få kraft og kundskab til selv at vidne om Kristus over for andre mennesker og til at leve sådan, som han har lært os, for med Helligåndens gave følger en opgave for livet.
Uanset forskellene mellem konfirmation og firmelse, er de unge i samme alder og i samme situation, og denne bog vil være en rigtig god gave at give til både konfirmander og firmander, der netop har bekræftet deres tro og er på vej ud i livet, hvor de alle vil møde medgang og modgang, tvivl og håb – som er en overset superkraft ifølge Kathrine Muff, en af bogens forfattere.
I samarbejde med Malene Fenger-Grøndahl har 12 kendte danskere hver skrevet en tale til konfirmander. Idéen er, at de taler til de unge om deres personlige livserfaringer på godt og ondt, fortolket over et citat fra Bibelen.
Når det er en god idé, skyldes det, at de unge læsere i forfatterne kan finde forbilleder, de kan spejle sig i, fordi alle forfattere har klaret sig gennem en ungdom med vanskeligheder, der til forveksling ligner dem, de unge selv står eller kommer til at stå i, og har fundet deres egen vej igennem dem. For dem alle har troen på Gud haft betydning for at vise vejen frem, så de nu er lykkedes med deres liv og karrierer. Det giver deres livsfortællinger autoritet.
Hele bogen handler om tro og eksistens og er sat op med sans for, hvad der fænger hos unge. Kapitlernes overskrifter giver et godt indtryk af indholdet:
Livet har først dybde, når der er plads til at falde, er skrevet af Christian Hjortkjær, cand.theol og underviser på Silkeborg højskole, over verset ”Jesus brast i gråd”.
Hvis vi tør give slip, kan vi finde en bagdør til det gode liv er af Rakel Haslund-Gjerrild, forfatter og kandidat i Kina-studier.
Det gode i livet kommer, hvis man giver det tid, skriver skuespiller Thure Lindhardt ud fra et citat fra Højsangen.
Det er Guds kærlige vilje, at du er her, er præst Sørine Gotfredsens bidrag.
Hold hjertet åbent og lad dig forundre, lyder rådet fra skuespiller Bodil Jørgensen.
Som fantasy og magi – bare vildere og vigtigere. Josefine Frej Mikuta, den unge sognepræst på Sejerø, fortæller om sin helt egen vej ind i troen på Gud.
Det onde findes også i os selv, fastslår bådebygger og forfatter Peder Frederik Jensen, der fortolker Romerbrevet 12,21: Lad dig ikke overvinde af det onde, men overvind det onde med det gode.
Der kan ligge en enorm glæde i det almindelige. Cand.mag. i litteraturhistorie, radio- og tv-vært, skribent på Weekendavisen Anne Sophia Hermansen sætter fokus på det pres, mange unge lever under, fordi de stræber efter at opnå at være noget, der er ideelt i deres øjne.
Livet er ikke en motorvej mod lykkeland, skriver musiker Sigurd Barrett og peger på, at ingen kan skabe lykken, og ingen må forvente at undgå modgang og smerte i sit liv.
Frygt ikke – lad være med at spille panikfodbold, er murer, cykelrytter, sportsdirektør og forfatter Brian Holms livskloge bidrag.
Vi skal blive ved med at gøre Gud større, skriver musiker, komponist og tv-vært Kathrine Muff, for så behøver vi ikke selv at være den største og den klogeste hele tiden. Hendes erfaring er, at håbet er en overset superkraft.
Livet er ikke en konkurrence, hvor vi skal overstråle hinanden, er teolog og folketingspolitiker Ida Aukens bidrag, hvor hun deler sin oplevelse af pludselig at blive svag og ikke kunne klare det hele som vanligt.
Bogen skal ikke nødvendigvis læses forfra, for man kan vælge lige den tale eller den person, der appellerer til en. Man kan også bare bladre igennem bogen og se de utroligt fine portrætfotos, og ikke mindst er bogen sat så fint op, at der hvert kapitel har et par sider, hvor der kun står et citat, der måske kan fange en, hvis det afspejler ens egen situation, og på den måde få en til at læse videre. Et par eksempler:
Hvis du hele tiden synes, at du skal præstere, overdøver du den livskraft, der er i dig. Sørine Godtfredsen, s. 81.
Ingen er kun seje eller kun svage eller kun søde eller kun ondsindede. Vi er alle sammen både-og, og hvis jeg skal komme med et råd, så er det at huske det. Kathrine Muff, s. 223.
Måske er den allerbedste måde at bruge bogen på, at når man netop trænger til det, kan man søge de svar, andre har fundet på ens egne problemer.
Bogen kan varmt anbefales som gave til konfirmander, firmander og andre unge. Den er nænsom, opmærksom, frygtsom, tænksom og morsom, og fordi forfatterne skriver på en ægte måde, bliver den aldrig ligegyldig eller kedelig. Den er god at finde frem på en dag med gråvejr i sindet.
Håb er en overset superkraft – 12 taler til konfirmanden
Bibelselskabets Forlag
Udkommer 16.03.2023
256 sider, 269,95 kr.
ISBN 978-87-7232-278-8