Tre nye bøger i TOBIAS- og TRINE-serien om advent, bøn og børnegudstjeneste

Af Birgit Bidstrup Jørgensen

ANMELDELSE │ Den 29. september 2022 udgiver Bibelselskabet tre nye bøger i serien om tvillingerne Tobias og Trine, der både undrer sig over tilværelsens store spørgsmål og over, hvorfor båndene i kirkens adventskrans er lilla og ikke røde.

Bøgerne er beregnet til at formidle, hvad kirkeårets højtider og kernepunkter i den kristne tro går ud på i en fortællende form, der kan læses op derhjemme og er velegnede som gave til børn, der kommer med i kirke.

Som de tidligere bøger i serien er også disse bøger i Pixibogs-format, hver på 24 sider og til den overkommelige pris af 24,95 kr. De er levende illustreret af børnebogsillustratoren Jesper Tom-Petersen, der virkelig forstår at lade sine tegninger supplere teksten som en ekstra dimension af fortællingen.

Forfatteren, Malene Fenger-Grøndahl, vil være kendt af mange katolikker for sine meget anmelderroste bøger om tro og kald, og for adskillige artikler i Katolsk Orientering. I bøgerne om Tobias og Trine bevæger hun sig ind på et helt andet område. Bøgernes handling foregår tydeligvis i Folkekirke-regi, men indholdet kan udmærket relateres til katolske sammenhænge. Jeg vil mene, at bøgerne er egnede til børn fra 5-års alderen.

Formidling af stof om kirke og tro til børn kræver indlevelse i børns sprog, forestillingsverden, fantasi og tankegang, og det mestrer Malene Fenger-Grøndahl på en overbevisende og aldeles underholdende måde, også for den voksne læser. Børn vil heller ikke kede sig under læsningen, men deres undren over kirke og tro vil blive vakt og inspirere til yderligere spørgsmål. Forældre får med bøgerne et redskab til at gå ind i disse samtaler med deres børn.

TOBIAS og TRINE tænder adventskransen handler om ventetiden, til det bliver jul. Hjemme bliver der pyntet op, og adventskransen gjort klar, så familien kan tælle ned. Fortællingen drives frem af børnenes undrende spørgsmål, som virker fuldstændig autentiske. For eksempel hvorfor adventskransens bånd er lilla i kirken, når de er julerøde derhjemme? Børnene får en forklaring om, at i kirken bruger man den lilla farve, når man venter på noget, både op til påske og op til jul. Tobias får lov til at tænde det første lys i kirkens adventskrans og får en forklaring på, at man synger en nytårssang, selv om det kun er advent. Til sidst i bogen er ”Vær velkommen Herrens år” trykt, så familien kan synge den sammen.

TOBIAS og TRINE lærer fadervor af oldefar viser børns møde med et gammelt familiemedlem. De synes, at han somme tider vrøvler, når han taler om, at Gud giver fuglene på foderbrættet deres daglige brød, men der er en gammel remse, som han godt kan huske, og som han lærer børnene. Det er fadervor, som han siger, at alle kan bede. Børnene har svært ved at forstå de mærkelige ord i bønnen, men far forklarer dem, så børnene forstår, at Gud er deres far, som de kan bede om alt og tro, at de får det, som Gud ved er godt for dem.

TOBIAS og TRINE finder brød og fisk i kirken er en levende, fantasifuld og morsom fortælling om Tobias og Trine, der deltager i en børnegudstjeneste sammen med deres 1-årige fætter. Præsten har en mystisk kuffert med, og der dufter af mad, mens de synger og leger og hører en bibelhistorie om Jesus, der talte til 5000 mennesker, som pludselig blev sultne. Børnene foreslår, at Jesus bare kunne bestille pizza til dem, men præsten fortæller, at Jesus fik en drengs madpakke. I madpakken var der fem brød og to fisk, men Jesus fik madpakken til at blive nok mad til alle de 5000, og oven i købet var der en masse rester. ”Jesus hjælper os med at forstå, at hvis vi deler, får vi mere,” siger præsten og hjælper børnene med at forstå det. Og så er det tid til, at alle til børnegudstjenesten skal spise fiskefrikadeller sammen.

TOBIAS og TRINE-bøgerne er sund forkyndelse, der virkelig er i børnehøjde.


Advent, bøn og børnegudstjeneste: Tre nye bøger i TOBIAS & TRINE-serien
Bibelselskabet
Udkommer 29. september 2022