Traditionel messe

Summorum Pontificum-pilgrimsrejse trækker tilhængere af den traditionelle latinske messe til Rom

Summorum Pontificum-pilgrimsrejsen, en årlig tredages pilgrimsrejse for tilhængere af den traditionelle latinske messe, afsluttes den 29. oktober 2023 med en pontifikal højmesse fejret af biskop Guido Pozzo i Pilgrimmenes Kirke af den Allerhelligste Treenighed i Rom. | Foto: Andrea Zuffellato

Af Matthew Santucci
CNA, Vatikanet, 1. nov. 2023
Oversættelse Kuno Arnkilde

Mere end 1.000 pilgrimme samledes i Rom til en årlig tre-dages pilgrimsrejse for dem, der er tilhængere af den traditionelle latinske messe, som blev afholdt i dagene 27.-29. oktober.

Summorum Pontificum-pilgrimsrejsen har sit navn fra pave Benedikt XVI's apostoliske brev Summorum Pontficum fra 2007, som gav næsten universel tilladelse til, at enhver præst i den latinske ritus kan fejre messen og de andre sakramenter i henhold til det romerske missale fra 1962.

I en forklarende note til motu proprio skrev pave Benedikt: "Der er ingen modstrid mellem de to udgaver af det romerske missale. I liturgiens historie er der vækst og fremskridt, men intet brud. Det, som tidligere generationer holdt for helligt, forbliver også helligt og stort for os, og det kan ikke pludselig forbydes helt eller endda betragtes som skadeligt."

Summorum Pontificum blev dog ophævet den 16. juli 2021, da pave Frans udstedte motu proprio Traditionis Custodes, som indførte alvorlige restriktioner på fejringen af messen. Dokumentet vendte op og ned på centrale punkter i Summorum Pontificum og bekræftede i stedet, at det var ærkebiskoppens ret at give tilladelse til individuelle præster til at fejre den tridentinske messe.

Tidligere i år oplevede Chartres-pilgrimsfærden - en anden pilgrimsfærd, der er orienteret mod fejringen af den traditionelle latinske messe - sit højeste deltagerantal nogensinde, og arrangørerne måtte afvise folk på grund af tilstrømningen af tilmeldinger. Over 16.000 overvejende unge katolikker marcherede 86 kilometer fra Paris til Chartres i løbet af tre dage.

Til dette års Summorum Pontificum-pilgrimsvandring var der én stor ændring i programmet. Det var første gang, siden pilgrimsrejsen begyndte, at pilgrimmene blev nægtet tilladelse til at fejre den traditionelle latinske messe i Peterskirken om lørdagen. Denne beslutning blev truffet af kardinal Mauro Gambetti, ærkepræst i Peterskirken, som i 2021 indførte en streng begrænsning af fejringen af private tridentinske messer samt en alvorlig indskrænkning af brugen af latin i andre liturgier.

Biskop Athanasius Schiender, hjælpebiskop i Astana, Kasakhstan, præsiderede over en pontifikal vespergudstjeneste i Maria- og Martyrbasilikaen (Pantheon) i Rom den 27. oktober 2023 som en del af Summorum Pontificum-pilgrimsrejsen, en årlig tredages pilgrimsrejse for tilhængere af den traditionelle latinske messe. │ Foto: Andrea Zuffellato

Pilgrimsrejsen åbnede fredag med en pontifikal vespergudstjeneste ledet af biskop Athanasius Schneider, hjælpebiskop i Astana, Kasakhstan, i Basilikaen for Sankt Maria og Martyrerne (Pantheon) i Rom.

Under gudstjenesten fik Schneider følgeskab af præster fra Den Gode Hyrdes Institut, Sankt Peters Præstebroderskab (FSSP), Institut for Kristus Kongens Suveræne Præst og en række præster og ordensfolk fra bispedømmet.

Lørdag morgen begyndte pilgrimmene dagen med eukaristisk tilbedelse i basilikaen for de hellige Celso og Giuliano, hvorfra de gik ud i Roms gader, over Ponte Sant'Angelo og videre ad Via della Conciliazione.

Dette var et øjeblik med dyb bøn og refleksion samt et øjeblik med taknemmelighed over for de tilstedeværende for at deltage i deres fælles kærlighed til den gamle liturgi. Dette syn af folkelig hengivenhed fangede opmærksomheden hos mange turister, der nysgerrigt optog videoer og knipsede billeder af processionen.

Pilgrimme deltager i en eukaristisk procession i Roms gader den 28. oktober 2023 som en del af Summorum Pontificum-pilgrimsrejsen, en årlig tredages pilgrimsrejse for tilhængere af den traditionelle latinske messe. │ Foto: Mountain Burtoc

Den reflekterede også begivenhedens internationale karakter. Da kæden af pilgrimme bevægede sig langs Via della Conciliazione, holdt de bannere og viftede med flag fra langt over 20 lande, herunder Finland, Japan, Australien, Spanien og Tyskland - med USA, Frankrig, Tyskland og Brasilien som de mest repræsenterede. Mens de bevægede sig mod Peterskirken, sang pilgrimmene traditionelle hymner og bad helgenlitaniet.

Processionen gik ind i Peterskirken og sluttede med bøn og tilbedelse ved foden af alteret ved Peterskirken.

Om søndagen - festen for Kristus Konge ifølge 1962-missalet - sluttede pilgrimsrejsen med en pontifikal højmesse fejret af den italienske ærkebiskop Guido Pozzo, sekretær emeritus for Troslærekongregationen, i FSSP's sogn Santissima Trinità dei Pellegrini.

Summorum Pontificum-pilgrimsrejsen, en årlig tredages pilgrimsrejse for tilhængere af den traditionelle latinske messe, afsluttes den 29. oktober 2023, festen for Kristus Konge, ifølge 1962-missalet, med en pontifikal højmesse fejret af biskop Guido Pozzo i Pilgrimmenes Kirke for den Allerhelligste Treenighed i Rom. │ Foto: Andrea Zuffellato

Den barokke kirke fra det 16. århundrede var overfyldt med troende, og mange ankom mere end en time før messens start for at sikre sig en plads. Liturgien var sat til Palestrinas arrangement til messen "Tu es Petrus" eller "Du er Peter", som kommer fra Matthæus 16:18: "Og jeg siger dig også, at du er Peter, og på denne klippe vil jeg bygge min kirke; og helvedes porte skal ikke sejre over den."

Du kan være med til at holde liv i det frivillige projekt KATOLSK LIV, som er uden betalingsmure og annoncer. Et projekt der vil ud til hele Danmark - uden for megen støj.

Vælg et årsabonnenemt på
200 kr. - 500 kr. eller 1.000 kr.

Læs mere om abonnement - HER

Er du ikke til abonnement, kan du
overføre et beløb på MobilePay 235 629

Læs om formålet med KATOLSK LIV - HER