16. oktober 2024
Verdenskirken

I politik kan katolikkers tro ikke være privat

Pave Frans taler ved den 50. årlige Katolsk Social Uge i Trieste, Italien, den 7. juli 2024. Ved sin ankomst til den norditalienske by blev han mødt af ærkebiskop Luigi Renna, formand for organisationskomiteen (til højre), og kardinal Matteo Maria Zuppi, formand for den italienske bispekonference (til venstre).| Daniel Ibanez/CNA

Catholic News Agency, CNA, Rome Newsroom, den 7. Juli 2024
Af: Hannah Brockhaus
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Pave Frans opfordrede den 7. juli katolikker til at dele deres tro i det offentlige rum og til at bekæmpe politisk polarisering ved at støtte personcentreret demokrati.

”Lad os ikke blive narret af nemme løsninger. Lad os i stedet brænde for det fælles bedste,” sagde han på en katolsk konference om demokrati i den norditalienske by Trieste den 7. juli.

Pave Frans deltog den sidste morgen af ​​den 50. Katolsk Social Uge, et årligt møde i den katolske kirke i Italien, der har til formål at fremme Kirkens sociallære. Temaet for kongressen den 3.-7. juli var "I hjertet af demokrati: Vær deltager mellem historie og fremtid."

I sit oplæg talte paven indtrængende om vigtigheden af ​​demokrati – han opmuntrede til deltagelse i stedet for partiskhed, og sammenlignede ideologier med "forførere".

"Inden for denne horisont kan vi som katolikker ikke være tilfredse med en marginal eller privat tro," sagde paven til de cirka 1.200 konferencedeltagere i Generali Convention Center. "Det betyder ikke så meget, om man selv bliver hørt, men frem for alt betyder det noget at have modet til at stille forslag om retfærdighed og fred i den offentlige debat."

»Vi har noget at sige, men ikke for at forsvare privilegier. Nej. Vi skal være en stemme, en stemme, der fordømmer og stiller forslag i et samfund, der ofte er stumt, og hvor alt for mange ikke har nogen stemme."

"Dette er politisk kærlighed," understregede Frans og tilføjede, at "det er en form for næstekærlighed, der gør det muligt for politik at leve op til sit ansvar og komme ud af polariseringer; disse polariseringer, der forarmer og ikke hjælper til at forstå og tage fat på udfordringerne."

Kongressen for Katolsk Social Uge blev afholdt i Trieste, en havneby beliggende på en smal stribe italiensk territorium i landets yderste nordøstlige punkt, omkranset af Adriaterhavet og Slovenien.

Pave Frans ankom til Trieste med helikopter fra Vatikanet tidligt om morgenen den 7. juli. Efter at have talt til kongresdelegerede fra hele Italien mødtes han kort med repræsentanter for andre kristne traditioner og med en gruppe immigranter og mennesker med handicap.

Paven fejrede derefter messe for omkring 8.500 katolikker på Triestes Unità d'Italia-plads, før han igen gik ombord på en helikopter for at vende tilbage til Vatikanet.

Da paven talte om den kristne vision for demokrati, citerede han italienske biskoppers pastorale brev fra 1988, hvor de sagde, at meningen med demokrati er "at give mening til alles engagement i samfundets transformation; at være opmærksom på de mennesker, der forbliver udenfor eller på kanten af ​​ økonomiske processer og mekanismer; at give rum for social solidaritet i alle dens former; at give støtte til tilbagevenden af ​​en etik med omsorg for det fælles bedste ... at give mening til udviklingen af ​​landet, forstået ... som en generel forbedring af livskvaliteten, kollektiv sameksistens, demokratisk deltagelse og autentisk frihed ."

"Denne vision, der er rodfæstet i Kirkens sociallære," sagde pave Frans, gælder "ikke kun i den italienske kontekst, men repræsenterer en advarsel for hele det menneskelige samfund og for alle folkeslags liv."

"Faktum er, at ligesom demokratiets krise går på tværs af forskellige virkeligheder og nationer, er den ansvarlige holdning over for sociale transformationer på samme måde et kald til alle kristne, uanset hvor de bor og arbejder, i alle dele af verden," tilføjede han.

Paven understregede også vigtigheden af ​​at bekæmpe en affalds-kultur [culture of waste], som billedet på en selvrefererende magt, der er "ude af stand til at lytte til og tjene mennesker."

Han mindede om vigtigheden af ​​principperne om solidaritet og subsidiaritet og fordømte en vis holdning af "velfærd-isme", der ikke anerkender menneskers værdighed, og kaldte det "socialt hykleri."

”Alle skal føle sig som en del af samfundets projekt; ingen må føle sig værdiløse,” sagde han.