Bøger børn og unge

Anmeldelse: Fader Vor

Af: Marguerita Hvid Spangsberg

Den 22.september udgiver Bibelselskabet en solid papbog med fadervor for de mindste børn med tegninger af Zarah Juul. Bogens målgruppe er de 0-3 årige og indeholder fadervor med tegninger farvelagt med smukke akvarelfarver.

Zarah Juul har med sine tegninger skabt en historie til de enkelte dele af fadervor. I bogen møder børnene en sulten ræv, der beder til Gud om at få sit ”daglige brød”. I samme nu falder et fugleæg ned i hovedet på ræven, som glæder sig over det umiddelbare bønnesvar som tegn på, at Guds vilje er sket ”i himlen således også på jorden”. Men idet ræven skal til at nyde sit måltid, klækker ægget og ud kommer en lille fugleunge. Straks får ræven lyst til at æde fuglen, ligesom når sulten overmander os og vi bliver fristet til at købe fastfood. Fugleungen når dog netop at forhindre ræven i at træde i en rævefælde – ”det onde” – og de to bliver bedste venner.

Det er bestemt en fin pointe, at vi ikke altid får præcis, hvad vi beder Gud om – og at Gud kan være med til at vende fjendskab til venskab. Jeg kan dog være bange for, at dele af den morale kan være for abstrakt for 0-3 årige. For fadervor er som den helt fundamentale bøn, givet af Jesus selv, også en bøn, der udtrykker, at vi netop får ”det daglige brød” af Gud. Et udtryk som små børn kan forstå, når de hver dag får serveret mad ”ud af den blå luft”. Derfor er det ærgerligt, hvis børnenes umiddelbare verdensforståelse, der ligger forud for sproget, ikke kan være med til at understøtte en spirende barnetro.

Jeg har læst bogen for mine mindste børn, der netop er fyldt 2 og 4 år, og med de flotte tegninger og mine fortællende ord bliver de optaget af æggets pludselige forvandling og rævens skiftende følelser samt den lykkelige slutning på dramaet. Men det er svært at læse fadervors sætninger samtidig, fordi teksten nogle steder bliver for abstrakt i forhold til historien. Måske ville selve historien og pointerne til den være mere egnet til lidt større børn, der har evner for at forstå teksten med flere fortolkningslag. Uanset er det prisværdigt, at Bibelselskabet udgiver en børnebog på dansk med et flot layout, der fanger de mindste.

”Fadervor for de mindste” tegnet af Zarah Juul udkommer den 22.september 2022 på Bibelselskabet.


Læs evt. også pressemeddelelsen


Marguerita Hvid Spangsberg
deltager i TEAM Katolsk Liv