16. oktober 2024

Nekrolog: Kardinal George Pell, døde den 10. januar i en alder af 81 år.

Kardinal George Pell giver et interview til EWTN News i Rom, Italien den 9. december 2020. Foto: Daniel Ibáñez/CNA.

Af Katie Yoder, AC Wimmer
Washington D.C. Newsroom, den 10. januar 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen


Kardinal George Pell, præfekt emeritus for Vatikanets Sekretariat for Økonomi, døde den 10. januar i en alder af 81 år.

Den australske prælat fik hjertestop og døde i Rom klokken 20.50, bekræftede hans sekretær over for EWTN.

Kardinal Pell var en kirkelig skikkelse af stort format både fysisk og intellektuelt. Han tjente i mange år som ærkebiskop af Melbourne og derefter Sydney, før pave Frans udnævnte ham til at lede Vatikanets økonomiafdeling i 2014.

Han talte for nylig om pave Benedikt XVIs død under et interview for EWTN.

Adspurgt om hans reaktion på nyhederne den 31. december sagde kardinalen: "Jeg var meget ked af det", for "jeg havde kendt ham godt, jeg beundrede det, han stod for, jeg mener, han var til stor gavn for Kirken, så det var trist at se endnu en vidunderlig æra i Kirkens historie slutte."

George Pell blev født den 8. juni 1941 i Ballarat, en by i Victoria, af en engelskfødt anglikansk far og en troende katolsk mor af irsk afstamning.

Pell blev ordineret til præst i 1966. Han blev udnævnt til hjælpebiskop af Melbourne i 1987, og ni år senere blev han udnævnt til ærkebiskop af Melbourne.

I 2001 blev han udnævnt til ærkebiskop af Sydney, hvor han tjente, indtil han i 2014blev udnævnt af pave Frans til at tage ansvaret for det nyoprettede sekretariat for økonomi og til at lede indsatsen for at reformere Vatikanets finansielle anliggender.

Australieren blev kreeret til kardinal af pave Johannes Paul II i oktober 2003, mens han var ærkebiskop af Sydney. Ti år senere udnævnte pave Frans kardinal Pell til medlem af sit kardinalråd, og året efter gjorde han ham til leder af Vatikanets finanser.

I 2017 forlod kardinal Pell Rom for at tage til Australien og forsvare sin uskyld over for misbrugsanklager. Efter 404 dage i fængsel blev han endelig frikendt i 2020. Den 30. september 2020 vendte han tilbage for at bo i Rom. Det var hans første besøg i Rom siden retssagen og fængslingen.

Kardinal Pells dagbog fra fængslet, skrevet mens han sad i isolation, udgives i tre bind. Han fortæller, at han ikke kunne fejre messe i fængslet, fordi han ikke fik lov at få adgang til vin til brug ved konsekrationen.

I 2021 fyldte Pell 80 år og mistede sin ret til at deltage i et fremtidigt konklave til valg af en ny pave.

Den 13. maj 2021 ledede Pell en eukaristisk procession ved Det Pavelige Universitet St. Thomas Aquinas i Rom, også kendt som Angelicum, hvor han forklarede, at han i løbet af sine 13 måneder i fængsel var "ude af stand til at fejre messe og deltage i den hellige messe."

”Jeg lyttede til mange protestantiske prædikanter, og jeg blev endnu mere bevidst om det centrale i den liturgiske fejring. Den er at gøre Kristi offer nærværende. Den er en eksplicit handling af tilbedelse. Den involverer hele vores person. Den kræver tro at praktisere,” sagde han.


Biografi

Læs også biografien - HER


To videoer fra 2021 og 2022

Se begge videoer - HER