16. oktober 2024

Kristi Legeme og Blod

Du får lov til at være med ved korset

Emil Nolde: Korsfæstelse. Nolde-Stiftung, Seebüll

Da Jesus vasker disciplenes fødder, afslører han noget af Guds inderste væsen, som består i at tjene og at give sig selv. Da han indstifter eukaristien, giver han sig selv fuldstændigt, og Guds væsen bliver klart og synligt.

Gud giver sit liv for mennesket. Jesus giver os sit sønderbrudte legeme, for at vi, ved at spise frugten fra det sande livets træ skal blive som Gud.

Gud vil, at alle mennesker, til alle tider, skal kunne være med ved offeret på korset. Alle skal få at se, hvad Guds kærlighed er i stand til. Ingen bliver udelukket fra dette guddommelige drama, hvor skabelsens frelse fuldbyrdes. Derfor indstiftes eukaristien, så Jesu offer altid er nærværende iblandt os.

Vi står under korset sammen med Maria og Johannes og får lov til at drikke direkte fra Jesu åbne hjerte. Sådan er kærlighedens store opfindsomhed!

Du får lov til at være så nær Guds Søns offer på Golgatha, at du kan spise og drikke det. Men denne nærhed giver dig også en opgave. Når Jesus forvandler brød og vin til sit legeme og sit blod, siger han ikke kun "tag imod", men også "gør dette til minde om mig". At disse ord først og fremmest er rettet til præsterne betyder ikke, at de ikke også gælder for alle andre.

Emil Nolde: Den sidste nadver. Nolde-Stiftung, Seebüll │ Foto: Kuno Arnkilde

Alle er kaldede til at "gøre" dette: som Jesus at blive til brød og vin til liv for verden. Der eksisterer ikke noget større for et menneske end at blive som Jesus og udbrede den offervirksomhed, han har begyndt.

Eukaristien er korsofferet midt iblandt os. Der bliver det tydeligt, hvad Gud bar gjort for dig og hvad du er kaldet til at gøre for andre.

Wilfrid Stinissen: I dag er Guds dag (29. marts). Kan købes på Katolsk Webshop