21. november 2024
Under redigering ...

Kardinal O’Malley om overgreb: »Ingen heling uden retfærdighed«

Af Christopher Wells │ Vatican News │ 29. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

I forbindelse med udgivelsen af "Pilot Annual Report" fremhæver formanden for den pavelige kommission for beskyttelse af mindreårige Kirkens ønske om at forene retfærdighed og helbredelse samt behovet for at oplyse folk om, »hvor almindelige disse forbrydelser er i vores verden.«

Den pavelige kommission for beskyttelse af mindreårige understreger i sin rapport kirkens rolle i at uddanne folk om overgreb. Kommissionens formand siger, at kirken udfører en samfundstjeneste, hvis den »kan gøre et godt stykke arbejde med at få« sin »husholdning i orden«.

Han fremhæver, at det må være et anliggende for kirken at sikre retfærdighed for de overlevende. Præsidenten hævder, at i sager, hvor forældelsesfristen er nået, har kirken et endnu »større ansvar for at blive involveret i retfærdigheden«.

Kardinal O'Malley erkender, at der stadig er arbejde, der skal gøres, og udtrykker håb om, at rapporten kan være en kilde til trøst. »Vi har stadig en lang vej at gå,« siger han, «men vi er begyndt.«

Kardinal O'Malley: »Vi har stadig en lang vej at gå, men vi er begyndt.«

Vatican News: Deres Eminence, tak fordi du er med os her til morgen. Kan du give os et overblik, nu hvor du forbereder dig på at udgive den første årlige rapport om beskyttelse? En stor del af den er en redegørelse for de ti år, kommissionen har eksisteret. Er det en del af arven fra kommissionen fremover?

Kardinal O'Malley: Jeg synes, det er et meget vigtigt øjeblik for os. Det er faktisk tredje gang, vi fornyer medlemskabet af kommissionen siden begyndelsen. Og den første begyndelse var selvfølgelig meget udfordrende, fordi vi var en gruppe på omkring 20 frivillige, et meget lille personale og med hele verden som vores målgruppe. Den Hellige Fader havde stor tillid til os, og vi har haft ekstraordinært flere medlemmer i kommissionen, når man tænker over det. Og mange eksperter fra hele verden, et antal ofre, forældre til ofre, nogle af dem har været ret offentlige om deres historie og deres oplevelser. Andre har været mere diskrete. Men de har ydet et utroligt bidrag til kommissionens arbejde.

Og til at begynde med troede de, der var begejstrede for kommissionen, at vi ville blive et universalmiddel og løse alle problemer med beskyttelse i kirken. Og selvfølgelig med den slags urealistiske forventninger, fik vi en masse kritik for, at vi ikke opfyldte alle deres forventninger med det samme.

På den anden side var der en gruppe, som sagde, at det her er der taget hånd om. Vi har ikke brug for en kommission, og I er ikke andet end ballademagere. Så der har været mange udfordringer.

Men som jeg siger, har de mennesker, der har siddet i kommissionen, været meget uafhængige.

Og af en Vatikan-kommission at være, tror jeg, det er en af de få, hvor vi altid har haft mindst halvdelen, nogle gange flertallet, af kvinder. Vi har nogle, der ikke er medlemmer af vores kirke, medlemmer af andre religioner, folk fra hele verden med meget, meget forskellige erfaringer. Men det, de har til fælles, er deres passion for beskyttelse og deres ønske om at lytte til ofrene og på en eller anden måde være deres stemme i kirken.

Vatican News: Jeg vil gerne stille et specifikt spørgsmål om rapporten. Der vil komme mange spørgsmål og en masse udvikling i de kommende dage og uger. Kirken ser ud til at fokusere meget på beskyttelse, og det er selvfølgelig en prioritet at sikreså godt som muligt, dette ikke sker igen. Når det sker, skal man håndtere det og tage fat på tingene. Men rapporten nævner også spørgsmål om retfærdighed og erstatning. Kan du fortælle lidt om, hvad rapporten siger om det, og hvad kirken gør på de områder?

Kardinal O'Malley: Naturligvis, selv om vores kommissions ansvar mere er at beskytte, men kirken må være meget optaget af retfærdighed. Og det er et ansvar Dikastriet for Troslæren, da disse sager blev tildelt der af pave Benedict; og også i de lokale bispedømmer har ansvaret for at ordne de juridiske aspekter af disse sager og at samarbejde med de civile myndigheder.

