16. oktober 2024
Pave FransVerdenskirken

Pave Frans om kvindelige diakoner: ‘Nej’

Af Daniel Payne
CNA's medarbejdere, 21. maj 2024
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Pave Frans har endnu en gang udtalt sig stærkt imod et kvindeligt diakonat og gentaget, hvad der for den hellige fader har været en konsekvent fast holdning imod, at kvinder bliver præster.

Paven kom med bemærkningerne i denne uge i et interview med CBS News-værten Norah O'Donnell under en optræden i tv-stationens flagskibsprogram "60 Minutes".

"Der vil komme mange unge drenge og piger her i slutningen af næste måned til World Children's Day," sagde O'Donnell til paven på et tidspunkt under interviewet. "Og jeg er nysgerrig, for vil en lille pige, der vokser op som katolik i dag, nogensinde få mulighed for at blive diakon og deltage som præst i kirken?"

"Nej," svarede paven.

Da O'Donnell spurgte, om et kvindeligt diakonat var "noget, du er åben over for", svarede Frans: "Hvis det er diakoner med hellige ordener, så nej."

"Men kvinder har altid haft, vil jeg sige, funktionen som diakonisser uden at være diakoner, ikke sandt?" sagde han. "Kvinder er til stor gavn som kvinder, ikke som præster, men som præster i denne henseende, inden for de hellige ordener."

Den Hellige Fader understregede i interviewet vigtigheden af kvindernes rolle i den katolske kirke og beskrev dem som "dem, der bringer forandringer fremad, alle mulige forandringer."

"De er modigere end mændene. De ved, hvordan man bedst beskytter livet," sagde paven. "Kvinder er mesterlige vogtere af livet. Kvinder er store. De er meget store. Og at gøre plads til kvinder i kirken betyder ikke, at de skal have en tjeneste, nej. Kirken er en mor, og kvinderne i kirken er dem, der hjælper med at fremme den moderlighed."

"Glem ikke, at de, der aldrig forlod Jesus, var kvinderne," påpegede han. "Mændene flygtede alle sammen."

Sidste år bekræftede Frans, at det er umuligt for kvinder at blive præster eller endda diakoner i den moderne kirke, idet han sagde, at "den hellige orden er forbeholdt mænd."

Paven kom i sin diskussion med O'Donnell - hans første dybdegående interview med en amerikansk tv-station - ind på en lang række emner, fra indvandring til krig og antisemitisme.

Her er nogle andre højdepunkter fra Den Hellige Faders bemærkninger under interviewet, som blev sendt i sin helhed mandag aften:

Om immigranter, der flygter fra voldelige lande til mere sikre nationer:

"Løsningen er migration, at åbne dørene for migration. For at en indvandringspolitik skal være god, skal den indeholde fire ting: at migranten bliver modtaget, hjulpet, fremmet og integreret. Det er det, der er vigtigst, at integrere dem i det nye liv."

Om at vaske fødderne på kvindelige fanger i et kvindefængsel i Rom skærtorsdag:

"Det er sandt, at det denne gang kun var kvinder, fordi det var et kvindefængsel. Og budskabet er, at mænd og kvinder, vi er alle Guds børn. At vi mænd og kvinder alle er apostle, og at vi alle kan lede. Lad os ikke glemme, at de modigste apostle, de mest modige, var kvinder: Maria Magdalene, Maria Salomé og Maria fra Santiago. De blev hos Jesus helt til det sidste."

Om klimaforandringer:

"Desværre er vi nået til et punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage. Det er trist, men sådan er det. Global opvarmning er et alvorligt problem. Klimaforandringer er i øjeblikket en vej til døden. En vej til døden, ikke? Og det er en kunstig klimaforandring, ikke? Noget, der er fremprovokeret, ikke de normale klimaforandringer, vel? ...

"Det er i høj grad [de rige landes] skyld, fordi det er dem, der har en økonomi og en energi baseret på fossile brændstoffer, der skaber denne situation, ikke? Det er de lande, der kan gøre den største forskel med deres industri og alt det der, ikke? Men det er meget svært at skabe en bevidsthed om det. De holder en konference, alle er enige, de skriver alle sammen under, og så er det farvel. Men vi må gøre det helt klart, at den globale opvarmning er alarmerende."

Om hans planer for pensionering:

"Det har aldrig faldet mig ind. Måske hvis den dag kommer, hvor mit helbred ikke kan mere. Måske fordi den eneste skavank, jeg har, er mit knæ, og det er ved at blive meget bedre. Men det er aldrig faldet mig ind."