Jesus og hans far
Som menneske var Jesus ikke alvidende eller almægtig. Som menneske har han måttet lære livet igennem som vi andre. Han har måttet lære Gud at kende, stadig bedre, sig selv og den verden han var født ind i.
KATOLSK LIV har indhentet tilladelse til at bringe p. Hubert Messerschmidt lille bog "Jesu Gudsforhold" på medieprojektet. Vi bringer her forordet og indledningen og inden jul er den lille bog klar til web.
FORORD
I det almindelige værdisammenbrud, som vi oplever i dag, er forholdet til både Gud og mennesker præget af kriser. Gud-er-død-teologien i begyndelsen af 60erne, sækulariseringen og den stærke optagethed af samfundet som menneskets skaberværk, viser krisen i gudsforholdet. Nyreligiøsíteten í slutningen af 6Oerne og begyndelsen af 70erne, - Jesus-bevægelsen, de karismatiske bevægelser, Østens mystik, interessen for retfærdighed og fred i verden, har byttet om på plus og minus. Ikke Gud, men mennesket og samfundet har nu fået sin sag for.
Hubert Messerschmidts lille bog fortæller om vækst og udvikling. Han ser Jesus som kilden og normen for alle menneskers forhold til Gud. Bogen er udtryk for en dyb indlevelse i de bibelske tekster og er skrevet med en enkelhed, som kun alderens afklaring kan give. Forfatteren har oplevet to generationers kriser i de kristne kirker og har levet intenst med i dem. For knapt to år siden blev han medlem af et kristent kollektiv af handicappede og ikke-handicappede og er således stadig i udviklingens brændpunkt.
Bogen taler jævnt og enkelt om mennesket Jesus og den vej, han har banet for menneskene til Gud. Den røber i sin argumentation en teologi, som er både klassisk og à jour. Men frem for alt er den båret af en evangelisk livsholdning, der ikke kender til nogen adskillelse mellem lære og liv.
I al sin korthed er den kerygmet om Jesus Kristus, vor Frelser - glædesbudskabet, som alle kristne, uanset kirkeafdeling, kan samles om. I manuskriptform har dette kerygme allerede stået sin prøve i en økumenisk missionsgruppe af ledende folk fra en række af vore kirkesamfund.
Det får én til at tænke på de ord i apostlenes gerninger, som er sagt om en af urkirkens forkyndere: "undervist om Herrens vej og brændende i ånden talte og lærte han grundigt om Jesus« - (18,25).
Jørgen Hviid
INDLEDNING
Jesus har skullet udvikle sig ligesom vi
1. Som Guds Søn var Jesus alvidende og almægtig ligesom sin Far. Fra evighed af var han kendt med alle hans fremtidsplaner. Også at han selv skulle blive menneske, virke som profet og lærer i Israel og ende sine dage på et kors.
Men som menneske var Jesus ikke alvídende eller almægtig. Som menneske har han måttet lære livet igennem som vi andre. Han har måttet lære Gud at kende, stadig bedre, sig selv og den verden han var født ind i.
Det er et stort mysterium, at han både var alvidende og almægtig og samtidig skulle stave sig gennem tilværelsen ligesom vi. Det beror på, at han både er sand Gud og sandt menneske.
Det er hans liv som menneske, vi her skal beskæftige os med. Vi vil følge evangeliernes lære om forholdet mellem mennesket Jesus og Gud og se, hvor det fører os hen. Da Jesus har måttet lære livet igennem ligesom vi andre, falder det naturligt at opdele temaet i de tre livsafsnit som evangelierne fremhæver, nemlig 1. hans barndom og ungdom, 2. hans offentlige virksomhed som profet og lærer og 3. hans lidelse og død.
I det første lívsafsnit blev grunden lagt til hans personlige gudsforhold. I det andet forkyndte og godtgjorde han sin fuldmagt fra Gud til at drage alle med ind i det, ved gradvis at afsløre sin sande identitet. I det tredie livsafsnit fuldbyrdede han som menneske sit forhold til Gud, og Gud gjorde det til kilde og norm for alle menneskers forhold til sig.
At følge mennesket Jesu livsvej til Gud er derfor at tage mål af vor egen. At fordybe sig i hans gudsforhold er at få opbygget sit eget.
Men for at forstå det nye og revolutionerende i Jesu gudsforhold og dermed i de kristnes gudsforhold er det nødvendigt først at blive klar over forholdet mellem Gud og det gamle Israel. Det er jo dette, Jesus er vokset op i, og som han har givet sin personlige karakter.
Overskrifter
I Det gamel Israels Gudsforhold
II Jesu barndom- og ungdomsår
III Jesu offentlige virksomhed
A. Jesu forkynder og godtgør sin fuldmagt fra Gud
B. Jesu trinvise åbenbaring af sig selv
IV Jesu lidelse og død-teologienV Kirkens modtagelse af Kristi vidnesbyrd
Hele teksten bringes på KATOLSK LIV efter aftale med familien - forhåbentlig inden jul.