4. oktober 2024
Under redigering ...

Vatikanets statssekretær kritiserer FN for at fremme abort og kønsideologi

»Med henvisning til køn forstår Den Hellige Stol udtrykket som værende baseret på den biologiske seksuelle identitet som mand eller kvinde,« sagde kardinal Pietro Parolin. | Kredit: Pasquale Senatore/Shutterstock

Af Peter Pinedo │ CNA │ 24. september 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

I en tale til FN's »Summit of the Future« i New York understregede kardinal Pietro Parolin, Den Hellige Stols statssekretær, behovet for at fremme menneskets værdighed og gav udtryk for Vatikanets misbilligelse af forsamlingens fremme af abort og kønsideologi.

Parolin talte til de FN-medlemmer, der var samlet til topmødet mandag. Selv om han roste topmødedeltagerne for at gå i dialog, bemærkede Parolin, at der er »behov for at genoverveje handlinger på en række områder.«

Kardinalen gav udtryk for Vatikanets bekymring over et dokument med titlen »Pagt for fremtiden«, som blev vedtaget af topmødedeltagerne søndag. Han sagde, at »i overensstemmelse med sin natur og særlige mission ønsker [Den Hellige Stol] at udtrykke sine forbehold« over for forsamlingens fremme af abort og kønsideologi.

Den Hellige Stol bevarer sin status som »permanent observatør« uden stemmeret i FN.

Hvad sagde Parolin?

Parolin understregede behovet for at fremme menneskets værdighed i hele verden. Han roste topmødet som en »grund til håb« midt i en krisetid, hvor der er en løbende »erosion af tilliden mellem nationer, som det fremgår af den voksende udbredelse og intensitet af konflikter.«

»I dag er følelsen af at tilhøre en enkelt menneskelig familie ved at forsvinde, og drømmen om at arbejde sammen for retfærdighed og fred virker forældet og utopisk. Det behøver ikke at være tilfældet, hvis der er en vilje til at indgå i en ægte dialog,« sagde Parolin. »Hvis værdighed er grundlaget, og integreret menneskelig udvikling er målet for vores fremtid, er dialog det nødvendige middel.«

Selv om »Pact for the Future«, som blev vedtaget på topmødet, ikke nævner abort eksplicit, fastslår den topmødets mål om at »sikre universel adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og reproduktive rettigheder.« »Reproduktiv sundhed« og ›reproduktive rettigheder‹ er udtryk, der bruges til at henvise til en række primært kvindelige sundhedsydelser, ofte inklusive abort.

»Med hensyn til udtrykkene 'seksuel og reproduktiv sundhed' og 'reproduktive rettigheder' anser Den Hellige Stol disse udtryk for at gælde for et holistisk sundhedsbegreb, som på hver sin måde omfatter personen i hele hans eller hendes personlighed, sind og krop, og som fremmer opnåelsen af personlig modenhed i seksualitet og i den gensidige kærlighed og beslutningstagning, der kendetegner det ægteskabelige forhold mellem en mand og en kvinde i overensstemmelse med moralske normer,« sagde Parolin.

»Den Hellige Stol betragter ikke abort eller adgang til abort eller abortfremkaldende midler som en dimension af disse begreber,« præciserede han.

»Med henvisning til 'køn',« fortsatte Parolin, «forstår Den Hellige Stol udtrykket som værende baseret på den biologiske seksuelle identitet, som er mand eller kvinde.«

Hvilke andre spørgsmål understregede Parolin?

Parolin fortsatte med at understrege Vatikanets overbevisning om, at »udryddelse af fattigdom« gennem global udvikling skal være det »overordnede mål for al fremtidig handling«.

Han understregede også behovet for at stræbe efter fred gennem global nedrustning og »total eliminering af atomvåben« og sagde, at »snævre geopolitiske overvejelser skal lægges til side, og stærke økonomiske lobbyer skal modstås for at opretholde den menneskelige værdighed og sikre en fremtid, hvor alle mennesker kan nyde en integreret udvikling, både som individer og som samfund.«

Endelig sagde Parolin også, at der er et »presserende behov« for, at regeringerne regulerer udviklingen af kunstig intelligens for at fremme »AI-etik, der omfatter AI's livscyklus og bl.a. omhandler databeskyttelse, ansvarlighed, partiskhed og AI's indvirkning på beskæftigelsen.«

»Frem for alt,« sagde Parolin, «bør man tænke på fremtiden og tage hensyn til fremtidige generationers behov og interesser. Det er bydende nødvendigt at sikre en værdig fremtid for alle ved at sørge for de nødvendige betingelser - herunder et omsorgsfuldt familiemiljø - for at gøre det lettere at blomstre, samtidig med at man tager fat på de utallige udfordringer, der forhindrer dette, herunder dem, der skyldes fattigdom, konflikt, udnyttelse og afhængighed.«