16. oktober 2024

Sankt Andreas Bibliotek: En ung dame på 375 eller en springfyr på 70?

Bibliotekar Susanne Balslev viser bøger frem der sælges fra Sankt Andreas Bibliotek

Gammel Kongevej 15 kaldes ikke uden grund den katolske førerbunker. Her ligger bispekontoret, Katolsk Orienterings redaktion, Caritas og så også Sankt Andreas Bibliotek, som tirsdag den 14. marts 2023 fejrer sin fødselsdag nummer 375.

Det er jo en anseelig alder og måske også lidt af en tilsnigelse, men sagen er jo, at Sankt Andreas Bibliotek er bispedømmet Københavns bibliotek, og denne bogsamling går nu engang tilbage til de bøger, den spanske gesandt Bernardino de Rebolledo efterlod sig til brug for den spanske ambassades præster, da han i 1659 forlod København efter 11 års tjeneste.

Eftersom Rebolledo ankom den 14. marts 1648, besluttede den daværende formand for bibliotekets bestyrelse Helge Clausen for en del år siden af udpege dagen til bibliotekets fødselsdag og festligholde den. Det sker i år ved en reception kl. 17-19, hvor der vil være lejlighed til at høre Helge Clausen holde oplæg om sin nye bog Danske katolske konvertitter mellem reformationen og religionsfriheden. Med biografier af 266 danske konvertitter (Katolsk Forlag).

Det er derimod ikke nogen tilsnigelse, at biblioteket i år kan fejre 70 år, for da der i 1953 blev byttet gårde i hovedstadsområdet, fordi der skulle findes plads til en flok franske dominikanere, så forlod jesuitterne Sankt Andreas Kirke i Ordrup og de tilhørende ældste kollegiebygninger og overlod dem til dominikanerne.

Disse havde på deres side en masse bøger med, og det var bl.a. derfor, de skulle have god plads. Biskop Suhr, der aldrig var bleg for en hurtig løsning på et problem, overdrog derefter simpelthen bispedømmets bibliotek til dominikanerne, og det nye fusionerede bibliotek fik navn efter kirken: Sankt Andreas Bibliotek. Dette navn beholdt det også under årene i lånte lokaler hos teologerne i Købmagergade og efter flytningen til Gammel Kongevej, hvor iøvrigt Niels Steensens Bibliotek og Katolsk Historisk Arkiv blev henholdsvis fusioneret med og lagt ind under Sankt Andreas Bibliotek.

Men uanset om man regner Sankt Andreas Bibliotek for en agtværdig matrone på 375 eller en sprælsk 70-åring, så er og bliver biblioteket med dets underafdelinger den danske katolske kirkes største og eneste offentlige kulturarvsinstitution. Og det er nok værd at fejre.

Sebastian olden-Jørgensen / formand for Sankt Andreas Biblioteks bestyrelse

Se video med bibliotekar Susanne Balslev på Sankt Andreas Bibliotek