16. oktober 2024

Pave Frans annoncerer Den katolske Kirkes første verdensdag for børn

Palæstinensiske børn i Jenin, en by på Vestbredden (Juli 2002) │ Creative Commons │ Kredit: Tarek

Af Courtney Mares
Vaticanet den 8. december 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Pave Frans meddelte den 8. december, at Den Katolske Kirke vil fejre sin første verdensdag for børn i maj 2024.

I sin Angelus-tale den 8. december, der markerer festen for den hellige Jomfru Marias ubesmittede undfangelse, sagde paven, at Kirkens første verdensdag for børn bliver fejret i Rom i weekenden den 25.-26. maj.

"Og nu har jeg den glæde at meddele, at vi den 25. og 26. maj næste år vil fejre den første verdensdag for børn i Rom," sagde pave Frans fra vinduet i det apostoliske palads med udsigt over Peterspladsen.

"Ligesom Jesus ønsker vi at sætte børn i centrum og have omsorg for dem," tilføjede han.

Paven forklarede, at dagen, der er arrangeret af Vatikanets Dikasteri for Kultur og Uddannelse, vil søge at besvare spørgsmålet: "Hvilken slags verden ønsker vi at give videre til de børn, der vokser op?"

Pave Frans vinker fra vinduet i det apostoliske palads, mens han holder sin Angelus-tale til højtideligheden for den ubesmittede undfangelse fredag den 8. december 2023. | Kredit: Vatikanets medier

Ifølge Vatican News var begivenheden inspireret af en 9-årig dreng ved navn Alessandro, som foreslog ideen til paven om at have en international begivenhed ligesom Verdensungdomsdagene for yngre børn (Verdensungdomsdagene er en international samling for unge i alderen 16 til 35 år).

Vatikanet forventer, at tusindvis af piger og drenge fra hele verden rejser til Rom for at deltage i arrangementet med paven.

I november sidste år var Vatikanet vært for et arrangement med 7.500 børn fra fem kontinenter i Paul VI Hallen som optakt til næste års verdensdag for børn.

Pave Frans indstiftede tidligere Den Katolske Kirkes årlige Verdensdag for Bedsteforældre og Ældre i 2021.

Paven bekendtgjorde oprettelsen af en børnedag efter at have bedt Angelus-bønnen med folkemængden samlet nær juletræet på Peterspladsen for at markere dagens Mariafest. Pave Frans reflekterede over den unge Jomfru Marias "daglige troskab i små ting".

"Før bebudelsen siger evangeliet intet om Maria. Hun præsenteres som en enkel pige, tilsyneladende ligesom så mange andre, der boede i hendes landsby. En ung pige, der netop på grund af sin enkelhed beholdt det ubesmittede hjerte, som hun ved Guds nåde var blevet undfanget med. Og dette er også vigtigt, for hvis man vil byde Guds store gaver velkommen, er det nødvendigt at vide, hvordan man værdsætter dem, der er mere hverdagsagtige og mindre synlige,” sagde paven.

”Netop ved sin daglige troskab mod godheden, lod Vor Frue Guds gave vokse i sig. Sådan opøvede hun sig selv i at svare Herren, til at sige ’ja’ til ham hele sit liv,” tilføjede han.

Da paven viste sig i vinduet til det apostoliske palads, markerede det den første gang, pave Frans læste sin Angelus-refleksion uden hjælp i næsten to uger. Siden den 26. november har paven givet sine sædvanlige Angelus-refleksioner om søndagen inde fra sin bolig bistået af en medhjælper til at læse hans tale for ham, mens han kom sig over, hvad han har beskrevet som "meget akut infektiøs bronkitis."

Pave Frans fortsatte fejringen af festen for Jomfru Marias ubesmittede undfangelse ved at hylde Den Hellige Jomfru i basilikaen Santa Maria Maggiore og ved en særlig eftermiddagsceremoni i Roms historiske centrum nær Den Spanske Trappe.