Så det retlige element er meget vigtigt. Nogle gange går disse sager langt ud over forældelsesfristen. Og i så fald har kirken en endnu større forpligtelse, vil jeg sige, til at blive involveret i retsplejen, hvor staten ikke vil foretage efterforskning eller retsforfølgelse eller noget lignende. Og det er derfor, jeg mener, at undersøgelseskommissionerne har været en så vigtig del af at finde frem til sandheden og håndtere den på en retfærdig måde.

Men der kan ikke ske heling, medmindre der er retfærdighed. Folk vil ikke bare høre pæne sætninger eller se dokumenter, hvis de er blevet uretfærdigt krænket og skadet. De har ret til at blive hørt og til at føle, at kirken vil gøre bod for det onde, der er blevet gjort mod dem.

Vatican News: Du har hentydet til, at nogle i kirken måske ikke er så begejstrede for det arbejde, I udfører. Vi ser nogle gange, at kommissionen kommer med forslag til bedste praksis eller til, hvad der kan gøres for ofrene. Og måske lytter folk i kirken simpelthen ikke til jer. Jeg ved, at I ikke har direkte kompetence til at sikre overholdelse af jeres anbefalinger, men hvad kan kirken gøre for at sikre, at lederne accepterer det, I foreslår for dem?

Kardinal O'Malley: Vi prøver at uddanne folk. Jeg tror, det er en af kirkens største opgaver at give en meget bred uddannelse om beskyttelse og behovet for det. Mange mennesker er meget uvidende om, hvor almindelige disse forbrydelser er i vores verden og vores samfund. Så det er mit håb, at hvis kirken kan gøre et godt stykke arbejde med at få styr på vores husholdning, så vil det være en tjeneste for samfundet som helhed.

Og det har vi set i USA på mange måder. Mange andre kirker og organisationer er kommet til os og har sagt: Jamen, I har lavet de her politikker og haft de her erfaringer. Kan I dele det med os? Og det har vi gjort. Men jeg tror, at medmindre folk bliver gjort opmærksomme på den udbredte eksistens af misbrug og derefter engagerer sig i, hvordan vi skal reagere på det og sikre, at det ikke sker igen.

Og det er ligesom mine jødiske venner taler om Holocaust. De sagde, at hvis du ikke husker, hvad der skete, sætter du os i fare for, at det sker igen. Så det er meget vigtigt, at vi holder det i folks bevidsthed. Det er ikke bare noget fra en fjern fortid. Det er en forpligtelse til at beskytte børn og unge i nutiden og fremover.

Vatican News: Og kort sagt, hvad har rapporten at sige til ofrene og til troende katolikker, som stadig er bekymrede over, hvordan Kirken reagerer på overgreb?

Kardinal O'Malley: Jeg håber, at selve bredden i dokumentet vil være en trøst for dem. Jeg ved, at nogle mennesker forventer en slags afsløring. Det er ikke det, det handler om. Det handler om at måle, hvad der bliver gjort for at fremme en kultur for beskyttelse i hele verden, og nogle af disse lande har meget få ressourcer.

Mit eget fællesskab har missioner i Papua Ny Guinea. Jeg har været der. Folk lever et meget enkelt liv. Der er 500 forskellige sprog. Der er megen fattigdom, megen analfabetisme. Over hele verden taler kirken om at beskytte, og når biskopperne kommer til Rom på deres ad limina-besøg, beder vi dem om at rapportere: Hvordan fungerer retningslinjerne for jer? Hvor implementerer I dem? Hvor er der områder, hvor I ikke gør, hvad der skal gøres? Hvad er resultaterne?

Og så finder denne samtale sted over hele verden. Og Kommissionens fokus har især været på det globale syd, hvor det har været langsommere at blive involveret i dette beskyttelsesarbejde. Men jeg tror, at vi har gjort store fremskridt, og biskopperne og folk der er ivrige efter at lære mere og blive involveret i at træne folk i at beskytte og lære dem om vigtigheden af ansvarlighed, gennemsigtighed, adfærdskodekser for præster og screening af seminarister, novicer og lærere og ledere i kirken.

Så det sker over hele verden nu. Og for nogle få år siden ville det ikke have været tilfældet.

Jeg håber, at folk vil finde trøst i det. Vi har stadig en lang vej at gå, men vi er begyndt.

Kardinal Seán Patrick O'Malley er født i Lakewood, Ohio, USA, og er kapuciner. Han var ærkebiskop af Boston fra 2003 til august 2024, og han blev formand for den pavelige kommission for beskyttelse af mindreårige i 2014.

Denne udskrift af et interview er let redigeret for klarhedens skyld.

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.