21. november 2024
Verdenskirken

Domstol giver bøder for at nægte kvinder adgang til diakonatet

De belgiske prælater ærkebiskop Luc Terlinden af Mechelen-Bruxelles (til venstre) og den tidligere ærkebiskop af Mechelen-Bruxelles, kardinal Jozef De Kesel, blev idømt en bøde af en belgisk domstol, efter at de havde nægtet en kvinde adgang til et diakonalt uddannelsesprogram. | Kredit: HATIM KAGHAT/BELGA/AFP via Getty Images

En belgisk civilret har idømt to katolske prælater en bøde, efter at de nægtede en kvinde adgang til et diakonalt uddannelsesprogram.

Af Jonah McKeown - CNA
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Ifølge den belgiske avis De Morgen bad kvinden, Veer Dusauchoit, ærkebispedømmet Mechelen-Bruxelles om at tilmelde sig uddannelsen som diakon i juni 2023 og igen i oktober 2023.

Dusauchoit sendte sin første anmodning til kardinal Jozef De Kesel og sin anden til ærkebiskop Luc Terlinden efter De Kesels fratræden i 2023 i en alder af 76 år. Begge gange blev hendes anmodning om at deltage i det fireårige diakonale træningsprogram afvist.

De to prælater skal betale 1.500 euro hver, fastslog retten.

Retten i Mechelen afgjorde, at ærkebiskopperne begik en fejl, da de nægtede Dusauchoit adgang til programmet, men tog ikke stilling til spørgsmålet om faktisk at ordinere Dusauchoit. Ifølge De Morgen kan retten ikke omstøde ærkebiskoppens afslag eller beslutte i hans sted, hvem der skal have adgang til diakonuddannelsen.

"Vi modtog dommen i går eftermiddag, studerer den nu og vil derefter beslutte, hvordan vi skal gå videre," sagde en talsmand for ærkebispedømmet som svar på en forespørgsel fra hjemmesiden katholisch.de onsdag.

Den katolske kirke lærer, at de hellige ordener - hvoraf der er tre grader: diakonatet, præsteembedet og bispeembedet - er den apostolske tjenestes sakramente og er forbeholdt døbte mænd.

Pave Frans har flere gange gentaget, at de hellige ordener er "forbeholdt mænd".

Dusauchoit, 62, har ifølge De Morgen arbejdet i sin sognekirke i en flamsk del af Belgien i årevis. Da hendes sogn ikke længere har en præst, blev Dusauchoit involveret i at arrangere begravelser og skriftlæsninger, skriver katholish.de.

I en kronik den 22. april beskrev Dusauchoit sig selv som en "religiøs, socialt engageret, feministisk og økologisk inspireret kvinde". Hun hævdede, at så sent som i 1970'erne i Belgien blev diakoners hustruer pålagt at deltage i diakonuddannelsen sammen med deres mænd.

"Kvinder i kirken er stadig ikke fuldt ud værdsat og får deres ligeværdige plads," skrev hun.

"Ud fra den frustration, ud fra overbevisningen om, at en uddannelse som diakon kan hjælpe kirken med at vokse yderligere, og samtidig ud fra beslutningen om ikke at bryde med kirken, besluttede jeg at melde mig til uddannelsen som diakon," skrev hun.

I Belgien betaler staten lønnen til præster i anerkendte religioner, som omfatter katolicisme, protestantisme, jødedom, anglikanisme, ortodoksi og islam.

Biskopperne i Belgien har siden afslaget i 2023 på at optage Dusauchoit udtrykt støtte til ordination af kvinder til diakonatet.