Præste- og ordensliv

Tre søstre blev kaldet til at være nonner i samme orden

Søstrene og ordenssøstrene Isabela, Roziane og Mariana Guimaraes (fra venstre). Foto: Sr. Roziane Guimaraes

Af Natalia Zimbrão, CNA Deutsch
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

RIO DE JANEIRO, 8. April 2022

Sr. Mariana, sr. Roziane og sr. Isabela Guimaraes er født som søstre. Alle tre har fulgt deres kald til ordenslivet i den samme kongregation: Institut for Søstre af Vor Frue af det Gode Råd.

I dag lever sr. Mariana (50) og sr. Isabela (35) i kongregationens hus i den brasilianske by Rio de Janeiro. Mariana er vejleder og del af ledelsen for Instituttet og Isabela tager sig af de ældre nonners behov. Sr. Roziane (37) lever i Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais.

I en udtalelse til ACI Digital, CNAs portugisisk-sprogede søster-agentur, fortalte nonnerne, at de blev født i Virginia i Minas Gerais i en katolsk familie med 13 børn, af hvilke to døde som spæde.

Søstrene fortalte, at deres forældre var nøglen til deres religiøse kald, da deres tro på Kristus var et forbillede for dem på at leve sin tro. Selv om de stammer fra samme familie og følger den samme karisma, lever hver af dem sit kald på sin egen måde, som det svarer til hendes eget væsen.

”Vores mor har lært os at leve på hver sin måde. Selv om vi er søstre og lever i den samme kongregation, blander ingen af os i de andres liv”, forklarer sr. Mariana.

Hun var den første, der fulgte sit kald, idet hun indtrådte i klostret i en alder af 12 år. ”Allerede i denne alder mærkede jeg kaldet til at komme Gud nærmere”, sagde hun. Takket være vejledning fra en præst i sin menighed lærte hun Søstrene af det Gode Råd at kende og en måned efter Rozianes fødsel, indtrådte hun hos dem.

Den næste søster, Roziane, indtrådte i klostret i 2002. Hun har ”en svag erindring” om, at hun som 3-årig ytrede ønske om at gå i kloster, selv om hun ”endnu ikke havde mødt sr. Mariana, som først besøgte sit hjem tre år senere.

Sr. Roziane fortalte, at sr. Mariana efter en tid begyndte at besøge sin familie en gang om året. Sr. Mariana spurgte hende, om hun også ville gå i kloster, ”fordi hun kendte til dette ønske”. Sr. Roziane svarede, at hun ville vente, til hun havde afsluttet skolen; men i sit andet High School-år begyndte hun dog at tænke mere over sit kald.

“Jeg var I et forhold, og min kæreste var en god fyr, men han vækkede ikke den samme kærlighed i mig. Jeg blev klar over, hvad mit virkelige kald er. Da sr. Mariana var hjemme i januar, gik jeg i kloster sammen med hende”, husker hun.

Den sidste var sr. Isabela, som indtrådte i klostret i 2013. Hun fortalte, at hun ikke tænkte på at blive nonne, før hun i 2005 besluttede at spadsere en tur i klostret. Derefter besøgte hun klostret gennem de næste otte år. Hun ville dog ikke indtræde i klostret, blot fordi hendes to søstre var der.

”Men da jeg deltog i en festlighed i klostret og det blev tid til at tage hjem, gik jeg forbi kapellet og mærkede noget, der var meget stærkt. Noget anderledes. Da sagde jeg, at jeg også gerne ville blive”, husker hun.

Sr. Mariana fortalte til ACI Digital, at hendes mor også gerne ville være nonne, da hun var ung, men hun kunne ikke, ”for dengang var det vanskeligere”. Hun husker, at hendes mor for nylig sagde, at hun dengang talte med en person om sit umulige ønske om at blive nonne. Denne person bad for hende og opfordrede hende til at ”bede for sine børn”. ”Hun bad, og i dag har hun ikke kun en, men hele tre døtre i kloster”, tilføjede sr. Roziane.

For nonnerne er forældrenes rolle nøglen til udvikling af deres børns kald. ”Hvis jeg kan give forældre et råd, så er det, at de frem for alt skal forsøge at leve som kristne, som gode kristne, for den måde, de lever på, evangeliserer meget mere, end hvad de taler med børnene om”, sagde sr. Mariana.

Sr. Rozianes beslutning om at indtræde i det samme kloster, blev på en vis måde påvirket af, at hun ”havde en søster i kongregationen”, som hjalp hende med ”at vide, hvordan tingene fungerer”, men med tiden ”forstod vi, at der virkelig var tale om Guds kald til denne karisma, fordi vi fandt opfyldelse i dette kald. Havde det ikke været tilfældet, ville vi måske have set os om efter andre kongregationer”, sagde sr. Roziane.

Sr. Isabela bekræfter, at sr. Roziane har fortalt om en tvivl, hun havde i begyndelsen, om hendes indtræden i kongregationen, kun handlede om at være som sine ældre søstre. ”Men som tiden gik i ordenslivet, kan vi se, at vore hensigter bliver renset”, for der er kommet prøvelser i forhold til deres stand som nonner, og prøvelser i forhold til deres sendelse.

Der er flere tilfælde af biologiske søstre i Institut for Søstre af Vor Frue af det Gode Råd. Ifølge sr. Roziane har dette ”aldrig givet nogen problemer, fordi man som regel aldrig arbejder sammen med sine søstre”. Sr. Mariana tilføjede, at kongregationens grundlægger, Moder Maria Bernadete, som døde i 2019, ”bød os velkommen og var god til at vejlede os på en måde, så hver af os kunne udleve sit eget kald.”