16. oktober 2024
Vatikanet

Ung studerende i Danmark modtager fornem udnævnelse fra Vatikanet

Sara Angelucci │ Foto: Kuno Arnkilde

Af: Birgit Bidstrup Jørgensen
­
Vatikanets Dikasteri for Lægfolk, Familien og Livet, et råd under den romerske kurie, har til opgave at arbejde for lægfolkets aktive deltagelse i Kirkens liv og mission. I september har dikasteriet udnævnt tyve unge fra forskellige dele af verden til nye medlemmer af det internationale rådgivningsorgan om og for unge, IYAB (International Youth Advisory Body), som blev stiftet i 2017. Udnævnelsen gælder for en 3-årig periode, fra 2024-27, og en af de nyudnævnte er Sara Angelucci, der arbejder i sekretariatet for Danmarks Unge Katolikker, DUK.

Slutdokumentet fra synoden i 2018 opfordrer Dikasteriet for Lægfolk, Familien og Livet til at styrke aktiviteterne for unge gennem oprettelsen af et organ, der skal repræsentere unge mennesker på internationalt niveau.

Således opstod IYAB, hvis opgave er at samarbejde med dikasteriet om at undersøge emner relateret til unges tjeneste i Kirken og andre, mere generelle emner. I dette samarbejde er det meningen, at IYAB skal have en vigtig proaktiv og konsultativ rolle, selvom IYAB ikke har beslutningskompetence og ikke på nogen måde blander sig i bispekonferencers, de troendes internationale sammenslutningers eller kirkelige bevægelsers arbejde.

Derimod opmuntrer pave Frans unge mennesker til at ”bruge deres indsigt, opfindsomhed og viden til at adressere andre unges problemer og bekymringer på deres eget sprog”, fordi ”unge mennesker kan tilbyde Kirken ungdommens skønhed ved at forny dens evne til at glæde sig over nye begyndelser, til at give uforbeholdent af sig selv, at blive fornyet og til at satse på stadig større resultater”. Danmarks Unge Katolikker kan nu gennem Sara Angeluccis udnævnelse gøre sig håb om at følge nærmere med i IYABs arbejde for unge over hele verden.

Sara Angelucci er egentlig italiener og bor i Rom, men siden 2022 har hun studeret i Danmark ved Roskilde Universitet. Hun har hele sit liv været engageret i Kirken og i sin tro. Da hun kom til Danmark, søgte hun straks et fællesskab for unge katolikker og fandt det i DUK, hvor hun også arbejder i sekretariatet et par dage om ugen. Der har hun bl.a. beskæftiget sig med forberedelserne til Verdensungdomsdagene i Portugal i 2023 og DUKs 75-års jubilæum samme år. Hør hende fortælle om alt dette i et interview med KATOLSK LIV - HER.

Sara forventer, at arbejdet i IYAB vil indebære, at de tyve medlemmer mødes fysisk en gang om året og online en gang om måneden for at diskutere emner relateret til unge mennesker og den katolske kirke, hvad de unges behov er, og hvordan de kan imødekommes.

Du kan se et tidligere interview med Sara Angelucci som KATOLSK LIV optog i forbindelse med Verdens Ungdoms Dage i Portugal i 2023 - HER