16. oktober 2024

Katolske præster i Frankrig skal bære ID-kort der viser, om de er “i god stand”

Sacred Heart-kirken i Bordeaux, Frankrig. | Credit: Olivier432 - Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Denver Newsroom,
16 maj 2023
Af Kevin J. Jones │ CNA
Oversættelse Kuno Arnkilde

Katolske præster i Frankrig skal snart bære et standardiseret identifikationskort, der er forbundet med en national database, som viser, om de for nuværende er i "god stand" til at fejre messe og høre skriftemål.

"Det har til formål at forhindre bedragere [falske præster eller diakoner] i fortsat at handle til skade for de troende og sakramenterne," stod der på Den Franske Bispekonference's hjemmeside den 5. maj. Man gjorde gældende, at de nuværende papirdokumenter kan forfalskes.

Præster har altid båret et dokument, der viser, at de er godkendt til at fejre messen, kaldet et "celebret" (latin: Lad ham fejre - red.). Dokumentet, der udstedes af en biskop eller en religiøs overordnet, er gyldigt i et år. Det viser, at en præst er godkendt til at fejre messe og høre skriftemål. På de franske katolske biskoppers hjemmeside sammenlignes kortet med et pressekort for journalister eller et identitetskort for jurister.

Frankrigs katolske biskopper godkendte først det opdaterede identitetskort for præster på deres plenarforsamling i november 2021. Biskopperne foretog ændringen for at hjælpe med at standardisere dokumenterne mellem bispedømmer og religiøse samfund og for at give realtidsopdateringer om tilladelser og restriktioner.

Den Franske Bispekonference beskrev i en meddelelse af 10. maj ændringen som en del af en lang række foranstaltninger, der "har til formål at fortsætte og intensivere kampen mod seksuel vold inden for kirken" efter rapporten fra oktober 2021 fra den uafhængige kommission om seksuelle overgreb i Kirken.

Denne rapport indeholdt dog ikke anbefalinger vedrørende identitetskort. De franske biskoppers oplysninger til pressen om ID-kortet nævner heller ikke eksplicit forebyggelse af overgreb.

Alle biskopper og præster er berørt af de nye id-kort, og det samme gælder permanente diakoner. Både franske præster og de præster der bor i Frankrig som en del af deres mission skal bære et id-kort.

Præsternes legitimationsoplysninger skal kontrolleres af dem, der fører tilsyn med religiøse arrangementer eller sammenkomster, herunder pilgrimsrejser eller messer.

"Hvis den ordinerede præst nægter at fremvise sit kort, vil han ikke kunne fejre messe", står der på de franske biskoppers hjemmeside.

Systemet er operationelt for de franske biskopper, som modtog deres kort på deres plenarforsamling i marts. Dataindsamlingen er i gang for 13.000 præster og 3.000 diakoner. Der vil blive udstedt identifikationskort, når processen er afsluttet.

Det nye "celebret"-dokument indeholder en QR-kode, der er knyttet til et sikkert nationalt register. Der kan opnås adgang til den nationale database ved at bruge en telefon, scanne QR-koden på id-kortet eller ved at indtaste præstens navn og personnummer på det relevante websted.

Biskop Alexandre Joly fra Troyes, næstformand for den franske bispekonference, forklarede på en pressekonference den 10. maj, at når kortets QR-kode scannes, vil appen vise en grøn, gul eller orange farve baseret på præstens autorisationer.

Dette er en uspecifik indikation af, om den ordinerede præst har specifikke begrænsninger i sin tjeneste eller ej. Af hensyn til privatlivets fred skal brugeren indtaste præstens firecifrede adgangskode for at få vist de specifikke detaljer.

Tilladelser eller begrænsninger kan gælde for offentlig fejring af eukaristien, prædiken, dåb, skriftemål, individuel pastoral rådgivning, bryllupsforberedelse og -fejring og mulighed for at lede en begravelse.

En manglende autorisation skyldes ikke nødvendigvis en fejl fra præstens side. Nyligt ordinerede præster bliver ikke umiddelbart godkendt til at høre skriftemål når de mangler en del af deres uddannelse, rapporterede France24 News.

Præstens overordnede kan til tider udelukke dem fra at optræde i medierne, så id-kortet vil vise, om præsten er godkendt til at deltage i programmer, der udsendes i radio, tv eller på internettet.

Nogle restriktioner synes at være relevante for forebyggelse af overgreb. Præster kan opnå tilladelse eller få begrænsning til at føre tilsyn med grupper af unge mennesker, mens de er alene, eller til at være alene med en mindreårig.

Særlige tilfælde af restriktioner eller tilladelser kan også vises.

De enkelte bispedømmer er ansvarlige for at opdatere oplysningerne for deres præster, mens religiøse ledere (på klostrene f.ex. - red) er ansvarlige for at opdatere oplysningerne for tilknyttede præster. Oplysningerne vil blive opdateret en gang om året, men straks hvis der er tilfælde af alvorlige forseelse, sagde Joly.

Nogle præster, der er blevet suspenderet fra tjenesten, præsenterer sig stadig som præster. Hvad værre er, er nogle suspensioner simpelthen blevet glemt. I en skandale blev den franske præst Marie-Dominique Philippe i 1957 dømt af Vatikanet for medvirken til seksuelle overgreb, men han og hans bror, Thomas, var stadig i stand til at stifte eller være medstiftere af flere religiøse samfund eller foreninger, rapporterede France24.

Joly bemærkede i Oest France, at det ikke er en almindelig eller generel adfærd at kontrollere en præst.

"I mine 25 år som præst skete det første gang i udlandet, på Verdens Ungdoms Dagene (WYD) i Toronto", sagde han med henvisning til begivenheden i 2002.