16. oktober 2024

Pave Frans fordømmer kultur, der kasserer ufødte børn, ældre og fattige

Ved slutningen af Angelus sluttede en ung dreng og pige sig til pave Frans i vinduet på det apostoliske palads og læste et brev højt, hvor de delte deres løfte om at arbejde for fred. │ Foto: Vatican Media

Af Courtney Mares
Vatikanet den 29. januar 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen


I sin tale ved Angelus-bønnen søndag den 29. januar fordømte pave Frans en kultur, der kasserer ufødte børn, ældre og fattige, hvis de ikke er nyttige.

"Smid-væk-kulturen siger: 'Jeg bruger dig så længe, som jeg har behov for dig. Når jeg ikke er interesseret i dig længere, eller du er i vejen for mig, smider jeg dig ud.” Det er især de svageste, der bliver behandlet på denne måde – ufødte børn, ældre, nødlidende og dårligt stillede,” sagde pave Frans.

Men mennesker må aldrig smides ud. De dårligt stillede kan ikke bare kastes ud. Hver person er en hellig og unik gave, uanset deres alder eller tilstand. Lad os altid respektere og fremme livet! Lad os ikke smide livet væk."

Da han talte fra vinduet i det apostoliske palads, bemærkede paven, at "smid-væk-kulturen" er fremherskende i mere velhavende samfund.

"Det er et faktum, at omkring en tredjedel af den samlede fødevareproduktion går til spilde i verden hvert år, mens så mange dør af sult," sagde han.

”Naturens ressourcer kan ikke bruges på denne måde. Goderne skal tages vare på og deles på en sådan måde, at ingen mangler det nødvendige. I stedet for at spilde det, vi har, så lad os udbrede en økologi af retfærdighed og næstekærlighed, af at dele."

Pave Frans understregede, at Jesu opfordring i saligprisningerne (Matt. 5, 1-12) til at være "fattig i ånden" inkluderer "ønsket om, at ingen gave må gå til spilde." Han sagde, at dette inkluderer ikke at spilde "den gave, som vi er."

"Hver enkelt af os er gode, uafhængigt af de evner, vi har. Enhver kvinde, enhver mand, er ikke kun rig på talenter, men på værdighed. Han eller hun er elsket af Gud, er værdifuld, er dyrebar,” sagde han.

"Jesus minder os om, at vi er velsignet, ikke for det vi har, men for hvem vi er."

En lille scene blev sat op på Peterspladsen forud for pavens Angelus-tale, hvor unge mennesker samledes med balloner og bannere og sang salmer som en del af Katolsk Aktions "Fredens karavane".

Ved slutningen af Angelus sluttede en ung dreng og pige i blå sweatshirts sig til pave Frans i vinduet på det apostoliske palads og læste et brev højt, hvor de delte deres løfte om at arbejde for fred.

Pave Frans takkede Katolsk Aktion for initiativet og tilføjede, at det er særligt vigtigt i år med krigen i Ukraine. "Når vi tænker på det forpinte Ukraine, må vores engagement og bøn for fred være endnu stærkere," sagde han.

Paven appellerede også om fred i Det Hellige Land og udtrykte sorg over de ti palæstinensere, der blev dræbt på Vestbredden i et israelsk militærangreb og et skyderi uden for en synagoge i det østlige Jerusalem, hvor en palæstinenser dræbte syv israelere.

"Dødens spiral, der forøges dag efter dag, gør intet andet end at slukke de få glimt af tillid, der eksisterer mellem de to folk," sagde pave Frans.

»Siden årets begyndelse er snesevis af palæstinensere blevet dræbt i ildkampe med den israelske hær. Jeg appellerer til de to regeringer og det internationale samfund om straks og uden forsinkelse at finde andre veje, som omfatter dialog og den oprigtige søgen efter fred. Brødre og søstre, lad os bede om dette!"

Pave Frans bemærkede, at han snart rejser til Afrika, og bad folk om at bede for hans apostoliske rejse til Den Demokratiske Republik Congo og Sydsudan fra den 31. januar til den 5. februar.

"Disse lande, der ligger i centrum af det store afrikanske kontinent, har lidt meget under langvarige konflikter. Den Demokratiske Republik Congo, især den østlige del af landet, lider under væbnede sammenstød og udnyttelse. Sydsudan, der er ramt af årevis med krig, længes efter en ende på den konstante vold, der tvinger mange mennesker til at blive fordrevet og til at leve under meget vanskelige forhold,” sagde han.

"Jeg vil ankomme til Sydsudan sammen med ærkebiskoppen af Canterbury og moderator for generalforsamlingen for den skotske kirke. Sammen vil vi som brødre foretage en økumenisk pilgrimsrejse til fred, for at bede Gud og mennesker om at bringe fjendtlighederne til ophør og om forsoning. Jeg beder jer alle om at følge denne rejse med deres bønner."