16. oktober 2024
Bøn

Oktober er en særlig måned til at bede rosenkrans: Myter og fakta

En kvinde beder rosenkransen ved den dominikanske rosenkranspilgrimsvandring ved National Shrine of the Immaculate Conception i Washington, DC, den 28. september 2024. | Kredit: Jeffrey Bruno

 

Af Edie Heipel │ CNA │  7. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Oktober er af den katolske kirke udpeget som rosenkransens måned, og den 7. oktober er festen for Vor Frue af Rosenkransen. Her er syv almindelige myter og fakta om denne hengivenhed til Jesu mor - Vor Frue.

1. Kun katolikker kan bede rosenkransen.

Det er ikke sandt. Selvom rosenkransen typisk forbindes med katolikker, kan ikke-katolikker sagtens bede rosenkransen - og mange tilskriver den faktisk deres omvendelse. Selv nogle protestanter anerkender rosenkransen som en gyldig form for bøn.

2. At bede rosenkransen er afgudsdyrkelse.

Det er ikke sandt. Nogle har indvendinger mod rosenkransen og hævder, at den forguder Maria og er alt for gentagende.

Ligesom enhver anden praksis kan rosenkransen blive misbrugt - ligesom nogen måske forguder en bestemt præst, en form for tilbedelse eller faste. Men rosenkransen i sig selv er ikke en form for afgudsdyrkelse.

Rosenkransen er ikke en bøn til Maria - det er en meditation over Kristi liv, der åbenbares i fem mysterier »med det formål at få den bedende til at reflektere dybere over Kristi glæder, ofre, lidelser og de strålende mirakler i hans liv.«

Når vi beder Ave Maria, tilbeder vi ikke Maria, vi beder om hendes forbøn - ligesom vi måske beder en ven eller et familiemedlem om at bede for os.

For det andet kan enhver bøn miste sin betydning, hvis vi ikke bevidst mediterer over den. At fokusere på mysterierne med formål og hensigt er nøglen til rosenkransens forvandlende kraft. Som en forfatter opfordrer til: »Selve rosenkransen forbliver den samme, men det gør vi ikke.«

3. Du kan bære en rosenkrans som en halskæde.

Det kommer an på. Det betragtes typisk som respektløst og uærbødigt at bære en rosenkrans om halsen som smykke, selv om kirken ikke har en eksplicit erklæring mod at gøre det.

Men Canon 1171 i Code of Canon Law siger, at »hellige genstande, der er afsat til guddommelig tilbedelse ved indvielse eller velsignelse, skal behandles med ærbødighed. De må ikke overdrages til verdslig eller upassende brug, selv om de måske tilhører privatpersoner.«

Det er vigtigt at behandle rosenkransen med respekt og hensigt. Hvis du har til hensigt at bære rosenkransen som et smykke, vil det ikke være respektfuldt og bør undgås. Det siger sig selv, at det ville være en synd at bære rosenkransen som en hån eller et bandesymbol.

Men hvis det er din hensigt at bruge rosenkransen og være opmærksom på bønnen, så kan det være tilladt. I nogle kulturer, f.eks. i Honduras og El Salvador, er det ikke ualmindeligt at se rosenkransen båret respektfuldt om halsen som et tegn på hengivenhed.

Rosenkransringe eller -armbånd er måske en bedre løsning, hvis du vil have din rosenkrans lige ved hånden som en påmindelse om at bede, da de holdes mere ude af syne og ikke så let vil blive misforstået som et smykke.

4. Rosenkransen er et ekstremistisk symbol.

Det er ikke sandt. En bredt delt artikel i Atlantic fra 2022 gik viralt, fordi den beskyldte rosenkransen for at være et »ekstremistisk symbol«.

»Ligesom AR-15-geværet er blevet et helligt objekt for kristne nationalister generelt, har rosenkransen fået en militaristisk betydning for radikalt-traditionelle (eller »rad trad«) katolikker,« lød det i artiklen.

Forfatteren nævnte også Kirkens holdning til det traditionelle ægteskab og livets ukrænkelighed som bevis på »ekstremisme« og hævdede, at katolikkers tendens til at kalde rosenkransen for et »våben i kampen mod det onde« er farlig.

Som CNA rapporterede i 2022, har paver opfordret katolikker til at bede rosenkransen siden 1571 - ofte med henvisning til rosenkransen som et »våben« i bønnen og det mest kraftfulde åndelige værktøj.

5. Rosenkransen er ikke bibelsk.

Det er ikke sandt! De fleste af dens ord kommer direkte fra Skriften.

Først bedes Fadervor. Ordene i Fadervor er dem, Kristus lærte sine disciple at bede i Matthæusevangeliet 6,9-13.

Hil dig, Maria kommer også direkte fra Bibelen. Den første del, »Hil dig, fuld af nåde, Herren er med dig«, kommer fra Lukas 1,28, og den anden del, »Velsignet er du blandt kvinder, og velsignet er dit livs frugt«, findes i Lukas 1,42.

Endelig symboliserer hvert af de dekader (perler á 10 stk - red.), der bedes i rosenkransen, en begivenhed i Jesu og Marias liv. Dekaderne er inddelt i fire sæt mysterier: glædelige, lysende, sørgelige og strålende, hvoraf de fleste findes i Skriften.

6. En rosenkransperle eller en ært kan slå dig ihjel.

Det er til dels sandt. En rosenkransærte, eller abrusfrø, er en vinplante, der stammer fra Indien og dele af Asien. Frøene, som er røde med sorte pletter, bruges ofte til at lave perlesmykker - herunder rosenkranse. Frø af rosenkrans indeholder et giftigt stof kaldet »abrin«, som er en naturligt forekommende gift, der kan være dødelig, hvis den indtages. Det er dog usandsynligt, at man kan blive abrinforgiftet bare ved at holde en rosenkrans lavet af abrusfrø, da man skal sluge dem.

I dag er de fleste rosenkranse lavet af andre ugiftige materialer, f.eks. oliventræ eller glas, hvilket eliminerer denne bekymring.

7. At bære en rosenkrans kan beskytte dig.

Det er sandt. Rosenkransen har vist sig at være en mirakuløs kraft, der beskytter de troende og skænker dem ekstra nådegaver, som f.eks. de kristne styrkers sejr i slaget ved Lepanto, efter at den hellige Pius V bad de vestlige kristne om at bede rosenkransen.

Mange store helgener gennem historien, herunder pave Johannes Paul II, pater Pio og Lucia af Fatima, har også anerkendt rosenkransen som det stærkeste våben i kampen mod de virkelige åndelige kampe, vi står over for i verden.

Vi ved, at åndelig krigsførelse er en reel og nærværende fare: »For vores kamp er ikke med kød og blod, men med fyrstendømmerne, med magterne, med verdensherskerne i det nuværende mørke, med de onde ånder i himlene« (Ef 6,11-12).

»Rosenkransen er et stærkt våben til at drive dæmonerne på flugt og til at holde sig selv fra synd ... Hvis I ønsker fred i jeres hjerter, i jeres hjem og i jeres land, så saml jer hver aften for at bede rosenkransen. Lad ikke en eneste dag gå, uden at I beder den, uanset hvor belastet I er af mange bekymringer og gøremål«, sagde pave Pius XI.

Lær og læs mere om rosenkransen

Læs mere om hvordan man beder rosenkrans │ HER

Den salige Jomfru Maria af Rosnekransen │ HER

Gudsmoders rosenkrans af den kendte præst Romano Guardini │ HER


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.