16. oktober 2024

Anmeldelse af “Djævelen”

- er Djævelens magt stækket?

Astrofysiker Johan Peter Fynbo anmelder sognepræst Henrik Winther Nielsen bog

HENRIK WINTHER NIELSEN, som er sognepræst ved Frederiksborg slotskirke i Hillerød har skrevet en bog om Djævelen selv. Jeg synes det er en læseværdig og meget interessant bog som med udgangspunkt i dette noget dystre emne får sagt nogle interessante ting om både kristendom og ondskab.

Henrik Winther Nielsen motiverer bogen med en tanke som vender tilbage flere steder i bogen: ”vores teologi er afhængig af vores dæmonologi. Hvad vi siger om Djævelen, afslører indirekte vores opfattelse af Gud.” Denne tanke er den røde tråd i bogen og den underbygges og udfoldes på en måde, der overbeviser i hvert fald denne læser.

I bogens første kaptitler karakteriseres de forskellige billeder, der tegnes af Djævelen i film som Rose Mary’s Baby og Eksorcisten hhv. i Biblen. I filmene fremstilles Djævelen som et bestialsk, ondskabsfuldt, vulgært væsen. I Biblen er Djævelen derimod et mere udspekuleret, beregnende væsen, der ikke særskilt er interesseret i at skade mennesket. Djævelen er Biblen er i udelukkende ude på at ødelægge forholdet mellem Gud og mennesket ved at skabe mistillid mellem Gud og hans skabning. Djævelen er her en ikke et bestialsk og primitivt væsen, men fremfor alt en løgner uden nogle af Guds egenskaber (det gode, det sande og det kærlige). Dette blotlægges omhyggeligt og overbevisende i bogen først som Djævelen fremstilles i det gamle testamentes Skabelsesberetningen (selvom det ikke er oplagt om slangen er Djævelen), Jobs bog, Zakarias’ bog og dernæst i det nye testamente. Henrik Winther Nielsen har en fantastisk diskussion af parallellerne mellem Slangen i Paradis og Djævelen som han fremtræder under Jesu fristelse i ørkenen.

Bogen opstiller mod slutningen en vigtig modsætning mellem to grundsynspunkter som knytter an til udgangspunktet om, at vores teologi er afhængig af vores dæmonologi. Vi kan indtage et af to mulige synspunkter: Enten har Djævelen stadig magt til at nå sit mål om at splitte os fra Gud eller også er Djævelens magt i kraft af Jesu besejring af Døden på korset endegyldigt brudt. Om vi tror det ene eller det andet om Djævelen er således dybt afhængigt af vores teologi, d.v.s. hvad vi tror om Gud og om Jesus og om påsken. Luther tænkte det første, men Henrik Winther Nielsen er uenig og mener det andet. Jeg vil stærkt anbefale, at man læser bogen og overvejer, hvor man selv vil placere sig i dette for kristendommen fundamentale spørgsmål.


Du kan se et tidligere interview på KATOLSK LIV med Johan Peter Fynbo - HER

Forfatter Henrik Winther Nielsen

Djævelen går i hælene på en gådefuld skikkelse i det bibelske persongalleri. Fra slangen i Paradis, over Jobs ødelæggelser til fristeren, der møder Jesus med slagtilbud på magt.

Bogen undersøger Djævelens forskellige roller og slår fast, at forståelsen af hans domæne - hvad Djævelen kan og vil - har betydning for opfattelsen af Gud.

Få et indtryk af bogen - allerede nu